INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

HSBCZatímco objem světového exportu zboží v tomto roce pravděpodobně poklesne o zhruba 3 %, přeshraniční prodej služeb v oblasti turistického průmyslu, bankovnictví, stavebnictví a vývoje softwaru vzroste o 1 % v nominální hodnotě, píše se v Prognóze globálního obchodu HSBC.

HSBC společně s výzkumnou agenturou Oxford Economics přinášejí výsledky analýzy světového obchodu, která zjistila, že od časů globální finanční krize růst exportu služeb předstihl růst exportu se zbožím. „Robustní výkon obchodu se službami v posledních několika letech částečně odráží skutečnost, že služby mají tendenci podléhat méně ekonomickému cyklu než zpracovatelský průmysl. Služby se také staly více obchodovatelné v důsledku klesajících nákladů na cestování, technologický pokrok a také díky pokračujícímu úsilí o liberalizaci obchodu. Současně dochází také k významným strukturální posunům v globální ekonomice, jako je vzestup střední třídy, který zvyšuje poptávku po široké škále služeb pro spotřebitele,“ říká Michael Hordley, generální ředitel HSBC Bank plc - pobočka Praha.

Prognózy globálního obchodu předkládané v tomto pravidelném průzkumu HSBC ukazují, že v následujících patnácti letech objem obchodovaných služeb bude i nadále růst průměrným ročním tempem 6 % a jejich podíl na obchodu se tak do roku 2030 více než zdvojnásobí. To znamená, že v roce 2020 podíl služeb na světovém obchodě dosáhne hranice 23­ % až 24 % s pokračujícím růstem na 25 % v roce 2030. Nejrychleji se tato expanze projeví pravděpodobně v sektoru podnikatelských služeb (BPO/SSC), kde pokračující technologický pokrok usnadňuje přesun výroby či služby do zahraničí. Podle ABSL, sektor obchodních služeb tvoří 1,5 % HDP České republiky a roste působivým tempem v průměru 15 % ročně. Podobně pokračuje v růstu i poptávka po inovativních softwarových službách či potřeba řešení pro IT bezpečnost a je pravděpodobné, že tak dále podpoří silný růst v oblasti služeb informačních a komunikačních technologií, a tím i narůstající podíl služeb na světovém obchodě.

„ICT a další obchodní služby se stávají stále důležitějšími pro Českou republiku a další země v regionu poháněné třemi klíčovými faktory. Úzké zeměpisné, politické a kulturní vazby se západní Evropou jsou jedním z nich. Zatímco Asie a Indie hrály důležitou roli v offshoringu ICT služeb, ekonomiky Střední a Východní Evropy profitují z takzvaného "Nearshoring". To znamená, že se společnosti rozhodnou pro outsourcing služeb v geograficky blízkých lokalitách s menším rozdílem v časových pásmech, což umožňuje efektivnější řízení projektů a což kompenzuje vyšší náklady na pracovní sílu. Dalším důležitým faktorem jsou nároky na kvalifikovanou pracovní sílu a jazykové dovednosti. Další výhody souvisejí s faktory, jako je členstvím v EU, které jsou zvláště důležité, pokud jde o snížení vnějších rizik, snižování administrativních nákladů a harmonizace regulačního prostředí, včetně ochrany dat a duševního vlastnictví (to činí středo a východoevropské země vhodnější lokací než Čína). Kvalitní telekomunikační infrastruktura, rozvinuté finanční služby a správné legislativní prostředí jsou další důležité prvky,“ vysvětluje dále Michael Hordley.

Výhled pro odvětví globálního turismu a cestování obecně je také optimistický, s růstem světové střední třídy cestuje stále více lidí, zejména z rozvíjejících se trhů a nadále tak roste celý sektor mezinárodní turistiky a cestování. Také se zlepšuje dopravní spojení v souvislosti s další výstavbou stovek nových letišť.  Díky nižším cenám paliva a rostoucí konkurenci klesají letecké tarify a více lidí na celém světě si může dovolit cestovat do jiných zemí, a už to není luxus. To vytváří příležitosti pro Českou republiku v čele s Prahou, která je jednou z 20 nejpopulárnějších destinací pro cestovatele z celého světa podle aktuálního žebříčku MasterCard Global Destination Cities Index.

Celá Prognóza globálního obchodu HSBC s dalšími podrobnostmi a grafy v anglickém jazyce je k dispozici pod tímto odkazem: http://globalconnections.hsbc.com/downloads/trade_forecasts/global.pdf

(tz)

 

 

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3