INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Podnikání v oblasti zemědělství patří pořád k nejrizikovějšímu v České republice. V relativním srovnání s tuzemskou podnikatelskou základnou v zemědělství působí o třetinu méně „vynikajících" firem a úpadek hrozí o 123 % více firmám. Krachem je přitom ohrožena téměř každá druhá společnost (48,8 %) podnikající v zemědělství. Analýzu aktuálního rozložení rizikovosti podnikatelské základny v ČR dnes zveřejnila agentura ČEKIA, člen nadnárodní skupiny Bisnode, v rámci své sektorové analýzy Zemědělství (NACE 01). Výsledky hodnocení vycházejí z metodiky ratingového modelu ČEKIA Stability Rating, jehož cílem je odhadnout riziko úpadku firmy v následujících dvanácti měsících.

„Vysoký podíl firem, kterým hrozí krach a velmi nízký počet společností hodnocených v kategorii „vynikající" svědčí o vysoké rizikovosti a náročnosti podnikání v sektoru zemědělství," komentovala výsledky studie analytička agentury ČEKIA, Petra Štěpánová s tím, že markantní vychýlení vzhledem k rozložení tuzemské podnikatelské základny jako celku je důsledkem dlouhodobého snižování podílu zemědělství na národním hospodářství. „Příčiny lze spatřovat zejména v sílících konkurenčních tlacích a dodatečných investicích nutných pro dodržení platných norem kladených na technologii chovatelských zařízení, zachování životního prostředí a dalších hygienických předpisů. Po vstupu do EU a otevření trhu se české zemědělství potýká také s přílivem levnějších potravin ze zahraničí. Nedostatečný odbyt na domácím trhu a nízké, popř. nestabilní výkupní ceny řeší někteří z prvovýrobců útlumem nebo úplným ukončením produkce nerentabilních komodit, případně úplným ukončením činnosti. Pokles objemu zemědělských komodit se týká především živočišné výroby, především chovu prasat a rovněž chovu skotu," uzavřela Petra Štěpánová z ČEKIA.

V zemědělství aktuálně podnikají převážně „rizikové" subjekty, u kterých je vyšší míra rizika nesplácení úvěrů a existuje zde vysoké nebezpečí prodlení při plnění závazků. Podle metodiky ČEKIA Stability Ratingu je v ratingovém stupni „rizikové", CCC až C, hodnoceno 48,8 % společností, což je o 123 % více než v rámci ČR celkově. Navíc je v sektoru vysoký podíl extrémně rizikových i vysoce rizikových subjektů s ratingem C (26,7 %) resp. CC (15,2 %). Naopak „vynikajících" společností s ratingem AAA až A v zemědělství působí jen 13,7 %, což je v relativním srovnání o 37 % méně oproti tuzemské podnikatelské základně jako celku. V ratingovém stupni „úpadek" je hodnoceno 0,74 % firem. V odvětví působí 36,7 % „dobrých" společností s ratingem v intervalu BBB až B, což je o 28,6 % méně než v rámci tuzemské populace firem.

Rozložení podnikatelské základny dle ČEKIA Stability Rating*

Název skupiny Ratingové hodnocení Zemědělství (NACE 01) Podnikatelská základna ČR

VYNIKAJÍCÍ AAA 1,02% 2,19%

AA 2,43% 6,06%

A 10,30% 13,41%

VYNIKAJÍCÍ CELKEM 13,74% 21,67%

DOBRÉ BBB 13,24% 20,81%

BB 7,64% 15,98%

B 15,82% 18,80%

DOBRÉ CELKEM 36,70% 55,59%

RIZIKOVÉ CCC 6,94% 13,36%

CC 15,16% 6,62%

C 26,71% 1,95%

RIZIKOVÉ CELKEM 48,82% 21,93%

ÚPADKY D 0,74% 0,82%

* k 31.12.2011

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3