INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
akcentaTo, že česká ekonomika poklesne, se předpokládalo. To, že je domácí poptávka slabá, se vědělo. Výsledek HDP za druhý kvartál tedy nikterak nepřekvapil.

Výkonost domácí ekonomiky byla v úterý zhodnocena jediným ukazatelem – hrubým domácím produktem (HDP). Pomineme-li fakt, že HDP v mnoha ohledech není ideálním zobrazením bohatství dané země, je to stále nejjednodušší a nejpoužívanější ukazatel a je mu také přikládán patřičný význam. V případě České republiky se hodnota HDP ve druhém pololetí mezičtvrtletně snížila o 0,2 % a meziročně o 1,2 %. Výsledek překvapivý není. Když se podíváme na dílčí makroekonomická data z posledních měsíců, bylo možné zhruba takový výkon domácí ekonomiky předpokládat. Zároveň se Česká republika zařadila v tomto ohledu na chvost zemí střední Evropy, když podobně nedobře je na tom jen Maďarsko. V případě celé Evropské unie jen jihoevropské země.

Detailní struktura HDP ještě nebyla zveřejněna, avšak hlavní zdroj poklesu je rovněž zřejmý. Jedná se o zaklínadlo posledních let - slabou domácí poptávkou. Domácí poptávka je fenomén. Je to strana o dvou mincích. Na jedné vláda nabádá domácnosti k šetrnosti. Jak však praví klasik, budeme-li všichni šetřit, všichni na to také doplatíme. Na druhé straně se Česká národní banka snaží tu samou domácí poptávku oživit pomocí snížení úrokových sazeb, tak aby lidé více utráceli a firmy více investovaly. Přitom utrácet je z čeho. Jak ukazují statistiky, celkové úspory domácností v posledním roce výrazně vzrostly. Bohužel již však neukazují komu a o kolik.

Pokud vyrazíme z české kotliny dále za hranice, zjistíme, že s podobnými problémy – slabou domácí poptávkou, nedostatkem volných pracovních míst, slabým ekonomickým růstem a státním dluhem se potýkají v podstatě všechny země Evropské unie, včetně toliko opěvovaného Německa. Jiné to není ani v zámoří. Zakopaný pes tedy asi leží někde jinde. Slabá domácí poptávka ve vyspělých ekonomikách je nikoliv příčinou, ale důsledkem dlouhotrvajícího, leč až v posledních letech viditelného trendu přesunu ekonomické síly do Asie a dalších rychle se rozvíjejících ekonomik. Tento proces je s velkou pravděpodobností v dalších dekádách nezvratný. Pro nadpoloviční většinu českých občanů to tedy do dalších let znamená velice pozvolný, o to však více vytrvalý pokles reálného příjmu, větší nejistoty na pracovním trhu a zhoršování životní úrovně. Druhá, menší polovina občanů by si však svou životní úroveň měla zachovat, případně rozšířit. Takže nezbývá než se snažit být v té menší polovině.

Ač se to může zdát na první pohled paradoxní, koruna navzdory slabým výsledkům domácí ekonomiky posilovala a byla zároveň nejsilnější měnou ve středoevropském regionu. Potvrdilo se, že v krátkodobém horizontu nehrají ekonomická data v případě koruny žádnou roli a její vývoj tak čistě udává tržní sentiment, česky řečeno poptávka spekulantů po české měně. Na měnovém páru s eurem došlo k prolomení hranice 25 Kč/EUR. Pod touto úrovní koruna následně strávila větší část týdne. V pátek však oslabila a krátce po 16 hodině se pohybovala v těsné blízkosti výše zmíněné hranice. Koruně se dařilo i vůči americkému dolaru. Ve čtvrtek se obchodovala jen několik haléřů od úrovně 20 Kč/USD. V pátek odpoledne však o své zisky přišla a zamířila zpět k hladině 20,30 Kč/USD.

Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

O společnosti AKCENTA CZ, a.s.:

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu s více než 10letou tradicí. Kromě výhodných kurzů pro nákup a prodej deviz a nízkých poplatků za platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům. AKCENTA CZ je držitelem povolení (Č.j.:2011/1199/570) k činnosti platební instituce podle zákona o platebním styku č.284/2009 Sb. § 3 odst. 1 písm. a)b)c)e)f). Jako jedna ze dvou nebankovních společností obchodující s devizami v ČR je držitelem Licence pro obchodování s cennými papíry, která ji opravňuje k uzavírání forwardových a swapových obchodů. Zajišťuje směnu měn za výhodné kurzy a bez poplatku.

O skupině AKCENTA:

Skupinu AKCENTA tvoří tři samostatné společnosti: AKCENTA CZ, a.s., obchodník s devizami, AKCENTA ENERGIE, a.s., obchodník s elektrickou energií, a AKCENTA, spořitelní a úvěrní družstvo. Skupina působí na středoevropském trhu v oblasti obchodování s devizami, obchodování s energií a poskytování bankovních služeb, vkladů a úvěrů.

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3