INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Pomůže oslabená koruna tuzemským exportérům, nebo vnímají vývozci nedávnou intervenci ČNB jako dvojznačné řešení? Na XI. Exportním fóru, které dnes začalo v Trutnově, o tom diskutují zahraniční i domácí ekonomičtí odborníci, zástupci státní správy a významní tuzemští exportéři. Experti se zároveň na fóru snaží hledat východiska z ekonomické krize a v tomto směru definují podmínky, které by pomohly dalšímu růstu exportu. Mezi přednášejícími vystoupil i Hans-Werner Sinn, jeden z  nejvýznamnějších evropských ekonomů současnosti.

Podmínky, které podpoří český vývoz

Exportéři se na fóru shodli na 3 podmínkách, které podpoří tuzemský vývoz. V prvním případě jde o stabilní právní a daňové prostředí s minimálním množstvím legislativních změn a nezvyšování daňové zátěže pro podniky. Druhou podmínkou je vybudování a udržování antikorupčního prostředí a důsledné trestání jakýchkoliv nepravostí, neboť dochází k fatálním ztrátám a to nejen ve státním rozpočtu. Třetí podmínkou je kurz koruny nad hranicí 26 korun za euro. S tím souvisí i nedávná intervence ČNB. Jiří Grund, předseda Asociace exportérů, má na věc jednoznačný názor.

Intervence ČNB přinese více pozitiv než negativ

„Předpokládám, že tento razantní krok, po které jsme už dlouhou dobu volali, povede během nadcházejících šesti měsíců k růstu českého exportu o dvě až tři procenta. Intervence sice vyvolá nárůst cen některých dovozových komponentů, které jsou třeba ke kompletaci zboží určeného k vývozu. Jsem však přesvědčený, že se s tím dokážeme vyrovnat a zásah ČNB přinese víc pozitivních než negativních dopadů na celé české hospodářství. To vše však musí jít ruku v ruce se stabilním podnikatelským prostředím bez daňových a legislativních zvratů.“

Hans-Werner Sinn: obnova konkurenceschopnosti jižních zemí si žádá tvrdá opatření

Na letošní XI. Exportní fórum přijal pozvání také Hans-Werner Sinn, jeden z  nejvýznamnějších evropských ekonomů současnosti. Hovořil například o problémových zemích eurozóny - Španělsku, Portugalsku, Řecku. „Je důležité, aby se jižní státy snažily obnovit svoji konkurenceschopnost, o kterou přišly kvůli nadměrnému toku kapitálu a rostoucímu objemu úvěrů v zahraničí. Jednou z cest pro podporu konkurenceschopnosti je pokles domácích cen, což bude samozřejmě spojeno s tvrdými nákladovými restrikcemi zejména v oblasti osobních nákladů. Jde tedy o značně nepopulární opatření.“

XI. Exportní fóra se účastní také viceguvernér ČNB Mojmír Hampl, generální ředitel EGAP Jan Procházka, generální ředitel ČEB Jiří Klumpar, analytik Akcenty Miroslav Novák, analytik Patria Finance David Marek, hlavní analytik Raiffeisenbank Aleš Michl a další hosté.

Aktivity Asociace exportérů

Asociace exportérů vznikla v roce 2002 s cílem zachovat a zvyšovat konkurenceschopnost tuzemských firem, zejména těch exportních. Zástupci Asociace sledují tendence a vývoj legislativy Evropské unie a upozorňují na možná rizika pro Českou republiku. Členové Asociace posilují komunikaci s vládou při přípravě proexportních opatření a upevňují i vztahy se zástupci České národní banky. Asociace spolupracuje rovněž se špičkovými analytiky na tvorbě ukazatelů, které vyjadřují vliv tuzemských exportních společnosti na ekonomiku České republiky. Sdružení exportních firem současně již devátým rokem pořádá pro firmy Exportní fórum.

www.asociaceexporteru.cz

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3