INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Česká republika byla jedním z mála trhů regionu střední a jihovýchodní Evropy, kde celkový počet transakcí stoupl v prvním pololetí 2012 o 28 % oproti prvnímu pololetí 2011. Lépe na tom byly v regionu střední a jihovýchodní Evropy jen Polsko a Turecko. Celkově však v regionu klesl počet transakcí o 11 %. Zajímavé je, že čeští investoři byli – v porovnání s investory z jiných zemí regionu – v první polovině roku 2012 nejaktivnějšími investory ve střední a jihovýchodní Evropě – realizovali zde 8 transakcí, následováni Turky (7 transakcí). V ČR dosáhla celková hodnota zveřejněných transakcí v první polovině roku 2012 částky 1 515 mil. USD, tedy o 43 % vyšší než v prvním pololetí 2011 (1 060 mil. USD). To však bylo způsobeno především přítomností objemově velkých transakcí. Nejatraktivnějšími sektory z pohledu investorů v ČR byly služby následované zpracovatelských průmyslem. Vyplývá to z výsledků žebříčku fúzí a akvizic „M&A barometr v České republice a v regionu střední a jihovýchodní Evropy" zpracovaného společností Ernst & Young.

V první polovině roku 2012 proběhlo na českém akvizičním trhu 68 ohlášených transakcí, což oproti 53 transakcím zaznamenaným v první polovině roku 2011 představuje nárůst o 28 %.

„Regionální statistiky hovoří v náš prospěch. Je ovšem třeba dívat se i na strukturu nabídky a poptávky na trhu akvizičních příležitostí. Zde se ve sledovaném období podařilo „sjednat více sňatků" a v naprosté většině se jednalo o sňatky z rozumu. Bez ohledu na negativistické nálady evropského kapitálového trhu řada prodávajících akceptovala nabídky investorů s realistickým náhledem, že na konsolidaci trhu v jednotlivých odvětvích je výhodné se podílet, i když ty nejlepší partie se už mnohdy realizovaly v minulosti," řekla Petra Wendelová, partnerka společnosti Ernst & Young pro fúze a akvizice.

„Poslední vývoj trhu fúzí a akvizic v ČR nekopíruje dlouhodobě klesající trend v regionu. Hnacím motorem byli téměř výhradně čeští strategičtí investoři, kteří jsou stále relativně nezasaženi probíhající hospodářskou krizí a navíc mají dostatečné množství volných finančních prostředků, které jim dovolují průběžně posilovat jejich tržní pozici," dodal Petr Kříž, výkonný ředitel oddělení transakčního poradenství Ernst & Young v České republice.

Top 10 největších zveřejněných transakcí v první polovině roku 2012 (ČR)

Kupující Země kupujícího Cílová společnost Stát cílové společnosti Hodnota transakce (v mil. USD)

1 CEZ ČR Energotrans ČR 725

2 Naspers Ltd Jižní Afrika Netretail Holding B.V. ČR, Nizozemsko 229

3 Energo-Pro ČR E ON Bulgaria EAD Bulharsko 178

4 Gazprombank Rusko Eriell Group International Ltd ČR 127

5 L88 USA Radio Free Europe/Hagibor Office Building ČR 94

6 ALMA MEDIA OYJ Finsko LMC ČR 51

7 Czech Property Investments ČR VT Holding as-Properties ČR 45

8 Daramis Management ČR 4D Office Centre ČR 26

9 TEDOM ČR GridX Power Pty Ltd Austrálie 24

10 KKCG ČR Informační linky ČR 11

Zdroj: M & A Barometr Ernst & Young

Domácí investoři převažují

Většina transakcí na českém trhu proběhla mezi českými subjekty, jejichž podíl dosáhl téměř 68 % (oproti 62 % v 1. pololetí 2011). Ze zahraničí přicházely investice hlavně ze Spojených států a z Německa. Nejvýznamnější transakcí uskutečněnou českými investory v zahraničí byla akvizice bulharských aktivit energetické skupiny E.ON českou skupinou Energo-Pro (hodnota transakce 178 mil. USD).

Největší zájem zahraničních investorů byl zaznamenán ze strany USA. Američtí investoři u nás zrealizovali celkem šest transakcí, mezi ty nejdůležitější patří společnost Molson Coors a její akvizice skupiny Starbev, jejíž součástí jsou Pivovary Staropramen, a společnost Anheuser-Busch a její akvizice Budějovického Měšťanského Pivovaru, jejímž cílem bylo získání obchodní známky Budweiser Bier. (Transakce Molson Coors v celkové hodnotě kolem 3,5 mld USD zahrnovala nákup aktiv v několika evropských zemích a u akvizice Budějovického Měšťanského Pivovaru (Anheuser-Busch) nebyla zveřejněna cena, proto nejsou v tabulce transakcí za ČR uvedeny.)

Aktivnější byli na trhu opět strategičtí investoři, realizovali téměř 84 % transakcí (oproti 75 % v loňském roce).

Hodnota transakcí roste

Objem transakcí s uveřejněnou transakční hodnotou vzrostl o 43 % (z 1 060 mil. USD v první polovině roku 2011 na 1 515 mil. USD v první polovině roku 2012), což je způsobeno přítomností několika objemově velkých transakcí.

