INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Údělem zemědělce je závislost na počasí. Každý rok je jiný a jinak jiný. Letos po příjemně mírné zimě jsme se těšili na včasné a vlhké jaro. Od konce února až do konce prvé dekády dubna často celý den mrzne, opakovaně leží sníh, někde i prší. Slunce nesvítí, a když, je slabé a vzduch se za poledne ohřeje na 3-6°C.

Jařiny a jarní práce

Vzniká řada dotazů, o kolik sníží pozdní setí a pozdní nástup plošné vegetace výnosy. Z našeho pohledu (řepka, pšenice, ječmen, mák) nejde o nic kritického. Jaro je v našich podmínkách velmi proměnlivé. Uspěchané setí, dá často horší výsledky než to časově uvážené.

Na výnosy plodin ozimých i jarních má rozhodující vliv doba mezi polovinou dubna až polovinou června. V této době potřebujeme vlhké a chladné počasí s teplotami přes den mezi 10-20°C, v noci 8-15°C, polojasno, vysokou vzdušnou vlhkost a časté přepršky s cca 50-70 mm za měsíc.  

Založení porostu máku

Založení porostu a následné vzejití je kritickým bodem agrotechniky máku. I při dodržení všech známých pravidel tj. podzimní urovnání povrchu při orebném zpracování a při bezorebném hlubokém kypření kombinovanými kypřiči. Za těmi zůstává také rovný pozemek. Na jaře pak pouhé provzdušnění  půdy mělkou přípravou (kompaktor, brány, aktivní nebo pasivní pracovní orgány secích kombinací). Setí pokud možno tzv. na vodu – do hloubky, kde je vlahá, tmavá, kapilárně aktivní půda. Proto při teplém a suchém počasí je vhodné mák zasít i hlouběji, až okolo 2cm.

Vlhkost půdy při setí by měla být taková, že se půda na pracovní orgány secího stroje nelepí, netvoří se hrudky, ale po přejezdu secího stroje je patrná „vlhká stopa“. Setí máku by se nemělo uspěchat. Z dlouholetých pokusů vyplývá, že průměrný výnos z březnových výsevů je nižší než z dubnových. Dřívější doporučení z minulého století, vysévat na tající sníh byla tehdy správná. Sely se ale asi 3 kg/ha osiva a jednotilo se. Vybraly se ve fázi 2-4 listů nejlepší rostliny a to jen 15-20/m2. V současné době mechanizovaného pěstování preferujeme výsev do správně připravené, zralé půdy, která zajistí co nejrychlejší vzejití co nejvíce rostlin.

 I přes dodržení všech výše uvedených zásad sklízíme porosty s průměrným počtem okolo 55 rostlin na 1m2, když optima by měla být kolem 80 rostlin/m2. Přitom při výsevku 1,5 kg a HTS 0,5g vysejeme na 1 m2 300 semen máku. To znamená, že výsledný výnos porostu tvoří něco okolo 20% zasetých rostlin. K tomuto úbytku dochází zejména napadením houbovými patogeny, likvidací krytonoscem kořenovým a v neposlední řadě prostým nevzejitím osiva v důsledku sucha a špatného setí, to jest nezvolení správné hloubky. 

Teplota patří k rozhodujícím činitelům ovlivňujících klíčení a energii klíčení semen. Například při teplotě 10°C , začínají semena klíčit po 5 až 6 dnech, při teplotě 18-20°C již klíčí během 3-4 dnů. Další zvyšování teplot již klíčení neurychluje. Může naopak klíčivost o dost snížit. Rychle se vyvíjející rostlinky jsou odolnější vůči chorobám a škůdcům, kterým „utečou“, jsou vitálnější, lépe se vyrovnávají se stresovými faktory a poskytují vyšší výnos. V posledních letech často docházelo k problematickému vzcházení máku způsobeného suchem v měsíci dubnu. Velký důraz je proto již v rámci předseťové přípravy nutno klást na zabránění ztrátám půdní vlhkosti a docílení optimální struktury půdy, to znamená co nejméně s ní hýbat. Hrudky nevadí.

