INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

chaurAgentura CzechTrade propojuje od roku 2008 designéry s českými podniky, a zlepšuje tak jejich renomé a konkurenceschopnost v zahraničí. V rámci slavnostního vyhlášení soutěže Czech Grand Design, které se uskutečnilo 20. března 2019 v Praze, byl mimo jiné oceněn vítěz v kategorii Výrobce roku – cena Design pro export. Cenu si z rukou generálního ředitele CzechTrade Radomila Doležala převzala tradiční česká nábytkářská firma TON z Bystřice pod Hostýnem.

Firma TON byla oceněna za křeslo Chips Chair připomínající bramborový lupínek od mladé designérky Lucie Koldové a za kolekci Santiago 02 od Reného Šulce. Tento český designér navrhl pro značku TON nábytek určený pro seniory a osoby se sníženou pohyblivostí. „Kategorie Výrobce roku – cena Design pro export přímo odráží úsilí agentury CzechTrade o podporu průmyslového designu. Jsme rádi, že české firmy této pomoci využívají, kvalitní a funkční design výrazně zvyšuje jejich šance v zahraničí,“ řekl k soutěži generální ředitel CzechTrade Radomil Doležal. „Dlouhodobě se snažíme český průmyslový design prezentovat v zahraničí, ať už formou Adresáře designérů, nebo účastí na vybraných výstavách a veletrzích. Ve spolupráci s odborníky v oblasti designu realizujeme řadu odborných seminářů,“ doplnila Zuzana Sedmerová, manažerka projektu Design pro konkurenceschopnost agentury CzechTrade a členka Akademie Designu České republiky.

Díky členství v mezinárodní organizaci BEDA (The Bureau of European Design Asso­ciations) má agentura CzechTrade příležitost sledovat utváření evropské politiky v oblasti využívání průmyslového designu a účastnit se strategických jednání. Další výhodou členství je identifikace aktuálních trendů a příležitostí v oblasti podpory designu, které CzechTrade následně předává českým firmám a designérům.

CzechTrade cílí svou pomoc na firmy, jimž chybí zkušenosti s profesionálním designem, ale mají chuť inovovat a ambici exportovat. „Zaměřujeme se zejména na menší podniky, které sídlí v regionech s nízkou dostupností, a poskytujeme jim odbornou pomoc v oblasti designu. Do konce roku 2020 mohou společnosti z regionů kromě Prahy v rámci projektu Design pro konkurenceschopnost využít příspěvek na zvýhodněné služby, které poskytují návrháři z našeho Adresáře designérů,“ uvedla Zuzana Sedmerová. Agentura CzechTrade firmám hradí 50 % výdajů na tyto služby, a to až do výše 50 000 korun.

Projekt Design pro konkurenceschopnost, který začal v roce 2016, počítá s podporou až dvou stovek individuálních projektů malých a středních firem. Financován je z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost – programu podpory Marketing. Hlavním cílem je zvýšit mezinárodní konkurenceschopnost malých a středních podniků prostřednictvím zvýhodněných designérských služeb. Podporu už získalo 77 inovací designu v celkovém objemu 3,8 milionu korun. Tyto služby využívají zejména firmy podnikající v oborech strojírenství, elektrotechniky a výroby nábytku. Nejvyšší objem poskytnuté podpory zamířil do Jihomoravského a Libereckého kraje a na Vysočinu.

(tz)

Ilustrace Pixabay.com

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3