INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

HT metro LCD valentynJistě je všichni znáte – zlatohnědé oplatky, vyplněné chutným sypáním a do trubičky stočené. Popraskaná struktura oplatek je známkou jejich dobré jakosti, neboť nestačí jen trubičky uvnitř dobře prosypat, ale je nutno, aby i oplatka byla dobrá, hlavně křupavá a křehká.

V roce 2007 získal výrobce z Miletína, společně s dalšími výrobci z Hořic, ochrannou známku Evropské unie Chráněné zeměpisné označení Hořické trubičky. Ta povoluje výrobu této cukrovinky jen tradičním firmám v Hořicích a nejbližším okolí od hranic města. Původní hořické trubičky byly duté a jejich chuť určovalo složení posypky. Podle legendy přinesli do Hořic recept Napoleonovi vojáci. Koncem druhé světové války začal František Fejt plnit trubičky kakaovým krémem a dnes mají různé náplně, případně jsou máčené v čokoládě. Mnohé rodiny v Hořicích a okolí si je dodnes stáčejí doma podle vlastních rodinných receptů.

Při výrobě trubiček je ruční práce zcela nepostradatelná. V první fázi se upeče křehká oplatka, která pak navlhá v místnostech s řízenou vlhkostí do optimální vláčnosti, kdy je posléze ručně kus po kusu stáčena na horké plotýnce. Tlak, který cukrářka vyvíjí na dřík daného průměru, zajistí konstantní průměr trubičky s následnou shodnou hmotností finálního produktu po naplnění lahodným krémem. Výrobce Pravé hořické trubičky přišel se zajímavým nápadem. „Pro nezaměnitelný rukopis každé cukrářky jsme přistoupili k personalizaci produktů. Na každém našem balení nalezne zákazník jméno cukrářky, která vlastnoručně trubičku stočila,“ uvádí Václav Klůz, výrobní ředitel společnosti.

V roce 2013 byla schválená Evropskou komisí žádost o změnu specifikace v zápisu CHZO Hořické trubičky. *

-         Označení mouky jako „pšeničná pečivárenská hladká mouka“ neodpovídalo oficiálnímu označení druhu používané mouky, proto došlo ke schválení vypuštění slova „pečivárenská,“ jelikož šlo o jistý archaismus, neodpovídající současnému označení.

-         Nově „kakaová cukrářská poleva“ namísto „tukočokoládová poleva“

-         S ohledem na výsledky výzkumu a zásady zdravé výživy se od používání ztužených tuků upouští. V zápisu upravena specifikace tuku určeného pro výrobu náplně na „ztužený nebo neztužený rostlinný tuk“.

-         Ve specifikaci se vypustil požadavek, aby máčecí rošty byly vyrobeny z nerezu, a to s ohledem na skutečnost, že v současné době jsou již dostupné i jiné zdravotně nezávadné materiály pro výrobu roštů, jež vykazují lepší vlastnosti zejména s ohledem na nižší hmotnost a s tím související snazší manipulaci s rošty.

-         Výraz „přírodní nebo přírodně identické aroma“ nahrazeno výrazem „aroma“.

-         Z důvodu opomenutí při podávání žádosti byly doplněny druhy Hořických trubiček: „Hořické trubičky se vyrábějí v několika druzích – plněné, plněné polomáčené, plněné celomáčené, sypané, sypané polomáčené a sypané celomáčené, sypané plněné, sypané plněné polomáčené, sypané plněné celomáčené“.

-         Úprava věty u plněných Hořických trubiček - „Záměnou či přidáním dalších surovin – suché skořápkové plody, čokoláda, káva, citrónový prášek, skořice, sušená syrovátka, sušený jogurt, sušená smetana, sušené máslo, vláknina, melasa, beta-glukan, emulgátory, škrob, fruktóza a zahušťovadla, vznikají Hořické trubičky ostatních typů“.

*zdroj: http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/registeredName.html?denominationId=344

(tz)

Slovo ke dni

  • Doba byrokratická

    Prý umožňuje lepší fungování státu. V něčem možná ano. Rozhodně má aparát, který může zabezpečit lepší kontrolu. Ale umožňuje i snazší podnikání? Tady už je to na pováženou. Hlasy lidí z businessu zní unisono. Podnikatelské prostředí v České republice potřebuje výrazné zlepšení. A opravdu se nenechme ukolébat tím, že vloni vzniklo meziročně nejvíce firem od dob pandemie. Bohužel úřednický aparát neroste jen proto, aby byly úkoly státu zvládány rychleji a kvalitněji, ale protože těch úředních povinností přibývá i s ohledem na požadavky EU. A tak nevznikají nová a nová úřednická místa zdaleka jen na straně státu. Podniky si stále častěji musí najímat externí dodavatele, kteří by pro ně onu byrokratickou část businessu dokázali zpracovat na klíč. Případně staví vlastní oddělení, které musejí tuto agendu zvládnout. Administrativa tak...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2025

INZERCE

Partneři

 

Partneři plus:

 
 

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2 audepor

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

budova UPV 2 copy

Co jsou dodatková ochranná osvědčení 3. prosinec 2024

Uplynutím platnosti patentu průmyslověprávní ochrana léčiva nebo účinné látky na ochranu rostlin nemusí končit V důsledku období, které uplyne mezi podáním patentové přihlášky na nový léčivý přípravek a jeho registrací, není doba patentové ochrany vždy postačující k pokrytí investic vložených do výzkumu. Obdobná situace je i v rostlinolékařské oblasti.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto  cmsm105caim200 AVLOGOM3