INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Zvyšování výkupních cen vepřového masa téměř o 20 %, ke kterému došlo v posledních týdnech na německé burze, silně ovlivňuje i situaci v nákupních cenách v České republice. Je více než logické, že rostoucí cena suroviny doprovázená i rostoucími cenami dalších vstupů – energie, pohonné hmoty se musí v nejbližší době logicky projevit i v cenách masných výrobků na pultech.

Dosud nejvyšší cena prasat v živém byla přes 45 Kč (to je přibližně 57 Kč za Kg jatečně upraveného trupu) v roce 2001, kdy se ale jednalo o krátkodobou záležitost. Dnešní situace je výrazně jiná i vzhledem k vysokým výkupním cenám obilí z letošní sklizně, které výrazně ovlivní ceny krmnych směsí na celý další rok. Cena krmné pšenice se v roce 2010 pohybovala na úrovni 3400 Kč, v roce 2011 na úrovni přibližně 4000 Kč, zatímco v letošním roce se odhaduje na 5000 až 5300 Kč za tunu pšenice. Neobvykle razantní byl rovněž nárůst nákupních cen výrobních mas pro výrobu masných výrobků, který v období červen – srpen 2012 vzrostl o 20 – 30 %

Je tedy více než jasné, že takto rostoucí ceny vstupních surovin se musí projevit i na konečné ceně masných výrobků pro spotřebitele. Ačkoliv je v roce 2012 již patrné zvýšení zpracovatelské ceny, stále v průměru nedosahuje cen z let 1998, 2000, 2001 2002. Z těchto údajů je zřejmé, že v období před vstupem do EU a před ovládnutím trhu řetězci zpracovatelé dodávali obchodu za vyšší ceny než dnes.

V této souvislosti ale musíme zdůraznit, že za stálý nárůst cen masných výrobků a masa na pultech obchodů není primárně zodpovědný ani zemědělec, ani zpracovatel, protože ze srovnání průměrných zpracovatelských prodejních cen je patrné, že nárůst cen vstupů jako energie, plyn, pohonné hmoty atd. za posledních 15 let absorbovali právě zemědělci a zpracovatelé. Jednoznačným důkazem toho je skutečnost, že 20 rozhodujících podniků, kteří z 80 % pokrývají tuzemský sortiment v obchodních sítích, vytvořili v posledních dvou letech zisk ve výši 0,7 % z tržeb. To je pro mnohé podniky již téměř kritická hranice a zpracovatelé masa se tak pomalu dostávají na pokraj zániku.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3