INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Nárůst celkového počtu insolvenčních návrhů činil za pololetí roku 2013 (proti stejnému období 2012) necelých 12 %. Růst insolvenčních návrhů přetrvává, ale dynamika je oproti minulým letům výrazně nižší. Pro porovnání: pololetní nárůst insolvenčních návrhů 2012/2011 dosahoval 36 % a 2011/ 2010 dokonce 56 %.

Počet insolvenčních návrhů u firem a podnikatelů vzrostl za prvních šest měsíců roku 2013 proti pololetí 2012 téměř o 33 %. V období pololetí 2012/2011 byl nárůst insolvencí u firem a podnikatelů 20 %. Hlavní příčinou tohoto růstu je nárůst insolvencí v segmentu nepodnikajících živnostníků, kdy soudy vykazují v rámci  firem i živnostenské firmy, které mají IČ a současně žádají o oddlužení. Nárůst insolvenčních návrhů u této skupiny je téměř dvojnásobný, zatímco u obchodních společností činí pokles dvě procenta.

V červnu 2013 bylo podáno celkem 2783 insolvenčních návrhů. Z toho bylo 446 insolvencí u právnických osob a podnikatelů, 384 u nepodnikajících živnostníků a 1953 u spotřebitelů.

Do roku 2012 zveřejňovala společnost Creditreform celkové počty insolvenčních návrhů u firem a u fyzických osob. V rámci  firem byly vykazovány i živnostenské firmy, které měly IČ a současně žádaly o oddlužení.

Problematiku živnostenských firem žádajících o oddlužení zkoumala Expertní skupina pro insolvenční právo a dospěla ke stanovisku, že „dlužníkem, který není podnikatelem“ je ve smyslu ustanovení § 389 odst. 1 insolvenčního  taková osoba, která není zákonem považována za podnikatele a zároveň nemá závazky (dluhy) vzešlé z jejího podnikání. V odůvodnění tohoto závěru zároveň připustila možnost insolvenčního soudu přihlédnout v konkrétní věci k tomu, že dluhy z podnikání jsou nepatrné. Současně bylo dále vyloženo, že podnikatelem není ten, kdo sice má živnostenské oprávnění, avšak na jeho základě nepodniká.

Od roku 2013 vykazuje společnost Creditreform skupinu živnostenských firem žádajících o oddlužení, v rámci zpřesnění metodiky a zlepšení vypovídací schopnosti zveřejňovaných údajů ve sloupci nepodnikající živnostníci.

V insolvenčním rejstříku se však stále objevují firmy, na které byl sice podán insolvenční návrh, avšak ten byl záhy stažen podavatelem zpět nebo jej příslušný soud odmítnul jako neopodstatněný. Dne 13.6.2013 byl podán insolvenční návrh na společnost BÖGL a KRÝSL, k.s. Navrhovatelem byla polská PPHU GRITTA SPOŁKA Z ORGANICZONA ODPOWIEDZIALNOSCIA. Již 19.6.2013 vzal navrhovatel svůj insolvenční návrh zpět a soud vydal 27.6.2013 usnesení o zastavení řízení. Další velkou firmou,  na kterou byl podán insolvenční návrh, je společnost KÁMEN Zbraslav, spol. s r.o.. Navrhovatelem byla společnost Alpine Golf s.r.o., která podala insolvenční návrh 10.6.2013. Hned 14.6.2013 soud tento insolvenční návrh odmítl, protože nesplňoval požadované náležitosti.

Z hlediska odvětví bylo nejvíce  insolvenčních návrhů z oblasti stavebnictví, velkoobchodu a maloobchodu, pohostinství a sektoru služeb v oblasti nemovitostí.

Stejně jako v červnu 2012 je nejvyšší počet insolvencí na 1000 registrovaných firem v Jihomoravském kraji. Druhý v pořadí je Moravskoslezský kraj. HM Praha si polepšila a posunula se druhé příčky v pololetí 2012 na čtvrtou pozici. Nejlépe si stejně jako v minulých letech stojí Středočeský kraj, kde je dlouhodobě počet insolvencí na 1000 registrovaných firem nejnižší.


Způsobem řešení úpadku firem je konkurz nebo reorganizace.

Konkurs je způsob řešení úpadku spočívající v tom, že na základě rozhodnutí o prohlášení konkursu jsou zjištěné pohledávky věřitelů poměrně uspokojeny.
Konkurzů bylo v červnu 2013 prohlášeno 167, z toho počet konkurzů živnostníků činil 52. Nejvíce konkurzů bylo v červnu prohlášeno v odvětví velkoobchodu, maloobchodu a stavebnictví.

Celkový počet konkurzů vzrostl za období leden až červen 2013 proti pololetí 2012 o 19 %. Razantnější je nárůst živnostenských firem v konkurzu, který činí proti pololetí 2012 40 %.