Docílení optimální struktury půdy nabývá na významu zejména při sníženém výsevku, kdy se snažíme dosáhnout optimálního počtu rostlin na ploše. Semeno totiž při klíčení přijímá asi 90% vlastní hmotnosti vody a tak střídající se vlhké a suché periody počasí mohou podstatně omezit vyrovnanost vzcházení už i tím, že se obvykle vytváří málo propustný půdní „škraloup“. Naopak přílišné vlhko a chladno může v době vzcházení urychlit šíření houbových chorob a způsobit padání klíčních rostlin.

Vysévat můžeme všemi dostupnými secími stroji, které  dokáží zabezpečit výsevek 1,2 – 1,75 kg/ha, a uloží osivo do hloubky max. 1 – 2 cm. Platí pravidlo, že čím těžší půda, tím sejeme mělčeji.

Při seřízení hloubky se snažíme, aby osivo leželo na seťovém lůžku. Takto uložené osivo dokáže využít kapilární vzlínavost spodní vody a bez problémů klíčí a vzchází. Jestliže je půda, např. po jarním zpracování hrudovatá nebo proschlá hlouběji než 5 cm, zasejeme mák hlouběji a po zasetí pozemek uválíme nejlépe rýhovanými válci. Válení zcela vynecháme na těžkých půdách se sklonem ke tvorbě škraloupu. Jestliže je půda zpracovaná na jaře hluboko a nastavením secího stroje nejsme schopni zabezpečit uložení osiva do požadované hloubky, je vhodnější za sucha provést válení před setím.

Termín setí a výnosy máku.

V tabulce uvádíme termíny setí, délku vegetační doby a výnos semen máku v časové řadě 2000–2012 na prakticky stejně ošetřované variantě. Neuvádíme rok 2007, kdy byly porosty poškozeny suchem natolik, že nebyl porost doveden do sklizně. V roce 2008 porosty zaseté v únoru nevzešly a byly přesety těsně před polovinou dubna. Z uvedené tabulky vyplývá, že termín setí a délka vegetační doby nemá na výnos semen máku tak výrazný vliv jak se doposud uvádělo a jak je v agronomickém podvědomí. Naopak dubnové výsevy vykazují mnohdy vyšší výnos semen než březnové.

 

Tab1: Termín výsevu délka vegetační doby a výnos semen máku v časové řadě 2000 - 2012

Rok

Termín setí

Délka vegetace (dny)

Výnos semen (t/ha)

2000

26.3

158

1,36

2001

3.4

150

1,62

2002

10.3

174

1,44

2003

20.3

164

1,48

2004

19.3

163

1,56

2005

29.3

155

1,81

2006

20.4

129

1,60

20081)

13.4

136

1,43

2009

3.4.

151

1,68

2010

26.3

161

1,37

2011

30.3.

154

1,98

2012

22.3.

161

1,35

1)     Přesev

Tab.2: Četnost setí v časovém úseku časové řady 2000 – 2012 a průměrný výnos semen na lokalitě Červený Újezd

Termín výsevu

Četnost setí 2000 - 2012

Výnos semen (t/ha)

10.3.- 20.3.

2

1,50

21.3. – 30.3.

6

1,56

1.4. – 10.4.

3

1,58

11.4. – 20.4.

2

1,52

 

Z tabulky 2 vyplývá, že nejvyšších výnosů dosahujeme v termínu výsevu 1. – 10. dubna Je také patrné, že ani porosty založené po 10. 4. neznamenávají žádný významný propad výnosu. Důležitější je kvalita, než rychlost za každou cenu. To je velmi aktuální pro sezonu 2013.

                                                           Ing. Pavel Cihlář, Ph.D.

                                                           Prof. Jan Vašák, CSc.

                                               Česká zemědělská univerzita v Praze

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3