INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
akcentaS novým měsícem Český statistický úřad zveřejnil i nová makrodatata. Žádné překvapení se nekonalo. Česká ekonomika směřuje pomalu, ale jistě k temným zítřkům. Tento týden byl ve srovnání s tím předchozím pěkná nuda, alespoň co se ekonomického dění týče. Centrální bankéři si svá zasedání odbyli již v minulém týdnu a důležitých dat z Evropy a z USA bylo jako šafránu. Na trzích v první polovině týdne převládal po srpnovém zasedání Evropské centrální banky (ECB) umírněný optimismus, který se však v druhé polovině začal postupně vytrácet. Ze zvýšené rizikové averze následně těžil americký dolar a japonský jen. Náladu v závěru týdne nezlepšily ani čerstvé statistiky z Číny, které naznačily, že ekonomice nejlidnatější země dochází dech. Není se čemu divit. Tamní hospodářství je stále z velké části založeno na masivním exportu zboží do vyspělých ekonomik, a pokud se v těchto zemích šetří, dopady v podobě slabších čínských vývozů na sebe nenechají dlouho čekat.

S podobným problémem se potýká i Česká republika. Slábnoucí zahraniční poptávka se začíná rovněž stále více projevovat v zahraničním obchodě. Zatímco v loňském roce rostly vývozy meziročně více jak desetiprocentním tempem, v prvním pololetí letošního roku je růst vývozů výrazně slabší a druhá polovina roku by mohla být z tohoto pohledu ještě horší. V případě dovozů je situace zcela neuspokojivá, když v posledních měsících čísla stagnují. Pohled na přebytkovou platební bilanci je sice příjemný, avšak je to jen jedna strana mince. Jelikož značnou část vývozů tvoří průmyslové zboží, odrazí se zákonitě klesající poptávka po průmyslových polotovarech v nižší průmyslové produkci, v nárůstu nezaměstnanosti a pokračujícím poklesu hrubého domácího produktu. Jak dokazují nová čísla od našeho západního souseda, je bohužel tento scénář v druhém pololetí letošního roku velmi pravděpodobný.

Na nepříliš příznivý vývoj v posledních měsících reagují i prognózy klíčových domácích institucí. Ministerstvo financí zhoršilo ekonomický výhled před třemi týdny. Česká národní banka to samé udělala v nové Zprávě o inflaci, když pro letošní rok počítá s poklesem domácí ekonomiky o 0,9 procenta a v příštím roce se slabým růstem o 0,8 procenta. Vzhledem ke stále se zhoršujícímu stavu evropské ekonomiky se jedná možná až o příliš optimistický odhad, ale rád bych se mýlil.

Obchodování s korunou probíhalo bez výraznějších změn, což platí především ve vtahu k euru. Na měnovém páru s dolarem bylo živěji. Vůči společné evropské měně se vše podstatné odehrávalo v blízkosti hladiny 25,10 CZK/EUR. K psychologické hranici 25 CZK/EUR česká měna posílit nedokázala a na druhé straně jejímu oslabení bránila úroveň 25,20 CZK/EUR. Pátek však přinesl výprodej středoevropských měn, což sebou strhlo i korunu. V 14:30 se však její kurz stále držel pod výše zmíněnou úrovní 25,20. Vývoj k dolaru byl odlišný. Koruna během týdne ztrácela a v závěru zamířila nad hladinu 20,55 CZK/USD. Výhled pro další týdny však zůstává neměnný. Silnější koruna a testování hladin 25 CZK/EUR a 20 CZK/USD.

Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3