Společnost Novinová a poštovní s.r.o. odštěpila k 1.1.2012 část své podnikatelské činnosti do společnosti Merkiles one s.r.o. a Mundosa one s.r.o.. V úpadku je od 14.3. 2013, konkurz byl prohlášen 21.6.2013. Společnosti Neria a.s. a Starorolský porcelán Moritz Zdekauer, a.s. měly soudem povolenou reorganizaci. Obě firmy požádaly soud o přeměnu reorganizace v konkurz. Důvodem byla skutečnost, že se nedařilo plnit reorganizační plán. Usnesení o úpadku spojené s prohlášením konkurzu na společnost STIHAL a.s. schválil soud 27.6.2013. Konkurz bude řešen jako nepatrný, protože dlužník již neměl za poslední účetní období předcházející prohlášení konkurzu obrat větší než 2 mil. CZK.

Druhým způsobem řešení úpadku  je reorganizace. Jedná se o takový způsob řešení úpadku, kdy dochází k postupnému uspokojování pohledávek věřitelů při zachování provozu dlužníkova podniku. Předpokladem pro povolení reorganizace je, aby obrat firmy, která se dostala do problémů, činil v roce před insolvencí alespoň 100 000 000,- Kč. Druhým kritériem pro povolení reorganizace je, aby firma měla minimálně 100 zaměstnanců. Výše uvedená kritéria neplatí v situaci, kdy dlužník předloží nejpozději do 15 dnů po rozhodnutí o úpadku reorganizační plán, již schválený polovinou zajištěných i nezajištěných věřitelů.

Za celou dobu platnosti insolvenčního zákona (tj. od ledna 2008) bylo povoleno 79 reorganizací, z toho v roce 2013 8 reorganizací. 5 původně povolených reorganizací u společností LOGURAN a.s., KORFIL a.s., LESS a.s., NERIA a.s. a Starorolský porcelán Moritz Zdekauer, a.s. bylo v průběhu prvního pololetí 2013 přeměněno v konkurz. Využití reorganizace jako způsobu řešení úpadku je ve srovnání s počtem konkurzů stále minimální.

Počet insolvenčních návrhů fyzických osob – spotřebitelů má dlouhodobě dominantní vliv na celkový počet insolvenčních návrhů. Poprvé v prvních šesti měsících roku 2013 je však možné pozorovat zvolňující se tempo růstu počtu insolvencí u spotřebitelů. Nárůst počtu insolvenčních návrhů dosáhl v období šesti měsíců 2013/ 2012 jen 4,9%. Přitom ve srovnání šesti měsíců roku 2012 a 2011 byl nárůst insolvencí 42% a v období leden - červen 2011/2010 dokonce 76%.

Insolvenci fyzických osob je možné řešit oddlužením. Oddlužení probíhá buď formou zpeněžení majetku dlužníka nebo plněním splátkového kalendáře, kdy dlužník musí během 5 let splatit věřitelům alespoň 30% dluhu. Pokud dlužník není schopen řešit úpadek oddlužením, je prohlašován konkurz.

V červnu 2013 požádalo o oddlužení celkem  2245 osob. Ze všech žádostí bylo oddlužení povoleno v 1652 případech. Oddlužení formou zpeněžení majetku využilo v červnu 43 dlužníků. V ostatních případech bylo oddlužení řešeno nastavením splátkového kalendáře.


Věková struktura  osob, u kterých bylo povoleno oddlužení se proti pololetí roku 2012 nijak výrazně nezměnila. Hlavní podíl žadatelů s povoleným oddlužením představuje skupina ve věkovém intervalu 31 – 40 let. Následuje skupina ve věku 41 – 50 let. Nejnižší zastoupení v rámci osob žádajících o oddlužení mají mladí lidé do 30 let a důchodci.


I ve druhé polovině roku 2013 očekává Creditreform růst insolvenčních návrhů. Předpokládáme však, že dynamika růstu zůstane na současné mírnější úrovni. U firem se insolvence budou nadále týkat zejména malých a středních firem a bude pokračovat čištění trhu v segmentu nepodnikajících živnostníků. U spotřebitelů bude počty insolvenčních návrhů nadále ovlivňovat zejména faktor zaměstnanosti. Očekáváme pokračování diferenciace zadluženosti spotřebitelů podle jednotlivých krajů a zvýšení podílu movitějších žadatelů o oddlužení.

Creditreform sleduje insolvenční rejstřík permanentně a své pravidelné analýzy o vývoji insolvencí v Česku i zahraničí zveřejňuje již několik let.

Creditreform je mezinárodní skupinou poskytující svým zákazníkům hospodářské a kreditní informace, poskytuje služby inkasa pohledávek a také další služby v oblasti řízení rizik. Creditreform je přímo zastoupen v 23 evropských zemích a v Číně, celosvětově má 180 poboček a zaměstnává 4.500 pracovníků.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3