INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

pracovni uraz ilustracni foto Bureau VeritasČeši loni prostonali kvůli pracovním úrazům 1,3 milionu dní, což je nejvíce od roku 2014. Meziročně se počet prostonaných dní zvýšil o 133 tisíc. Meziročně také vrostla průměrná doba trvání neschopenky kvůli úrazům a nemocem, a to z 39 na 42,7 dní. Vyplývá to z nejnovějších dat Českého statistického úřadu za první pololetí roku 2019.

Nejvíce neschopenek bylo ve zpracovatelském průmyslu

„Skoro půl milionu dní strávili na neschopence zaměstnanci ve zpracovatelském průmyslu, který si drží prvenství v počtu pracovních úrazů. Dva z pěti úrazů se stanou lidem právě v tomto odvětví, celkem šlo o 9,5 tisíce případů,“ říká Ondřej Švadlenka ze společnosti Ardon Safety, která se zabývá analýzou rizik v pracovním prostředí a prevencí. „Nejčastěji k úrazům dochází v kovovýrobě a rizikové je i strojírenství či chemický průmysl. Vysoce závažné úrazy se stávají během manipulace s tlakovými nádobami, s tepelnými výměníky a často také při opravách či údržbě. Častou příčinou je lehkomyslnost zaměstnanců a rutinérství,“ poznamenává Švadlenka.

Nejdéle v průměru stonají zemědělci, lesníci a zedníci

Jak ukazují statistiky, bezmála o čtyři dny se meziročně se zvýšila i průměrná doba trvání neschopenky, která se vyšplhala na 42,7 dní. „Nejdelší dobu na neschopence stráví pracovníci v oborech zemědělství, lesnictví a stavebnictví, tedy v odvětvích, která souvisejí se sezónní výrobou, nebo jsou vysoce riziková. Tyto obory se dlouhodobě drží na prvních příčkách v počtu pracovních úrazů. Zatímco na stavbách je nebezpečná hlavně práce ve výškách, lesníky ohrožuje nedostatečná ochrana při práci, například absence obličejového štítu při řezání stromů a podobně. Samozřejmě fatální úrazy způsobují pády stromů na člověka,“ uzavírá analytik bezpečnostních rizik Ondřej Švadlenka ze společnosti Ardon Safety.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3