INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

pol1Podle posledních statistik vzrostl podíl padělaného zboží na 3,3 procenta celosvětového obchodu. Největším producentem těchto produktů je přitom dlouhodobě Čína, ukazují to i zkušenosti tuzemských exportních firem.

V Česku podle nejnovějších dat způsobí padělané zboží škodu přes 16 miliard korun, například Celní správa však v loňském roce zaznamenala menší množství zadržených padělků. Mezi nejčastější problémové výrobky patří spotřební zboží, významným segmentem jsou i průmyslové produkty.

Podle studie Trendy v obchodě s padělky a s pirátskými výrobky, kterou zpracovaly OECD a Úřad Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO), vzrostl celosvětový trh s padělky na hodnotu 460 miliard eur, což činí 3,3 procenta celosvětového obchodu. Data pocházejí z roku 2016, konkrétně přitom ukazují, že podle údajů z roku 2013 zaujímal trh s padělky 2,5 procenta globálního obchodu, konkrétně pak 338 miliard eur. EUIPO zároveň disponuje údaji i pro Českou republiku. Podle nich tak v tuzemsku každoročně vlivem padělaného zboží dochází ke ztrátám ve výši 16,16 miliardy korun, což představuje 8,2 % všech prodejů. Celkově tedy hodnota ušlých tržeb v České republice podle analýzy činí 1 530 korun na osobu.

Statistiky Celní správy ČR však ukazují, že jak hodnota, tak množství zajištěného padělaného zboží v posledních letech klesají. Vrcholu dosáhly ve zmíněném roce 2016, kdy celníci zajistili téměř pět milionů kusů padělků, jejichž hodnota přesahovala 625 milionů korun. V loňském roce to však bylo pouze lehce přes 378 tisíc kusů, jejichž hodnota přitom byla nižší než 380 milionů korun. „Vzhledem k nastaveným kontrolním standardům v oblasti celního řízení dochází ke každoročnímu poklesu v množství realizovaných záchytů. Dovozci často volí daleko vytíženější místa vstupu zboží na území Unie. Česká republika je většinou jen tranzitní zemí,“ uvedla Hana Prudičová z Generálního ředitelství cel.

Státům vévodí Čína a Hong Kong

Opačný vývoj lze naopak sledovat u České obchodní inspekce, která v roce 2018 zabavila celkem 41 379 kusů padělků, což je o 2 994 kusů padělků více než v roce 2017. Vzrostla také hodnota tohoto zadrženého zboží. Zatímco v roce 2017 činila necelých 84 milionů korun, v loňském roce to už bylo více než 92 milionů.

Produkce padělků je celosvětovým problémem, lze se tak s nimi v hojné míře setkat v celé řadě zemí. Podle studie EUIPO a OECD jsou však dlouhodobě největšími zdrojovými státy pirátských výrobků Čína a Hong Kong. Tuto skutečnost potvrzuje i jeden z předních českých exportérů, výrobce ložisek ZKL, který své produkty vyváží do téměř 80 zemí světa. „Čína patří mezi jednu ze tří zemí, ve kterých jsme se s padělky našich ložisek setkali. Spolupracujeme zde proto přímo s koncovými zákazníky, kteří nám posílají fotografie výrobků, u kterých si nejsou jisti, zda se jedná o padělky. Vše pak následně posuzujeme, v případě objevení padělků pak sám koncový uživatel podává žalobu na dodavatele,“ sdělil výkonný ředitel koncernu Jiří Prášil mladší.

Nebezpečí průmyslových padělků

Studie EUIPO a OECD dále uvádí, že mezi nejvíce padělané zboží patří zejména spotřebitelské výrobky jako obuv, oděvy, kožené výrobky, elektronika, hodinky, parfémy, hračky. Velmi podobná je v tomto směru situace i na českém trhu. „Z pohledu statistik se dlouhodobě drží na špici oděvy, obuv a různé doplňky,“ uvedla Prudičová.

Významný segment však podle ní tvoří i průmyslové zboží. „Patří do skupiny často padělaných komodit, neboť se mnohdy jedná o spotřební zboží, po kterém je velká poptávka. Z pohledu běžného spotřebitele můžeme upozornit například na náhradní díly k osobním automobilům,“ doplnila Prudičová. Podle Prášila tato skutečnost vyplývá z faktu, že tuzemský průmysl se výrazně orientuje právě na produkci automobilů.

Zmíněné padělky průmyslového zboží však v sobě zároveň mohou skrývat výrazné nebezpečí, zejména pokud se jedná o součástky složitějších strojů. „Je to hazard. Tomu, kdo si takové produkty koupí, reálně hrozí, že finální výrobek bude poškozen. Například v případě padělaných ložisek jsme se opakovaně setkali s tím, že neměly stabilní konstrukci, lišil se také materiál včetně materiálové struktury, stejně jako geometrie,“ uzavřel výkonný ředitel ZKL.

(tz)

Ilustrace Pixabay.com

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3