INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

skladIndustrial Research Forum bylo založeno v roce 2010 s cílem poskytovat nejúplnější, nejpřesnější a nejtransparentnější data o vývoji českého trhu se skladovými a výrobními nemovitostmi. Členové, společnosti CBRE, Colliers, Cushman & Wakefield a JLL, sdílejí informace o vývoji trhu a věří, že přispějí k transparentnosti trhu.

Industrial Research Forum si dovoluje zveřejnit předběžné údaje o trhu se skladovými a výrobními nemovitostmi v České republice ve 4. čtvrtletí 2018.

Nové prostory dokončené ve 4. čtvrtletí 2018

V posledním čtvrtletí roku 2018 bylo dokončeno celkem 204 600 m2 skladových ploch v 17 průmyslových parcích na území České republiky. Ve srovnání se stejným obdobím předcházejícího roku se jedná o 4% pokles. Mezi největší dokončené projekty se řadí hala v CTParku Žatec o celkové velikosti 38 500 m2, která je již téměř z poloviny pronajata. Druhá největší dokončená budova se nachází v Prologis Parku Prague Airport (38 200 m2), ve které je většinovým nájemcem společnost Eyelevel. Třetí největší dokončenou halou je Brno Airport o velikosti 22 400 m2, určena pro několik nájemců.

Celková plocha moderních skladových a průmyslových prostor v ČR nyní dosahuje 7,76 milionů m2.

Projekty ve výstavbě

Na konci čtvrtého čtvrtletí roku 2018 bylo ve výstavbě celkem 406 000 m2 skladových a výrobních prostor, přičemž 23 % z nich se nachází v Praze a jejím nejbližším okolí. V posledním čtvrtletí 2018 byla zahájena výstavba hal o celkové rozloze 137 500 m2. Přibližně 51 % z celkového objemu prostor, které se aktuálně nachází ve fázi výstavby, by mělo být dokončeno v prvním čtvrtletí roku 2019. Podíl industriálních prostor ve výstavbě bez předem zajištěného nájemce ve čtvrtém čtvrtletí 2018 vzrostl a pohyboval se na úrovni 54 %.

Nájemné

Nejvyšší dosahované nájemné průmyslových a logistických nemovitostí (tzv. prime headline) v České republice zůstalo v posledním čtvrtletí 2018 stabilní a pohybuje se na úrovni 4,50 EUR/m2/měsíc. Výše nájemného za kancelářské vestavky dosahuje 8,50 – 9,00 EUR/m2/měsíc. Obvyklá výše servisních poplatků se pohybuje mezi 0,50 – 0,65 EUR/m2/měsíc.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3