INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Podle nejnovějšího průzkumu Workmonitor personálně-poradenské společnosti Randstad mají tři z deseti českých zaměstnanců vyšší kvalifikaci, než vyžaduje jejich profese. Pro výkon své stávající práce naopak není dostatečně kvalifikováno 7 % lidí. Většina Čechů ale pracuje v odpovídající funkci. Zaměstnavatelé však pociťují značné problémy při hledání vhodných zaměstnanců pro určité pozice. V příštích letech se obávají většího nedostatku specialistů s vyšší kvalifikací.

Většina Čechů zastává pozici, která dobře odpovídá úrovni jejich vzdělání i kvalifikaci. Ve srovnání s ostatními zeměmi si v tomto směru Česká republika stojí velmi dobře. Průměrně totiž ve světě pod úrovní své kvalifikace pracuje skoro polovina všech zaměstnanců, celá pětina pak naopak není pro své povolání kvalifikována dostatečně.

„Mezi vystudovaným oborem, kvalifikací a zaměstnáním, které lidé nakonec vykonávají, panuje v ČR překvapivě dobrá shoda. V tomto ohledu se řadíme na úroveň zemí jako je Belgie, Dánsko nebo Lucembursko. Souvisí to částečně i s tím, že Češi jsou poměrně konzervativní. Pokud se jednou rozhodnou pro určitý obor, jen neradi ho mění," řekl Erik Švarcbach, Branch Manager pobočky Randstad Praha.

Do udržování a zvyšování kvalifikace zaměstnanců dostatečně investuje polovina všech zaměstnavatelů. Ti svým lidem dopřávají jak další vzdělávání, tak profesní školení. S příležitostí kariérního růstu je to o něco horší, více jak 60 % zaměstnanců si stěžuje, že k němu nedostanou v současné práci prostor.

Hrozí nám nedostatek odborníků?

60 % českých zaměstnavatelů čelí v současné době problémům najít ty správné talenty. To se týká zejména hledání zaměstnanců s vysokou kvalifikací. Jejich velký nedostatek očekává podle průzkumu Randstad Workmonitor v následujících třech letech až třetina všech dotazovaných.

„Dlouhodobě je na pracovním trhu nouze o některé specialisty, typicky v IT nebo technických oborech. Chybí i lidé, kteří plynně hovoří dvěma a více jazyky a k tomu mají pracovní zkušenosti v určité oblasti," uvedla Lenka Nováčková, HR Director Randstad ČR, a dodala: „Praxe a znalosti však zejména u manažerských pozic nejsou to jediné, co zaměstnavatelé hledají. Důraz kladou i na takzvané soft skills – měkké dovednosti. Ne každý, kdo přesně splní odborné požadavky na danou pozici, se pro ni nejlépe hodí. Někdy může hrát stejně důležitou roli například orientace na výsledek, přizpůsobivost nebo schopnost týmové spolupráce."

Průzkum ukázal, že u personálu s nižší kvalifikací zatím nedostatek vhodných zájemců většinu firem netrápí. Proto se také většinou Češi na rozdíl od svých kolegů v zahraničí, kde tento problém řeší až třetina zaměstnavatelů, velkých obtíží neobávají ani v příštích letech.

***

O průzkumu Workmonitor společnosti Randstad:

Průzkum Workmonitor společnosti Randstad byl poprvé publikován v Nizozemsku v roce 2003, následovalo jeho uvedení v Německu a nyní již zahrnuje 32 zemí po celém světě, pokrývá Evropu, Asii i Ameriku. Randstad Workmonitor vychází čtyřikrát do roka a jeho výsledky odráží lokální i globální trendy v oblasti mobility. Ty je možné díky pravidelnosti průzkumu sledovat v průběhu času.

Workmonitor mobility Index měří postoj a očekávání zaměstnanců z hlediska změny zaměstnavatele nebo práce v průběhu následujících šesti měsíců. Kromě mobility sleduje spokojenost zaměstnanců a jejich osobní motivaci. Součástí každého průzkumu je i sada tématických otázek, které zkoumají současné trendy. Výsledná data tak poskytují komplexní vhled do aktuální situace na trhu práce.

Kvantitativní studie je prováděna prostřednictvím on-line dotazníku u populace ve věku 18-65 let, pracující minimálně 24 hodin týdně v placeném zaměstnání (nezahrnuje osoby samostatně výdělečně činné). Minimální velikost zkoumaného vzorku je 400 respondentů za každou zemi, pro průzkum je využíván Survey Sampling International (SSI) panel. Dotazování pro druhou vlnu Randstad Workmonitor průzkumu v roce 2012 proběhla v období 17. července - 15. srpna 2012.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3