INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Česká republika disponuje i ze světového pohledu jedinečným genofondem kulturních rostlin, jehož financování je ohroženo. Rušení a omezování tohoto souboru z důvodu omezování finančních prostředků způsobí nenahraditelné a hlavně nevratné škody.

Šlechtění nám neustále dokládá, že skrytý potenciál mnohých odrůd pro budoucí generace nejsme dnes schopni ani z malé části docenit, ať už z pohledu ještě nepoznaných přírodních vlastností nebo kulturně historického odkazu našich předků, kteří citlivým pozorováním přírody a lokálních odlišností dospěli po několika generační selekci rostlin k výsledkům, které nás dosud udivují.

Genofondy si dnes každý stát  díky Úmluvě o biologické rozmanitosti a díky přijatým zásadám Access and Benefit Sharing velice úzkostlivě střeží jako národní poklad. (Genobanku brambor v Peru hlídají vojáci se samopaly, genobanka v Sascatchewanu napojenou na informační systém je přes všechny téměř bankovní ochranné systémy střežena přes satelity a je napojena na policici i hasiče a má nainstalován automatický plynový protipožární systém (bezvodý)....  to mluví za sebe).

Za dvacet let se do Národního programu vložily stamilióny milionů Kč a genofondy ČR mají hodmotu v miliardách ve skutečnosti je ale jejich cena těžko vyčíslitelná. Tím, že se seškrtá rozpočet, ušetří se pár milionů, ale protože žádný genotyp nelze dosud rekonstruovat, dojde nutně k nenávratné ztátě  a tím i ke zrátě již do něho vložených prostředků. Je to stejné, jako kdybychom postavili most za miliardu a pak, protože nechceme vydat pár korun na odklízení sněhu, ho zbouráme vzhledem k úspoře provozních nákladů.

Ostatně zákon o genetických zdrojích mluví o povinnosti státu genetické zdroje zajistit a ČR  podpisem úmluvy o biologické rozmanitosti na sebe vzala povinnosti, které z této úmluvy vyplývají a ty se týkají právě tak divoké biodiversity jako genetických zdrojů, přestože ty spadají (pro svou komplikovanost a historii) pod komisi pro genetické zdroje FAO.

Možná, že Vás bude rovněž zajímat, že Národní program byl realizován jako záchrané kolo pro gentické zdroje, které se dostaly do soukolí divoké privatizace a hrozila jejich likvidace,   protože se nestaly  věcným břemenem a nepřinášely okamžitý zisk, a byla to (a zřejmě i dnes je) zatěžující investice do budoucnosti. Právě u světové kolekce česneků se neochota financovat genofondy dostala až do vysílání Radia Svobodná Evropa - jako mimořádná mezinárodní ostuda.  Celá koncepce  Národního programu se ale velice rychle dostala do jedinečného stavu, kdy byly Národním programem zajištěny veškeré genetické zdroje rostlin, mikroorganismů a zvířat významných pro zemědělství. Takto ucelený koherentní program byl světově uznávaným a dostal se na světovou špičku.  Dle mého názoru (K. J. Štolc) to byl  nejlepší a nejsmysluplnější program MZe a dotací (lze srovnat s řadou nesmyslných dotací).  V roce 2011 prošetřovalo NKÚ financování Národního programu. Přestože byl detailně pracovníky NKÚ prošetřen, nebylo (narozdíl od jiných dotací) zjištěno jediné pochybení, nebyla nalezena jediná závada nebo jakákoliv finanční neúčelnost či systémová chyba.

Domnívám se, že by se nemělo šetřit systémem "ať to stojí co to stojí". (K. J. Štolc)

Z dopisu K.J. Štolce – dlouholetého specialisty na genové zdroje doplněno postřehy  J. Dusbaby, tajemníka  Asociace zahradnických společenstev

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3