INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Odborná konference v oblasti významné tržní síly, která proběhla 17. října 2013 na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže v Brně, znovu potvrdila, že je třeba přijmout účinná opatření v boji proti nekalým praktikám obchodních řetězců a že Česká republika není jediným státem, který přistoupil k určitému způsobu regulace dodavatelsko-odběratelských vztahů.

Potravinářská komora ČR v minulosti několikrát upozornila na to, že situace v dodavatelsko-odběratelských vztazích mezi obchodními řetězci na straně jedné a zemědělskými a potravinářskými podniky na straně druhé je obzvláště závažná, protože zde dochází k formám a míře zneužívání, jaké se v rámci jiných obchodních vztahů nevyskytují. Evropská komise nedávno zveřejnila výsledky veřejné konzultace k Zelené knize o nekalých obchodních praktikách mezi podniky v Evropě v odběratelsko-dodavatelském řetězci v oblasti potravinového a nepotravinového zboží. A přestože Komise říká, že tyto výsledky nepředstavují její názory a neurčují směr, kterým se budou další kroky Komise v budoucnosti ubírat, je zveřejnění Zelené knihy vnímáno jako pozitivní a výrazný posun v nahlížení na problematiku nekalých obchodních praktik.

Dochází již ke korektnější identifikaci dodavatelsko-odběratelských vztahů, které se týkají potravinářského a nepotravinářského zboží. PK ČR vítá, že Zelená kniha již explicitně uznává, že v případě výrazné nerovnováhy v ekonomické síle dvou smluvních partnerů skutečná smluvní volnost neexistuje. Evropský hospodářský a sociální výbor (EHSV) ve svém stanovisku potvrzuje, že zejména ve vztahu obchodní řetězce – dodavatelé potravin nemá slabší strana skutečnou alternativu, protože významných odběratelů je na trhu velmi málo a především se všichni vůči dodavatelům chovají podobně. „Dílčí změny v chování v této oblasti nestačí, je zapotřebí zásadní změna obchodní politiky,“ uvedl na konferenci Miroslav Koberna, ředitel pro programování a strategii PK ČR.

Zelená kniha se věnuje také hodnocení dopadů nekalých obchodních praktik jak na výrobce, tak na spotřebitele. Je nutné si uvědomit, že velké obchodní řetězce rozhodují o tom, co se kde prodává a kritériem mnohdy není jen poměr cena-kvalita, ale často také ochota či schopnost vůbec akceptovat nepřiměřené smluvní podmínky. EHSV tento fakt komentuje následovně: „Vzhledem k tomu, že místní výrobci, z drtivé většiny malé a střední podniky, nejsou schopni plnit často vyděračské obchodní podmínky, upadá v tomto regionu celé zemědělsko-potravinářské odvětví a země tradičně soběstačné ve výrobě základních potravin do značné míry ztratily svoji potravinovou bezpečnost. Domácí produkci tak nahrazují dovozy často velmi pochybné jakosti.“. „Prakticky jediným oponentem zpochybňujícím Zelenou knihu jsou obchodní řetězce a jejich organizace,“ uvedl Miroslav Koberna.

Používání nekalých obchodních praktik ze strany ekonomicky silných subjektů je dnes všeobecně známý a nezpochybnitelný fakt a nejen Česká republika, ale i mnoho dalších zemí, dospěly k závěru, že současná situace již vyžaduje regulaci. Barbora Dubanská z advokátní kanceláře CMS Cameron McKenna k překvapení mnohých uvedla, že odběratelsko-dodavatelské vztahy jsou přísně regulovány např. i v Rusku. Hodnotit úspěšnost těchto regulací je však zatím předčasné, protože tyto předpisy byly přijaty relativně nedávno. Nelze sice tvrdit, že k určitým pokrokům nedošlo, stále je však co napravovat.  

(tz)

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3