INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Počet obcí s rizikovým hospodařením v roce 2012 mírně klesl, nicméně dosahuje druhé nejvyšší úrovně za posledních dvanáct let. Nejhorší situace je v Karlovarském, Ústeckém a Středočeském kraji, nejlepší ve Zlínském a Moravskoslezském kraji. Informace vyplývají ze studie, kterou zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

Metodika vychází z usnesení vlády ze dne 29. září 2010 č. 695, podle které je za obci s vyšší mírou rizika označena ta, u níž je poměr cizích zdrojů k celkovým aktivům vyšší jak 25 % a současně ukazatel celkové likvidity (poměr oběžných aktiv ku krátkodobým závazkům) je menší jak jedna. Za obci s rizikovým hospodařením je pak označena ta, u které je celková likvidita menší jak jedna.

Z celkového počtu 6 246 obcí rizikové hospodaření (dle používané metodiky) ke konci roku 2012 vykazovalo 1,23 % (77) obcí. Ve srovnání s rokem 2011, kdy počet obcí s vyšší mírou rizika dosáhl historicky rekordní úrovně (84), došlo k poklesu, nicméně se jedná o druhý nejvyšší počet za posledních dvanáct let, kdy Bisnode tyto statistiky detailně sleduje.

„Navzdory skutečnosti, že celkové příjmy obcí meziročně klesly o 13 %, hospodaření obcí vykázalo vyšší rozpočtový přebytek nežli v roce 2011, čímž i poklesl počet rizikových obcí. Pokles se tak týkal jak příjmové, tak výdajové strany, a to zejména z důvodu prudkého poklesu dotací. Dlouhodobě sledujeme, že menší obce lépe odhadují svou příjmovou stránku, a tedy adekvátně upravují výdajovou, čímž dosahují značné optimalizace veřejných prostředků. Oproti tomu velká města se zadlužují v největší míře a jejich optimalizace, resp. efektivita veřejných prostředků je na nižší úrovni ve srovnání s menšími obcemi,“ komentoval výsledky studie analytik Bisnode Michal Řičař.

„Zatímco v kategorii nejmenších obcí je zadlužena přibližně každá pátá, z největších obcí je to celých 90 %. Velké obce mají také nejvyšší dluh v přepočtu na obyvatele, nejméně svoje obyvatele zadlužují obce nejmenší, z nichž většina nemá dluh vůbec. Pokud už se však malá obec zadluží, pak výše dluhu na obyvatele dosahuje nejvyšších hodnot,“ dodal Řičař.

V roce 2011 se do kategorie rizikového hospodaření zařadil také Středočeský kraj s podílem cizích zdrojů k celkovým aktivům 116,3 % a poměrem krátkodobých závazků k oběžným aktivům ve výši 0,38. V loni došlo k výraznému snížení cizích zdrojů i krátkodobých závazků a dle metodiky ministerstva financí tak Středočeský kraj není považován za subjekt s rizikovým hospodařením.

Z teritoriálního pohledu byla v roce 2012 nejhorší situace v Karlovarském, Ústeckém a Středočeském kraji. Naopak nejmenší poměr počtu rizikových obcí k celkovému počtu v kraji byl ve Zlínském a Moravskoslezském kraji. Ve srovnání s rokem 2011 si nejvíce polepšil Zlínský kraj, zatímco k nejvýraznějšímu zhoršení došlo ve Středočeském kraji.

Podle analýzy Bisnode v posledních pěti letech čtyři obce (Měňany, Prameny, Rybnice a Bublava) opakovaně splňují kritéria signalizující možnost rizikového hospodaření. V loňském roce své hospodaření zlepšily tři obce (Nebanice, Pohled a Podhořany u Ronova) a byly vyřazeny ze seznamu dlouhodobě rizikových obcí.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3