INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Hospodářský růst 25 nejvýznamnějších rychle se rozvíjejících ekonomik, mezi které patří i Česká republika, od počátku letošního roku zpomaluje. Podle čtvrtletní makroekonomické prognózy Ernst & Young (Rapid Growth Markets Forecast) se však jedná jen o přechodný výkyv a tyto země budou i nadále motorem hospodářského růstu globální ekonomiky. Jejich HDP letos podle odhadu poroste průměrně o 4,9 % – na rozdíl od eurozóny, kde se v nejlepším případě očekává 0,6% pokles. Již v příštím roce by ale měly růst 6% tempem a v roce 2014 ještě o půl procentního bodu rychleji.

Nicméně ne všechny rychle rostoucí ekonomiky světa mají stejně dobré výsledky. Asijským a africkým zemím se většinou daří úspěšně překonávat obtížnější globální podmínky. Naproti tomu rychlejšímu rozvoji východoevropských a latinskoamerických ekonomik brání slabý růst jejich klíčových exportních trhů, tedy v prvním případě eurozóny a ve druhém Spojených států. Pokud se recese v eurozóně bude dál prohlubovat, podle makroekonomické prognózy Ernst & Young se jí nevyhne ani Česká republika a Polsko. Výrazně by to ovlivnilo také Hongkong a Malajsii kvůli jejich závislosti na světovém obchodě.

„Rychle rostoucí ekonomiky sice v letošním roce zpomalí, ale bude to jen na přechodnou dobu. Mají dobré předpoklady, aby se vyrovnaly s globálními hospodářskými riziky, je zde totiž stále prostor pro uvolnění fiskální i měnové politiky," vysvětlila Magdalena Souček, vedoucí partnerka Ernst & Young v České republice. „K tomu už ostatně v některých zemích, mimo jiné ve všech státech skupiny BRIC, došlo. Je pravděpodobné, že v dalších měsících se měnová politika ještě více uvolní, zvlášť pokud se budou globální ekonomické podmínky dále zhoršovat."

Česká republika – pod vlivem úsporných opatření státu a slabé zahraniční poptávky

Na hospodářský růst České republiky v dalších čtvrtletích budou mít negativní vliv především dva faktory. Prvním je zahraniční poptávka, která bude pravděpodobně nadále velice slabá. I když německá ekonomika, která je nejvýznamnějším českým obchodním partnerem, mírně roste i v letošním roce, eurozóna jako celek stagnuje, což má nepříznivý dopad na vývoz do jejích členských zemí. Důsledkem je výrazné zpomalení investičního růstu – odhad pro letošní rok je průměrně -2,5 % – a možné zvýšení míry nezaměstnanosti. Druhým faktorem jsou úsporná opatření státu, která mají nepříznivý dopad na spotřebu domácností. Například v souvislosti se zvýšením DPH od ledna letošního roku vzrostla během prvního čtvrtletí inflace na 3,7 %, což znamená citelné snížení reálných příjmů obyvatelstva.

Proexportně orientovaná česká ekonomika rostla vloni 1,7% tempem. Nicméně HDP zaznamenal již ve druhém loňském pololetí pokles, který se dále prohloubil v prvním letošním čtvrtletí, kdy činil meziročně 1 %, tedy nejvíce od 2. čtvrtletí 2009. „Na základě toho pro letošní rok předpokládáme, že HDP klesne celkem o 1,4 %," říká Magdalena Souček. „Ve střednědobém výhledu, tedy v letech 2013–17, by česká ekonomika měla podle našich předpokladů díky rostoucí zahraniční i domácí poptávce růst průměrně cca 3% tempem. Pokud by však krize eurozóny pokračovala a nadále by platila přísná úsporná opatření, mělo by to samozřejmě negativní dopad i na výkonnost české ekonomiky."

Spotřebitelé hlavní devizou rychle rostoucích ekonomik

Největší výhodou rychle se rozvíjejících ekonomik je vedle prostoru pro uvolnění fiskální a měnové politiky rostoucí střední třída, jejíž příjmy se zvyšují a která má „chuť utrácet". Podle prognózy Ernst & Young se podíl movitějších domácností v rychle rostoucích ekonomikách během příštích deseti let výrazně zvýší. Jen do roku 2020 by se měl počet domácností s ročním příjmem přesahujícím 30 tisíc amerických dolarů v těchto zemích více než zdvojnásobit na 149 milionů a předčit jak Spojené státy se 120 miliony takových domácností, tak eurozónu se 116 miliony.

