INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

katastr 300x256Zatímco občan si ve většině případů vystačí s omezeným přístupem do katastru nemovitostí, případně si nechá jednorázově vystavit potřebný dokument, obce a města by bez plného přístupu do něj mohly těžko fungovat. Propojení s mapovými a dalšími aplikacemi pro místní samosprávu znamená úsporu času i peněz.

Obce a města pracují s katastrem nemovitostí na denní bázi. Je pro ně centrálním zdrojem informací o vlastnictví nemovitostí – pozemků a staveb – zahrnujícím jejich soupis, popis a geometrické polohové určení. Součástí katastru je rovněž evidence vlastnických práv, zástavních práv, věcných břemen a mnoho dalšího. Úředníci proto přístup do něj potřebují jak ke správě vlastního majetku, tak i k plánování dalšího rozvoje obce, řešení stavebních povolení a řadě dalších činností.

Katastr nemovitostí je dostupný on-line prostřednictvím portálu Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního (ČÚZK). Práce s ním ale není vždy tak jednoduchá, jak by si uživatelé přáli. Řada obcí tak volí jinou cestu, jak aktuální data z katastru získat – využívá přístupu do něj v rámci geoinformačního systému (GIS), v němž se data kombinují s mapovými a dalšími službami. Úředníci podklady vidí přehledně nad mapou a mohou tak lépe využít výběru informací o konkrétních parcelách, trasách či plochách.

Geoinformační systém využívají prakticky denně například v obci Podolí nedaleko Brna. „Používáme ho ke všem činnostem, jež mají vazbu na pozemky, jako jsou například nájemní a kupní smlouvy a smlouvy o věcném břemeni, územní plánování ve vztahu k veškeré investiční činnosti, inženýrským sítím, údržbě a plánování výsadby zeleně, projekční činnosti a dalším. Tedy ke všem činnostem obecního úřadu, u nichž potřebujeme znát informace o pozemcích,“ popisuje starosta obce Podolí Vítězslav Eliáš.

Snadné vyhledávání dle řady parametrů

„Kombinace kvalitních mapových služeb a přístupu do katastru nemovitostí je pro správu obcí ideální. Informace o dané parcele lze totiž získat prostým kliknutím do katastrální mapy či ortofotomapy. Za pomoci jednoduchého formuláře je pak samozřejmě možné v datech také rychle a efektivně vyhledávat,“ říká Drahomíra Zedníčková, výkonná ředitelka společnosti TopGis, která městům a obcí mapové služby zprostředkovává prostřednictvím portálu Gisonline.cz.

Úředníci přitom mají při vyhledávání na výběr z řady variant, podle toho, co zrovna od katastru potřebují. Vyhledávat mohou podle adresy, katastrálního území, výměry či vlastností parcely. V případě nemovitostí fyzických a právnických osob mohou použít IČO, jméno nebo rodné číslo. Stejně tak mohou jednoduše zobrazovat parcely ve vlastnictví obce, dle způsobu využití nebo druhu pozemku.
„Výhodou spojení s GIS je, že informace o parcelách mohou úředníci nejen vyhledávat, ale rovněž přímo v aplikaci editovat a vytvářet si vlastní vrstvy jako polygony, body nebo jiné. Rovněž mohou zobrazovat panoramatický náhled do ulic či šikmé snímky a z nich provádět přesná měření,“ dodává Drahomíra Zedníčková.

Napojení na další aplikace i služba pro občany

Vedle jednoduchého přístupu do katastru nemovitostí je pro obce velkou výhodou i možnost jeho propojení prostřednictvím GIS s dalšími aplikacemi, které samospráva využívá. Typicky jde například o napojení na aplikace, jež ke svým činnostem využívá stavební úřad. „Díky tomu je možné v GIS vybrat parcely, kterých se týká dané stavební řízení, v druhé aplikaci se pak údaje z katastru nemovitostí automaticky vyplní do příslušných kolonek. Není tak třeba všechny účastníky vyhledávat parcelu po parcele,“ popisuje výkonná ředitelka společnosti TopGis.
Propojení přístupu do katastru s GIS vedle úředníků slouží také samotným občanům obcí. Ti sice nemají do katastru vzhledem k ochraně osobních údajů plný přístup, prostřednictvím mapové aplikace obce se však mohou snadno podívat na veřejně dostupná data o parcelách, která by jinak museli složitě dohledávat na internetu. Snadno se tak dozvědí, kdo je majitelem dané nemovitosti nebo jaká je výměra sledovaného pozemku.

(tz)

Ilustrace: Katastrnemovitosti.net

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3