INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Českou republikou se v posledních dvou týdnech prohnaly povodně. Mnohá opatření byla od posledních povodní v roce 2002 značně vylepšena. Přesto nejspíš nebude nikdy v lidských silách zabránit velké vodě, aby poslušně zůstala v korytech řek. Dle hlavního ekonoma Ery Jana Bureše nebyly letošní povodně tak ničivé, přesto musely tisíce lidí opustit své domovy. Pokud se následky povodní dotýkají i vaší nemovitosti, čtěte pozorně následující řádky.

Zdraví chraňte v první řadě

Ať už pomáháte sousedům, nebo likvidujete škody na svém pozemku, myslete především na své zdraví a věnujte speciální pozornost hygieně. Často si myjte ruce a čistěte pracovní oděv. I sebemenší ranku, která se vám na kůži objeví, dezinfikujte. Voda může obsahovat toxické látky a bakterie. Všechny potraviny, které byly zasaženy vodou, zlikvidujte, stejně jako uhynulé zvířectvo. Vodu z místních zdrojů pijte pouze v případě, pokud ji hygienik schválil.

Máte nárok na volno?

Pokud je odstraňování následků povodní na vlastní nemovitosti důležitou osobní překážkou, máte nárok na neplacené volno. Se zaměstnavatelem se můžete také domluvit, že si zmeškanou pracovní dobu nahradíte jindy. Při tak mimořádné situaci vám v práci určitě vyhoví, i pokud si budete chtít vzít dovolenou a pracovat na poškozené chatě.

Nemovitost nechte zkontrolovat

Nemovitost, kterou zasáhla velká voda, nechte zkontrolovat expertem. Hrozí především narušená statika a poškozené rozvody energií (plynu, elektrické energie). Také je třeba překontrolovat stav kanalizace. Pokud máte studnu, po jejím vyčištění je vhodné provést laboratorní prověření kvality vody.

Kontaktujte pojišťovnu

Pojistnou událost je dobré nahlásit pojišťovně co nejdříve. „Průběžně si sepisujte škody, a pokud můžete, všechny škody vyfoťte. Přestože vás nejspíše navštíví pracovník pojišťovny, soupis a dokumentace škod mohou pomoci urychlit likvidační řízení,“ radí Petr Milata, mluvčí ČSOB Pojišťovny. Můžete také požádat o vyplacení zálohy na majetek poničený povodní a odstraňování škod a peníze můžete mít na účtu už od druhého dne od nahlášení pojistné události.

Využijte pomoci a slev

Sledujte možnosti popovodňových úlev, výhod a v neposlední řadě také slev. Postiženým vychází vstříc jak úřady, tak komerční subjekty. Můžete požádat o finanční pomoc, bližší informace získáte na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Pro Pražany, jejichž nemovitost zasáhla povodeň, je připravena úleva na dani z nemovitosti. Banky poskytují výhodné úvěry pro postižené povodní (např. ČSOB a Era). „Speciální zvýhodněné úvěry s nízkými úrokovými sazbami, bez poplatků za poskytnutí i správu mohou využít jak malé firmy, tak podnikatelé i fyzické osoby. Banka bude také vstřícná ke klientům, kteří se kvůli povodním dostanou do problémů se splácením,“ komentuje za ČSOB Pavla Hávová, tisková mluvčí.

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3