Díky rostoucím příjmům domácností bude přirozeně posilovat i kupní síla těchto ekonomik. Ještě v roce 2011 připadaly dvě třetiny globální spotřeby na rozvinuté ekonomiky a pouze jedna třetina na rozvojové země. Za 25 let se tento poměr obrátí a dnešní rozvinuté ekonomiky s největší pravděpodobností předběhne Asie, jejíž podíl na celosvětové spotřebě bude podle odhadů představovat bezmála 40 %. „Spotřebitelská poptávka v rychle se rozvíjejících zemích se do budoucna stane hlavním motorem globálního růstu, a vystřídá tak v této roli vyspělé státy," domnívá se Alexis Karklins-Marchay, který je jedním z šéfů centra Ernst & Young pro rychle se rozvíjející ekonomiky. „Větší poptávka po dovozu v rychle se rozvíjejících ekonomikách by navíc měla přispět k výraznému posílení rovnováhy světového hospodářství."

Rychle rostoucí ekonomiky jsou pro zahraniční investory stále atraktivní

Současná krize eurozóny bude mít negativní dopad na přímé zahraniční investice v rychle rostoucích ekonomikách. Podle prognózy Ernst & Young by jejich celkový objem měl v letošním roce klesnout o 10 %. Nicméně v době, kdy hospodářský růst ve zbytku světa stagnuje, zůstávají tyto země díky vysokému tempu svého růstu pro investory stále atraktivní.

V krátkodobém výhledu bude mít současná nepříznivá situace nejtíživější dopad na země střední a východní Evropy. Oslabit by ale mohl i příliv přímých zahraničních investic do Ruska a Indie. Již dnes je zřejmé, že investoři se snaží diverzifikovat investice po celém světě. Například ještě v roce 2010 se na nárůstu přímých zahraničních investic podílely výhradně tři země – Čína, Brazílie a Indonésie. Vloni už to byly nejen tyto tři, ale také Turecko, Kolumbie a všechny státy BRIC.

Dobré předpoklady pro další růst

„Rychle se rozvíjející ekonomiky se přes dočasné zpomalení počátkem roku zřejmě ještě letos a v roce 2013 odrazí k intenzivnějšímu růstu," řekla závěrem Magdalena Souček. „Prostor pro uvolnění fiskální i měnové politiky, sílící střední třída a její domácí spotřeba i výrazný nárůst přímých zahraničních investic, to jsou záruky budoucího dlouhodobého rozvoje těchto ekonomik."

Informace o makroekonomické prognóze Ernst & Young zaměřující se na rychle rostoucí ekonomiky

Rapid Growth Markets Forecast je čtvrtletní makroekonomická prognóza, kterou Ernst & Young připravuje ve spolupráci s prognostickou společností Oxford Economics a která vychází z globálního ekonometrického modelu této společnosti. Cílem pravidelné čtvrtletní studie je zprostředkovat širší veřejnosti praktické ekonomické prognózy a analýzy hospodářského vývoje 25 rychle rostoucích zemí z celého světa. Kriteriem pro zařazení do studie byla jednak velikost rozvíjející se ekonomiky (výše HDP, počet obyvatel) a jednak dynamika jejího vývoje a strategický význam z ekonomického hlediska. Vybrány byly Argentina, Brazílie, Chile, Čína a Hong Kong, Česká republika, Egypt, Ghana, Indie, Indonésie, Kazachstán, Kolumbie, Korea, Malajsie, Mexiko, Nigérie, Polsko, Katar, Rusko, Saudská Arábie, Jižní Afrika, Thajsko, Turecko, SAE, Ukrajina a Vietnam. Prognóza analyzuje důsledky, které podnikání v rychle rostoucích ekonomikách má pro zahraniční korporace, a přináší některá doporučení. Více informací naleznete na www.ey.com/rapidgrowth.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3