INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

V Německu začíná jednat ústavní soud o osudu záchranných opatření z dílny Evropské centrální banky (ECB). V centru pozornosti budou takzvané OMT (Outright Monetary Transactions) - to jest příslib ECB intervenovat neomezeně (po boku záchranných fondů) ve prospěch dluhopisů členské země, a to za dvou podmínek.

Výnosy se musí dostat nad kritické úrovně, na kterých se již periferní vláda fakticky nedokáže sama financovat z trhu. Za druhé, země se musí dohodnout na pomoci s Trojkou (podepsat tzv. Memorandum of Understanding) a plnit dohodnuté reformy a rozpočtové cíle. Tato zbraň v podobě příslibu neomezených intervencí nakonec v roce 2012 dokázala zvrátit prodejní tlaky na periferních trzích, a to aniž by ECB musela koupit na trzích jediný dluhopis. Naopak, od podzimu 2012 se bilance ECB na rozdíl od amerického Fedu smrskává. Pokud by německý ústavní soud rozhodl proti OMT, má eurozóna na stole problém.


Odpůrci OMT vytahují před soud dva klíčové argumenty. Nekonvenční politiky ECB vedou k redistribuci uvnitř euro-klubu, kterou neposvětily národní parlamenty. A za druhé, intervence na dluhopisových trzích mohou dostat Bundesbanku do ztráty, která se projeví v německém rozpočtu jako blesk z čistého nebe. Soud by teoreticky mohl rozhodnout, že ECB svými nekonvenčními opatřeními ohrožuje nezávislost německé Bundesbanky. Případ by se pak postoupil Evropskému soudnímu dvoru a jeho další projednávání by na trhy mohlo vrátit nervozitu. Evropský soudní dvůr by ale nakonec byl vůči krokům ECB shovívavý. V minulých rozhodnutích vždy zdůrazňoval, že evropské instituce mohou být omezovány pouze tehdy, pokud překročí své pravomoci zjevně a výrazně.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3