INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
akcentaPrezident Evropské centrální banky (ECB) M. Draghi v tomto týdnu prohlásil, že eurozóna je z nejhoršího venku. Do určité míry s ním lze souhlasit. ECB již několik týdnů nemusela kupovat vládní dluhopisy a celková situace na finančních trzích se stabilizovala. Hospodářsky se však eurozóně stále nedaří a např. výnosy u 10letých španělských dluhopisů začaly opět dramaticky narůstat. Ačkoliv se v posledních měsících zdálo, že přichází ekonomické oživení, tak v tomto týdnu zveřejněné statistiky ukázaly, že se eurozóna z recese pravděpodobně ještě nedostala a možná se ani jen tak nedostane. Tento stav konkrétně potvrdily předstihové indikátory jak ze dvou největších evropských ekonomik – Německa a Francie, tak i za eurozónu jako celek.

Pozitivní zprávy nepřicházely ani z Číny. Vyhlídky tamní ekonomiky nejsou nijak růžové a asijský obr se již nějakou dobu potýká s problémy slabší zahraniční poptávky. Průmyslu se příliš nedaří a většímu uvolnění měnové politiky ze strany čínské centrální banky brání hrozba růstu inflace. Zemí, které se v současnosti alespoň trochu daří, jsou USA. I tam je však růst založen na nepříliš pevných základech, což v týdnu potvrdila data z trhu nemovitostí a připustil je i šéf americké centrální banky B. Bernanke. Ten prohlásil, že Fed je připraven zasáhnout, pokud by se objevily známky potíží. Horší statistiky se odrazily i na finančních trzích. Akciové indexy povětšinou ztrácely a to samé lze říci o komoditách. Společné evropské měně se podařilo vůči americkému dolaru mírně posílit a to navzdory špatným makročíslům.

Horší výsledky ekonomických ukazatelů se promítly do výprodeje středoevropských měn, korunu nevyjímaje. Ta sice v první polovině týdne dokázala své zisky dále zvyšovat, ale ve středu se karta obrátila a koruna začala ztrácet. Na měnovém páru s eurem se jí podařilo nejprve posílit na 6mesíční maxima až k hladině 24,40 CZK/EUR. Z úterních silných hodnot se však v druhé polovině týdne vrátila na slabší úrovně a v pátek kolem 14 hodiny se jedno euro prodávalo za 24,75 koruny. Vůči americkému dolaru se obchodovalo v postranním trendu, bezpečně pod hladinou 19 CZK/USD.

V domácí ekonomice nebyla v tomto týdnu zveřejněna žádná důležitá makrodata. Týdenním událostem tak dominovali politici a centrální bankéři. Vláda schválila zmrazení části státních výdajů ve výši 23,6 mld. korun, tak aby byl pro letošní rok dosažen plánovaný schodek rozpočtu ve výši 105 mld. Ministerstvo financí totiž v aktuální prognóze dále zhoršilo výhled růstu ekonomiky, což by bez výdajových škrtů znamenalo prohloubení schodku státního rozpočtu. Pozornost poutaly i výroky členů bankovní rady České národní banky (ČNB) před měnově-politickým zasedáním v příštím týdnu. Viceguvernér M. Hampl prohlásil, že by se úrokové sazby měly držet na nižších úrovních vzhledem k přetrvávající slabé domácí poptávce a křehkému vývoji v eurozóně.

Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3