INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

CENTURY21 rodinný důmPořizování vlastního bydlení je finančně nejspíše nejnákladnější položkou v životě každého člověka, který se pro tuto variantu rozhodne. Samotná stavba domu je náročná na čas i peníze, zvláštní kapitolou v této problematice jsou však pozemky.

Ty totiž mohou cenově šplhat do závratných výšin, a to zejména v metropoli a krajských městech. Útěchou je, že tyto ceny v posledních čtvrtletích zaznamenávají oproti předchozím obdobím stagnaci.

Výběr pozemku se vyplatí neuspěchat a zvážit při něm všechny své priority. Samozřejmým kritériem je lokalita. Záleží na tom, zda preferujete spíše klidnější lokality či rušné město, pochopitelně to závisí na cenovém stropu. „Důležitá je také dopravní obslužnost. Vybírejte tak, abyste měli vše, co vy a vaše rodina k životu potřebujete, co nejblíže. Ohlídat se vyplatí příjezdové cesty, zajištěn by měl být příjezd po vlastní či obecní komunikaci. V některých případech je potřeba si zajistit tzv. služebnost neboli věcné břemeno průjezdu či průchodu přes cizí pozemek. Absence tohoto právního zajištění totiž může následné využití pozemku velmi zkomplikovat,“ Christopher Kottnauer, jednatel realitní sítě CENTURY 21. Pozemky pak také mívají v podmínkách výstavby například povolenou podlažnost, maximální zastavěnou plochu pozemku nebo vzdálenost stavby od sousedů. Na individuálním zvážení jsou pak velikost a svažitost.

Zájemcem jsou mladé rodiny

Kupci pozemků pro stavbu rodinných domů jsou pochopitelně zpravidla mladé páry ve věku 25−40 let, které zakládají, založily či plánují založit rodinu. Právě takové páry a rodiny nyní mohou zažádat o státní úvěr až do 2 milionů korun s úrokovou sazbou ve výši jednoho procenta a garantovanou dobou 20 let, výjimečně 25 let. Věková hranice pro žádost o tento úvěr je 36 let a celý projekt má za cíl podpořit mladé rodiny, které na komerční hypotéky nedosáhnou.

Růst cen pozemků skončil

„Co se týče cen pozemků, zaznamenáváme letos oproti minulým rokům stagnaci. Pokud letos k nějakému růstu dojde, bude to maximálně v jednotkách procent. Na cenu konkrétního pozemku pak mají vliv zejména dva faktory. Prvním z nich je lokalita v rámci města či obce, druhým pak začlenění pozemku v rámci územního plánu. Mluvíme-li pouze o pozemcích určených ke stavbě rodinných domů, pohybují se ceny řádově od několika set korun za metr čtvereční v izolovanějších lokalitách po několik jednotek až desítek tisíc za metr čtvereční v Praze,“ vysvětluje Christopher Kottnauer, jednatel realitní sítě CENTURY 21. Na cenu může mít vliv nejen lokalita, ale také zasíťování pozemku, čímž myslíme vodu, elektřinu, kanalizaci, plyn a telefon. Před nákupem pozemku je tak třeba si například rozmyslet, jakou energii chcete využívat k vytápění. Pozemek se většinou vyplatí kupovat již zasíťovaný, ceny za přívod energií totiž nejsou nízké a mohou vytvořit vysoké procento z celkového rozpočtu na stavbu.

Dost i ve městech

Co do počtu pozemků mají stále města i menší obce co nabídnout. Zájemci mají na výběr jak v Praze, tak v lokalitách, které jsou od hlavního města vzdálené. V krajských a okresních městech si zájemci mohou vybírat zpravidla z desítek, výjimečně stovek pozemků. Nejlevnější z krajských měst jsou přitom Ústí nad Labem a Ostrava. „Mluvíme-li pak o poptávce po pozemcích, zpravidla kopíruje poptávku po nemovitostech obecně. Geograficky tak můžeme říci, že jde zejména o okolí velkých měst, případně rekreační oblasti,“ doplňuje Christopher Kottnauer z CENTURY 21.

Více na http://www.century21.cz/.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3