INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Více než 80 % zadavatelů má strach, že budou napadeni pro netransparentnost zadávacího řízení, a proto raději při zadávání veřejných zakázek většinou používají jako základní hodnotící kritérium nejnižší nabídkovou cenu. Tři čtvrtiny zadavatelů se setkaly s případy, kdy cena vítězné nabídky byla natolik nízká, že evidentně nemohla splnit garance požadované kvality, ale tato nabídka přesto zvítězila. Na 40% z nich se navíc s takovými případy setkává pravidelně.

Vyplývá toz unikátního průzkumu poradenské společnosti OTIDEA a advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners mezi více než 450 úředníky státních orgánů, krajů, měst a obcí zadávajících veřejné zakázky.

Celých 90 % zadavatelů veřejných zakázek ve státní správě a samosprávě je přesvědčeno, že přístup, kdy jim nadřízené orgány přikazují používat jako základní hodnotící kritérium nejnižší nabídkovou cenu, ohrožuje kvalitu budoucího plnění zakázky. Ne ve všech případech se totiž hodí vybírat dodavatele jen na základě nejnižší ceny. Celé tři čtvrtiny si myslí, že soutěžit pouze s jediným hodnotícím kritériem nejnižší nabídkové ceny není správné, protože se tím nemusí nutně ušetřit.

Ale přesto celých 90 % hodnotících komisí nabídky s mimořádně nízkou cenou v konečném výsledku akceptuje. Ve 20 % případů je to proto, že se obávají odvolání z důvodů nepřijetí ceny, v 60 % případů sice formálně žádají zdůvodnění této ceny, ale pak výsledek potvrdí. A téměř 10 % hodnotitelů dokonce na mimořádně nízkou cenu vůbec nereaguje a nabídku rovnou přijme. Pouze 10% hodnotících komisí si tedy dovolí nabídku vyřadit z toho důvodu, že dodavatel není schopen objektivně vysvětlit svou mimořádně nízkou nabídkovou cenu.

„Od úředníků víme, že hodnocení zakázek podle jediného kritéria nejnižší nabídkové ceny je možná jednodušší a rychlejší, ale rozhodně v konečném důsledku není levnější ani účinnější. Náš průzkum to jednoznačně potvrzuje,“ uvedl Tomáš Langr, ředitel společnosti OTIDEA. Více než 40% zadavatelů se totiž pravidelně setkává s případy, kdy je výsledná cena natolik nízká, že vítěz evidentně nemůže splnit požadovanou kvalitu, 20% z nich se to dokonce stává velmi často, a 75% ze všech dotazovaných se s takovými případy již někdy setkalo. „Klasickým příkladem jsou nabídky cen stavebních prací, které bývají velmi často silně podhodnocené, ale nakonec se velmi prodraží z hlediska nevyhnutelných víceprací,“ dodal advokát Petr Novotný z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners.

Přestože zákon používání kritéria nejnižší nabídkové ceny přímo nenařizuje, většinu úředníků k tomu stejně nutí reálná praxe. Buď jim to přímo nařizují nadřízené orgány, nebo mají strach z netransparentnosti řízení. Proto se domnívám, že další novela Zákona o veřejných zakázkách tento problém nevyřeší. Klíčem je nejen celková změna zákona, ale především samotná praxe ministerstev a dalších státních orgánů,” dodává Tomáš Langr. 55% z dotazovaných by například uvítalo možnost orientačně vymezit přímo v zadávací dokumentaci mimořádně nízkou nabídkovou cenu, tedy předem stanovit minimální a maximální cenové rozpětí, které zadavatel považuje za reálné v daném segmentu trhu. 

Anonymní průzkum mezi cca čtyřmi tisíci zadavateli veřejných zakázek ve státní správě a samosprávě zorganizovali poradenská společnost zabývající se administrací veřejných zakázek OTIDEA a advokátní kancelář Vilímková, Dudák & Partners. Odpovědělo 450 respondentů. Přílohou tiskové zprávy jsou graficky zpracované otázky a odpovědi respondentů.

www.otidea.cz, www.vilimkovadudak.cz/

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3