INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

sou.jpgOtisky prstů nedělají starosti pouze lupičům, kteří nechtějí, aby byli rychle odhaleni, ale každému, kdo nechce mít zkažený dojem z dokonale vypadajícího nábytku. Díky novodobým technologiím je ale možné tyto starosti hodit za hlavu! Pojďte do světa interiéru, kde nežádoucí otisky nemají šanci.

Matné povrchy = experti na otisky

Matné povrchy ladně eliminují nejen světelné odlesky, ale také nechtěné otisky prstů. Jak to dokážou? Za vše může mat a jeho výrobní zpracování… mezi ty nejodolnější maty se řadí akryláty a lamináty. „Za vysokou odolností matné varianty akrylátového materiálu vůči ulpívání otisků prstů stojí speciální povrchová úprava, díky které se na jeho povrchu žádné otisky prstů od suchých či mokrých rukou nezůstávají. Praktickým příkladem jsou akrylátová dvířka T.acrylic, která si tak za každých okolností zachovávají svůj elegantně matný vzhled,“ uvádí Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení společnosti Trachea, největšího českého výrobce nábytkových dvířek.

TIP: Supermat s nanoodolností vůči otiskům!

Příkladem dalšího materiálu, u kterého vás ulpívání otisků prstů vůbec nemusí trápit, je díky svému unikátnímu nanopovrchu laminátový materiál FENIXX! „Moderní technologie výroby využívající tvrzení akrylových pryskyřic elektronovým paprskem vytváří na povrchu laminátu FENIXX jednolitou vrstvu tvořenou nanočásticemi. Ty mu přinášejí nejenom sametovou hebkost na dotek a trendy vzhled s jedním nejhlubších stupňů matu, ale i jedinečné praktické vlastnosti, mezi kterými kromě jiných vyniká vysoká odolnost vůči otiskům prstů,“ říká Martin Dusík.

Antistatický povrch pro stříkané laky

A jak je na tom s otisky prstů lakovaný nábytek? Také u něj již dokázaly moderní technologie zdárně odstranit problémy spojené s otisky prstů či nadměrným usazováním prachu! „Při lakování povrchu nábytku na naší lakovací lince dochází ke klíčovému procesu, při kterém je nábytek zbaven elektrického náboje, a stává se tak maximálně antistatickým. Dokáže tedy efektivně eliminovat tvorbu otisků prstů a ulpívání prachu,“ popisuje Ing. Petr Blažek, generální ředitel společnosti Dřevojas, v. d., tradičního českého výrobce koupelnového nábytku. Pokud plánujete nákup lakovaného nábytku, rozhodně se nezapomeňte zeptat i na tuto funkční stránku.
TIP: Umyvadla bez šmouh!

Ani u umyvadel nebo jiné sanitární keramiky se nemusíte obávat tvorby nežádoucích šmouh či usazování nečistot – stačí využít speciální sady přípravků, které dovedou vytvořit hydrofobní povrchovou úpravu, která odpuzuje vodu! A opět hlavní roli hrají nanotechnologie! „Po nanesení přípravku na umyvadlo, jinou sanitární keramiku či zrcadlo vytvoří nanovrstva ochranný povlak, který zvyšuje hygienické vlastnosti a zabraňuje usazování nečistot, bakterií a také tvorbě plísní i vodního kamene,“ vysvětluje Ing. Petr Blažek a doplňuje: „Veškeré nečistoty se totiž nabalují na kapky vody a po materiálu stékají. Tato vlastnost bývá označována jako tzv. lotosový efekt.“ Příkladem takového praktického přípravku je Dreja-Clean.

Pískované sklo bez otisků

Také v případě skla najdete varianty, které ač se to nezdá, nedovolí sklu, aby na něm zůstaly nežádoucí otisky prstů. Jde například o variantu pískovaného skla, jehož povrch je chráněn pomocí inovativních nanotechnologií! „Speciální nanovrstva u pískovaného skla vyplňuje veškeré prohlubně po pískování a vytváří tak téměř jednolitý hladký povrch“ uvádí pan Petr Paksi z JAP FUTURE, která se zabývá výrobou interiérového skla, a pokračuje: „Tato nanovrstva tak nejenom významným způsobem zamezuje tvorbě otisků prstů, ale navíc dodává sklu vysokou odolnost vůči přilnavosti nečistot, a zajišťuje tak jeho snadnou údržbu.“

Dejte vale otiskům na vypínačích!

Sklo a vypínače… a opět obava z nežádoucích otisků prstů? I tady vsaďte na matné provedení a vše je vyřešeno. „Skleněné rámečky domovních vypínačů a zásuvek samozřejmě evokují obavu ze zanechávání otisků. Nicméně stejně jak existuje varianta lesklého skla, je i možnost matu, a to hned ve čtyřech barevných variantách - nestárnoucí bílé, originální bronzové, minimalistické kovově šedé a elegantní černé. Pozitivně funguje i subtilnost rámečků jako například v modelové řadě DECENTE,“ uvádí Ing. Martina Obadalová, vedoucí marketingu společnosti OBZOR Zlín, českého výrobce domovních vypínačů a zásuvek.

I kliky budou bez otisků

Pokud bychom měli jmenovat interiérové prvky, kterých se dotýkáme snad ještě častěji než vypínačů, tak mnohý z nás zmíní dveřní kliky. Ani pro jejich povrch přitom nemusí nevábné otisky prstů představovat žádnou hrozbu! Stačí věnovat dostatečnou pozornost správné péči a využít šikovných pomocníků. Vyzkoušejte například praktický čisticí prostředek M&T Titan, který navíc neslouží jen klikám! „Tento přípravek je určen primárně pro kliky a další prvky dveřního kování s povrchovými úpravami titan, matný nikl a nerez a dovede svou impregnací ochránit jejich povrch před tvorbou viditelných otisků prstů. Díky tomu již vůbec nemusíte trávit spoustu času ustavičným leštěním kliky pokaždé, když otevřete nebo zavřete dveře,“ informuje Roman Ulich, hlavní designér společnosti M&T, jediného českého výrobce designového dveřního kování. Velkou výhodou prostředku M&T Titan je navíc to, že má multifunkční využití a lze ho použít i na všechny domácí spotřebiče s nerezovou povrchovou úpravou.
S pomocí moderních materiálů a přípravků využívajících ty nejpokročilejší současné technologie můžete dát nežádoucím otiskům prstů ve vašem interiéru navždy sbohem!

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3