Nejatraktivnější odvětví pro fúze a akvizice

Nejzajímavějším odvětvím, kde se podařilo obchody dokončit, byly pro investory služby, kam mířilo 17 transakcí (25% podíl), následované zpracovatelským průmyslem (11 transakcí a 16% podíl). Odvětvími, která zaznamenala největší růst zájmu, byly především potravinářský průmysl (5 transakcí), energetika (6 transakcí), reality (6 transakcí) a velkoobchod a maloobchod (8 transakcí). „Naopak největší propad zaznamenaly informační technologie (pokles z loňských 10 na letošní pouhou jednu transakci) a to především z důvodu utlumení transakcí uzavíraných ze strany rizikového kapitálu a silného českého IT hráče, společnosti KIT digital," vysvětlila Petra Wendelová.

Polovinu z celkového objemu, 725 mil. USD, představuje největší transakce, převzetí společnosti Energotrans, vlastníka elektrárny v Mělníku a dodavatele tepla pro část Prahy, skupinou ČEZ z rukou Energetického a průmyslového holdingu (EPH). Akvizice byla součástí komplexní transakce, při níž zároveň ČEZ prodal skupině EPH německé hnědouhelné doly Mibrag. Objemově významnou transakcí byl také prodej skupiny Netretail, provozovatele internetové obchodní galerie MALL.cz, jihoafrické skupině Naspers, majitelem skupiny Allegro (v česku zastoupené aukčním portálem Aukro.cz), hodnota transakce dosáhla 229 mil. USD.

Fúze a akvizice v regionu střední a jihovýchodní Evropy

Akviziční trh ve střední a jihovýchodní Evropě (Bulharsko, Česká republika, Chorvatsko, Řecko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko, Slovinsko a Turecko) jako celek klesl v první polovině roku 2012 o 11 %. Z těchto 11 zemí tak pouze 4 ohlásily nárůst počtu realizovaných transakcí – kromě ČR ještě Rumunsko, Srbsko a Turecko. Nejvíce transakcí proběhlo v Turecku (136 transakcí), na druhém místě skončilo Polsko (129 transakcí) následováno Českou republikou (68). V Polsku došlo k meziročnímu poklesu o 21 % (ze 163 transakcí na 129). V Turecku naopak počet transakcí oproti prvnímu pololetí 2011 vzrostl o 5 %, ze 130 na 136.

„Na globálním trhu panuje shoda, že nejzajímavějšími trhy v našem regionu jsou Polsko a Turecko. Polsko a Turecko také v první polovině roku 2012 dominovaly v počtu i objemu transakcí v regionu," řekl Petr Kříž a dodal: „I přes dlouhodobě klesající atraktivitu střední a východní Evropy je tento region z pohledu fúzí a akvizic příjemcem a nikoliv vývozcem kapitálu. Lze očekávat, že i po mnoho dalších let budou společnosti v České republice a okolních státech spíše nakupovány než aby samy mimo region nakupovaly. Nůžky se ale každoročně přivírají."

V regionu bylo v první polovině roku 2012 oznámeno 546 realizovaných transakcí s odhadovanou celkovou velikostí 19,4 mld. dolarů. Nejatraktivnějšími obory z pohledu počtu transakcí byly výroba (71 transakcí), služby (68 transakcí) a energetika (53 transakcí). Z pohledu objemu realizovaných transakcí to naopak byly bankovnictví a finanční služby, energetika a nemovitosti.

Domácí transakce byly nejvíce populární v Řecku, České republice, Polsku a v Maďarsku.

Zajímavé je, že pouze necelých 5 % transakcí překročilo hodnotu 100 mil. dolarů. Vůbec největší transakcí s oznámenou hodnotou byla v první polovině roku 2012 koupě turecké DenizBank ruskou Sberbank za více než 3 523 mil. dolarů.

Výhled na nejbližších 12 měsíců

Vzhledem k nepříliš optimistickým předpovědím ekonomického vývoje eurozóny řada analytiků předpovídá stagnaci či pokles na trhu fúzí a akvizic. Více než kdykoli dříve v současné době platí, že trh ovlivňují kupující, nikoli prodávající. Pro vlastníky podniků platí pravidlo být vždy připraven na případný prodej dostatečně dopředu. Tento trend permanentní připravenosti k transakci klade značné nároky na management společností. „Zatímco před krizí investoři byli ochotni „dolovat" informace z cílové společnosti často i déle než půl roku, a nelitovali přitom času a peněz, dnes očekávají maximální servis, komfort a kvalitu ze strany prodávajících a jejich poradců," říká Petra Wendelová.

Nejzajímavější sektory pro rok 2013

„Mezi dlouhodobé investorské stálice patří energetika a síťová odvětví, nabízející jako jedny z mála poměrně předvídatelný odhad poptávky, byť na úkor relativně konzervativní návratnosti, ovšem co se investorsky vysoce cení, zejména v našich podmínkách, to je velikost. Zamýšlená transakce Net4Gas bude dle mého soudu obchodem roku," řekla Petra Wendelová.

„Stále atraktivními sektory jsou síťová odvětví. Konsolidace probíhá v potravinářském, a farmaceutickém oboru, k revizi strategií a tudíž nárůstu transakční aktivity začíná docházet také ve zdravotnictví. Klíčové pro atraktivitu budou i nadále zejména pozice firmy na trhu a růstový potenciál odvětví a dále i relativní předvídatelnost vývoje odvětví."

I když rozhodující je dnes poptávka, na straně nabídkové má Česká republika svá specifika. Vlastníci podniků vzniklých po revoluci jsou dnes často ve věkové kategorii, kdy řeší problém nástupnictví a s vědomím problematického ekonomického výhledu v Evropě chtějí budoucnost své firmy zajistit prostřednictvím silného partnera a jsou tudíž naladěni ve prospěch transakce, bez ohledu na momentální stav ekonomiky," doplnila Petra Wendelová.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3