INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Počet vyhlášených osobních bankrotů dosáhl v únoru354 případů, tedy o 341 méně než v lednu. Naopak návrhů na osobní bankrot stále přibývá, v uplynulém měsíci jich bylo 2 015. Soudy nestíhají nápor vyřizovat, relace mezi počtem podaných návrhů a počtem vyhlášených osobních bankrotů se v únoru ve srovnání s lednem snížila z 91% na 67 %.

Firemních bankrotů bylo v lednu vyhlášeno 443, o 26 více než předchozí měsíc. Stále stoupal počet bankrotů fyzických osob podnikatelů, kteří také tvoří naprostou většinu bankrotů, zatímco počet bankrotů obchodních společností se meziměsíčně snížil. Počet návrhů na firemní bankrot klesl oproti lednu o 5 případů na 828 návrhů. Vyplývá to z aktuální analýzy společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

 

Z únorových 322 bankrotů fyzických osob podnikatelů bylo 80 % řešeno formou oddlužení, zatímco v lednu se takto řešilo pouze 77 % případů. Za posledních 12 měsíců bylo vyhlášeno 4 047 firemních bankrotů, tedy o 49 % více než o rok dříve. „Naprostou většinu meziročního přírůstku tvoří bankroty fyzických osob podnikatelů, kterých zbankrotovalo meziročně o 1 257 více, zatímco počet bankrotů obchodních společností se meziročně zvýšil pouze o 76 případů,“ uvedla vedoucí analytického oddělení CRIF – Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

V únoru bylo podáno 828 návrhů na firemní bankrot, což je o 5 návrhů méně než v lednu. Meziměsíčně se snížil počet návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů, počet návrhů na bankrot obchodních společností narostl.

Meziročně se nejrychleji zvýšil počet firemních bankrotů v Jihočeském kraji (o 144 %) a v Karlovarském kraji (o 130 %). Zlepšení situace zaznamenal pouze jediný kraj, a to Liberecký, ve kterém se meziročně počet firemních bankrotů snížil téměř o 20 %.

V posledních 12 měsících připadlo na 10 000 obchodních společností evidovaných v Registru ekonomických subjektů průměrně 36 bankrotů, ovšem v Jihočeském kraji to bylo dokonce 52. V přepočtu na 10 000 obchodních společností dosáhlo nejvyšší počtu bankrotů již téměř tradičně stavebnictví, a to téměř 75. Druhý nejvyšší počet vykázal zpracovatelský průmysl (61). Nejméně to bylo v odvětví služeb a to přesto, že na celkovém počtu bankrotů se tento obor podílí celou třetinou.

Osobní bankroty v únoru 2013

V únoru bylo vyhlášeno 1 354 osobních bankrotů, a to je o 341 méně než v lednu. Za posledních 12 měsíců bylo vyhlášeno 17 480 osobních bankrotů, což znamená meziroční růst o 4 903 osobních bankrotů. Za rok se tudíž počet osobních bankrotů zvýšil o 39 %, což je podstatně nižší dynamika než v předchozích letech.

Počet návrhů na osobní bankrot dosáhl v únoru výše 2 015, což je o 153 návrhů více, než kolik bylo podáno v lednu. „Relace mezi počtem podaných návrhů na osobní bankrot a počtem vyhlášených osobních bankrotů se v únoru ve srovnání s lednem snížila, a to z 91 % na 67 %. To znamená, že fronta návrhů čekajících na soudní vyřešení se prodloužila,“ vysvětlila Věra Kameníčková.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3