INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Michalis BusiosIng. Michalis BusiosZajímá vás, kam se ubírá moderní průmysl, jak budou vypadat strojírenské obory zítra a co mohou nabídnout už dnes? Jedinečnou příležitost k odpovědím na tyto a mnoho dalších odborných otázek nabídne brněn­ské výstaviště. Můžete vstoupit do Digitální továrny, projít se po Digitální stezce, a to v doprovodu umělé inteligence. Potkáte zde také technologie, které umí šetřit materiální zdroje a minimalizovat dopad člověka na přírodu. Tento rozhovor s ředitelem MSV Ing. Michalisem Busiosem je pozvánkou na největší svátek strojařů, který se letos uskuteční v Brně od 7. do 11. října.

Jaké hlavní zacílení bude mít 61. ročník MSV 2019 v Brně? A proč se témata každoročně mění?

Vždy se snažíme vybírat témata, která jsou pro obor aktuální a odpovídají nejnovějším trendům. Letošní ročník se proto zaměří na digitalizaci výroby. Konkrétní řešení představí vystavovatelé na svých expozicích napříč celým MSV. Ucelenou prezentaci tohoto tématu si navíc návštěvníci vůbec poprvé prohlédnou i ve speciální expozici s názvem Digitální továrna 2.0 v pavilonu A1. Atraktivní součástí bude Digitální stezka, která návštěvníka provede fenomény, jako jsou blockchain, umělá inteligence nebo kryptobezpečnost. V expozici zároveň vznikne fórum k diskuzi nad budoucností českého průmyslu prostřednictvím chystané konference zaměřené na druhou vlnu Průmyslu 4.0.

Pozornost se letos soustředí také na cirkulární ekonomiku. Je to náhodný výběr, nebo má správné hospodaření se zdroji a recyklace nyní zvláštní význam?

Cirkulární ekonomika je jednou z priorit rozvoje Evropské unie. V současnosti lze pozorovat velký tlak činnosti průmyslu i dalších odvětví na přírodní zdroje. Podniky si však tento stav začínají uvědomovat a projevují snahu o podporu udržitelnosti zdrojů a minimalizaci zbytečného odpadu. Při efektivní práci se zdroji lze navíc významně snížit náklady při výrobě. Výhody oběhového hospodářství budou na MSV představeny laické i odborné veřejnosti například v rámci konference pořádané Institutem Cirkulární Ekonomiky.

Čekají na návštěvníky i tentokrát zajímavé exponáty?

Vystavovatelé každoročně prezentují to nejnovější ze své nabídky a letošní ročník nebude výjimkou. Atraktivní exponáty přiveze firma ABB, která se v letošním roce kromě své tradiční expozice bude prezentovat i v rámci expozice Digitální továrna 2.0. Zde představí například unikátní nabíjecí stanici Terra HP, která dokáže dobít osobní auto na dojezd 200 km během osmi minut. Chybět nebude ani kolaborativní robot YuMi. Dalším lákadlem MSV bude vylepšená verze robotu Quantec s nosností až 300 kg společnosti KUKA.

Společnost MCAE Systems na veletrhu uvede v premiéře novou stolní 3D tiskárnu Stratasys F120. Návštěvníci uvidí i prototyp vozidla ŠKODA VISION iV, který nabízí pohled na elektrickou budoucnost značky ŠKODA. Vyhledávané jsou tradičně také expozice firem Siemens, DMG Mori, CERATIZIT, MSV 2018 24 kopieKOVOSVIT, FANUC nebo Kuboušek. Velice se daří rovněž veletrhu Transport a Logistika. Jaké jsou momentálně v této oblasti možnosti, ukáže například společnost Kivnon Slovakia zaměřující se na technologie automatických naváděných vozíků AGV.

Proč je veletrh pro odbornou veřejnost stále tak přitažlivý?

Mezinárodní strojírenský veletrh patří k největším akcím svého druhu v Evropě. Tradičně se ho účastní 1600 vystavovatelů a více než polovina z nich přichází ze zahraničí. Obsazeny jsou všechny pavilony brněnského výstaviště, takže návštěvníci získají opravdu kompletní přehled o oboru. Navíc se nám úspěšně daří vytvářet příznivé prostředí pro navazování obchodních kontaktů. Během MSV se koná řada zajímavých doprovodných akcí. Letos se uskuteční například Bavorsko-česká konference, konference zaměřená na 3D tisk či konference Management – Průmysl 4.0 – Udržitelný rozvoj. Rozvíjíme také prostor pro mezinárodní spolupráci. Konat se budou třeba business dny Ukrajiny, Ruské federace či Běloruska.

MSV získal významné ocenění České eventové asociace. Čím porotu oslovil a jakou má pro vás tato cena význam?

Určitě si ocenění vážíme. Na přípravě a realizaci MSV se podílí opravdu velké množství lidí. Odbornou porotu oslovil především aktivní a inovativní přístup při organizaci veletrhu. V loňském roce jsme během MSV uspořádali jedinečnou výstavu 100ries, která provedla návštěvníky příběhy průmyslových legend a oslovila i širší veřejnost. Aktivně také spolupracujeme s městem Brnem na projektu Brno Fair City, který přináší speciální výhody pro vystavovatele a návštěvníky v oblastech gastronomie či dopravy. Během MSV ožívá veletrhem opravdu celé město, a právě i to přispělo k získání uvedeného ocenění.

Můžete představit platformu Job Fair MSV? Komu slouží, v čem je prospěšná a unikátní?

Veletrh pracovních příležitostí Job Fair MSV se letos uskuteční 10. října v pavilonu A2. Jde o největší akci zaměřenou na nabídku práce ve strojírenství, energetice a dalších příbuzných oborech. Návštěvníci se seznámí se společnostmi, které mají zajímavé pracovní pozice. Zároveň zjistí, jaké požadavky jsou kladeny na uchazeče při přijímacích pohovorech. Job Fair MSV je určen především pro studenty dokončující školu, případně pro studenty hledající stáž během studia. Představeny budou nabídky stipendijních a motivačních programů. Chystají se i zajímavé přednášky a semináře.
Lze veletrh považovat i za významnou společenskou událost? S jakou účastí osobností veřejného života tentokrát počítáte?

Veletrhu se každý rok účastní špičky české i zahraniční politické scény. Program se samozřejmě neustále upřesňuje, počítáme však s účastí předsedy vlády ČR, ministra průmyslu a obchodu ČR i ministrů dalších rezortů. V pavilonu Z navíc poprvé vznikne Česká národní expozice The Country For The Future, sdružující jednotlivé státní instituce. Během MSV se opět uskuteční Sněm Svazu průmyslu a dopravy ČR, na veletrh dorazí diskutovat také kapacity v oboru jako profesor Vladimír Mařík nebo Jiří Holoubek. Společenskou událostí bude i slavnostní večer, při kterém se předávají Zlaté medaile MSV za nejlepší exponáty.

Co bude podle vás nejdůležitější, abyste mohli letošní ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu považovat za úspěšný?

V první řadě je pro nás podstatná spokojenost vystavovatelů a návštěvníků. Loňský ročník zaznamenal dle průzkumů u obou těchto skupin nejvyšší spokojenost za posledních pět let. Rádi bychom tedy v tomto trendu pokračovali. Věřím, že MSV přinese jeho účastníkům mnoho úspěšných obchodních jednání a pracovních setkání. Očekáváme také vysoký zájem o expozici Digitální továrna 2.0, neboť právě tématu digitalizace bychom se chtěli věnovat i v dalších ročnících veletrhu.

úspěšný svátek strojařů i v tomto roce
popřál Pavel Kačer

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3