INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Průmyslová revoluce radikálně změnila způsob využívání energii i výroby. Internetová revoluce změnila způsob, jakým komunikujeme, přijímáme informace a utrácíme peníze. Kombinace těchto dvou významných proměn – „průmyslový internet" – nyní propojuje sítě, data i přístroje. Nová zpráva společnosti GE o „průmyslovém internetu" zjistila, že propojení sítí a přístrojů může zvýšit globální HDP o 10 až 15 bilionů dolarů. Je příslibem změny fungování globálního průmyslu, zvýšení produktivity, a pomůže tak zahájit zcela nové období prosperity a výrazného růstu.

„Svět stojí s nástupem „průmyslového internetu" na prahu nové éry inovace a změny," uvedli v nové zprávě Peter C. Evans, ředitel oddělení globální strategie a analýz společnosti GE, a Marco Annunziata, hlavní ekonom GE. „Uskutečňuje se prostřednictvím sbližování globálního průmyslového systému se silou pokročilých výpočetních technologií, analýzy dat, snímacích systémů a nových úrovní konektivity, jež umožňuje internet." Evans a Annunziata, kteří se k tématu „průmyslového internetu" vyjádřili i v pořadu televize CNBC, tvrdí, že „užší sepjetí digitálního světa se světem strojů skýtá potenciál hluboké proměny globálního průmyslu, a díky tomu i mnoha aspektů každodenního života, například toho, jak mnozí z nás provádějí svou práci."

Příležitosti jsou skutečně ohromné. Autoři zjistili, že jen v USA by mohl „průmyslový internet" během příštích 20 let přinést zvýšení příjmů o 25 až 40 procent a vrátit tempo růstu do hodnot, které se naposledy objevovaly v devadesátých letech dvacátého století. Kdyby zbytek světa dosáhl jen poloviny takového růstu, „průmyslový internet" by v tomtéž období umožnil zvýšení globálního HDP o 10 až 15 bilionů dolarů, tedy o množství odpovídající dnešní ekonomice USA.

„Průmyslový internet umožní prostřednictvím lepších výsledků a nižších nákladů značné úspory paliv a energie, lepší výkon a delší životnost fyzických aktiv. Díky tomu se zvýší výkonnost a urychlí se nárůst produktivity podobným způsobem, jako když došlo k průmyslové a posléze internetové revoluci," napsali Evans and Annunziata. „Tyto inovace jsou příslibem větší rychlosti a efektivity v tak rozmanitých odvětvích jako je letectví, železniční doprava, výroba energie, těžba ropy a plynu nebo poskytování zdravotnických služeb. Představují naději pro silnější ekonomický růst, větší počet i kvalitu pracovních míst a vyšší životní úroveň, ať ve Spojených státech, v Číně, afrických velkoměstech nebo třeba venkovských oblastech Kazachstánu."

O výsledcích této studie o víkendu informoval deník New York Times a uvedl, že podle zmíněných analýz „jsou technologie internetové éry připraveny povzbudit průmyslovou ekonomiku podobně, jako běžné užívání internetu proměnilo za poslední desetiletí média, komunikaci a reklamu".

Jak? Představte si například tryskový motor. Sada inteligentních senzorů monitoruje jednotlivé části motoru, sdílí informace celé flotily a uplatňuje techniky strojového učení na základě získaných dat, čímž personálu pomáhá udržovat motory ve stavu umožňujícím maximální výkon. „Představte si zvýšenou efektivitu při údržbě přístrojů, spotřebě paliva, rozdělení práce zaměstnanců a tvorbě letových řádů. Toho lze dosáhnout, když budou „inteligentní letadla" komunikovat s technickou obsluhou," píše se ve zprávě. „Podobné možnosti existují u lokomotiv, elektráren kombinovaného cyklu, energetických společností, průmyslových závodů a v dalších důležitých oblastech."

Snížení spotřeby leteckého paliva o jediné procento by díky využití průmyslového internetu mohlo přinést během 15 let úspory ve výši 30 miliard dolarů. Podobně průměrné zlepšení účinnosti všech plynových elektráren na světě o pouhé jedno procento by mohlo znamenat úspory ve spotřebě paliva odpovídající 66 miliardám dolarů.

Přitom má průmyslový internet ještě širší využití. Ve studii se uvádí, že by tato síť mohla sledovat a optimalizovat péči o pacienty, organizaci práce a vybavení v nemocnicích. Autoři odhadují, že zvýšení efektivity v této oblasti by mohlo celosvětovému zdravotnictví ušetřit až 63 milionů dolarů.

„Snoubení přístrojů s analytickými nástroji" by mohlo nalézt přímé využití v průmyslových sektorech, které v současnosti vytvářejí ekonomickou aktivitu v hodnotě 32 bilionů dolarů. „S růstem ekonomiky se bude rozvíjet i využití průmyslového internetu," uvádí zpráva. „Do roku 2025 by mohlo být možné aplikovat ho na oblasti odpovídající 82 bilionům dolarů, tedy přibližně polovině světové ekonomiky."

USA stojí v čele průmyslově-internetové revoluce, avšak „čím dál hlubší globální integrace a stále rychlejší šíření technologií" pomohou rozšířit její výdobytky po celém světě. „Pokud budou rozvíjející se trhy intenzivně investovat do infrastruktury a navíc včas a pohotově přijmou technologie průmyslového internetu, pak se rozvoj znásobí," domnívají se autoři.

Jak lze tedy urychlit růst? Státy a firmy se musí zaměřit na inovace a investovat do zavádění nezbytných technologií, zlepšovat kyberbezpečnost a vzdělávat novou generaci „digitálně-strojírenských" inženýrů a expertů. „Vyžádá si to zdroje i úsilí, průmyslový internet má však potenciál proměnit naši ekonomiku a život obecně – posune hranice možností, a to jak pro lidskou mysl, tak pro přístroje," usuzují autoři studie.

O společnosti GE

Společnost GE (NYSE:GE) pracuje na projektech, které mění svět. S pomocí nejmodernějších technologií řeší její špičkoví odborníci i zdánlivě neřešitelné problémy. Společnost přináší řešení pro energetiku, zdravotní péči, přepravu, finance i domácnosti. Jejím cílem je poskytovat lidem po celém světě stále účinnější nástroje pro vyspělejší stavebnictví, přepravu, energetiku a lékařství. Společnost GE proměňuje ideje ve skutečnost. Více informací o společnosti GE naleznete na www.ge.com.

Nejnovější informace o GE v regionu střední a východní Evropy najdete na blogu GEE for CEE http://geforcee.geblogs.com/

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3