INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

women 1209678 1280Odejít od zaměstnavatele, zkusit štěstí jinde, případně cestovat po světě, vzdělávat se či začít podnikat, pak se k bývalé firmě vrátit. Zatímco dříve zaměstnavatelé tyto „navrátilce“ poměrně striktně odmítali, dnes jsou jim většinou nakloněni.

Takzvaní bumerangoví zaměstnanci bývají obvykle z řad mileniálů a mladších generací, pro které je typické, že v prvních letech pracovního života prostřídají vícero zaměstnavatelů, aby nasbírali co nejvíce zkušeností. V čem se přijetí bývalého zaměstnance vyplatí? Jsou nějaké nevýhody?

Nedostatek zaměstnanců, zejména těch talentovaných a zkušených, již několik let proměňuje český i světový trh práce. Zatímco dříve bylo pro většinu HR manažerů nemyslitelné, aby do firmy znovu přijali zaměstnance, který ji dobrovolně opustil, dnes jich dle studie webu Workplace Trends a IT společnosti Kronos 75 procent připouští, že by tak učinili. Dle stejného zdroje rovněž o návratu k bývalému zaměstnavateli uvažuje celých 40 procent zaměstnanců, 15 procent se jich dokonce už minimálně jednou vrátilo. Návratu jsou přitom více nakloněni mladší pracovníci než ti starší (46 procent mileniálů versus 29 procent baby boomerů). „Když dříve bezproblémový a šikovný zaměstnanec náhle bez ‚závažnějšího‘ důvodu opustil své místo a odešel jinam, šéfové firem či vedoucí HR oddělení to často považovali téměř za zradu a onen pracovník obvykle skončil na jejich černé listině. Dnes se takový přístup jen stěží vyplatí. Většina mladých dychtí po sbírání zkušeností a pracovních ‚zážitků‘, proto minimálně v prvních letech svého pracovního života třeba každý rok či dva vymění svého zaměstnavatele,“ podotýká Jiří Jemelka, ředitel společnosti J.I.P. pro firmy, jež poskytuje revitalizace a interim management malým a středním podnikům. V čem jsou výhody náboru takzvaného „bumerangového“ zaměstnance? Existují i nevýhody?

Minimální onboarding a žádné „rande naslepo“

Jednou z nejzřejmějších výhod opětovného náboru bývalého zaměstnance je fakt, že se obě strany – firma i pracovník – již navzájem znají. Podle zmíněné studie 33 procent HR profesionálů a 38 procent manažerů souhlasí s tím, že právě obeznámenost s firemní kulturou je největší výhodou náboru bumerangových zaměstnanců. Pokud se zaměstnanec vrací na stejnou nebo podobnou pozici, firma významně ušetří na onboardingu a pracovník může bez zdlouhavého zapracování se rovnou naskočit do každodenního chodu. Zaměstnavatel též už ví, co zhruba může od daného člověka očekávat, jaké jsou jeho přednosti a slabiny. V souvislosti s tím tedy 56 procent HR profesionálů a 51 procent manažerů uvádí, že uchazeči z řad bývalých zaměstnanců, kteří se s firmou rozešli v dobrém, dostávají při náboru vysokou prioritu.

Stigma navrátilce

Další výhodou je poměrně vysoká šance, že bumerangový pracovník přinese do firmy nové know-how, nové kontakty a vrátí se celkově jako zkušenější pracovník. Byl-li navíc oblíben mezi kolegy, může jeho návrat pozvednout pracovní morálku v týmu. V neposlední řadě rovněž může fungovat jako „živá reklama“ na kvalitu pracovního prostředí pro ostatní a podpořit tak zaměstnaneckou loajalitu. „Na druhou stranu, pokud se jednalo o zaměstnance výkonného a zkušeného, avšak s problémy ve vztahu ke kolegům či podřízeným, měla by si firma jeho přijetí dobře rozmyslet, aby nezhoršila atmosféru na pracovišti,“ varuje Jiří Jemelka. Asi největší nevýhodou náboru bývalého zaměstnance je poté možnost, že zanedlouho zase uteče. Právě toho se obává téměř třetina respondentů výše uvedeného průzkumu. Brzký odchod poté samozřejmě přináší náklady na nový nábor.

O společnosti J.I.P. pro firmy, s. r. o.

J.I.P pro firmy, s. r. o., je společnost, která poskytuje klientům vysoce specializované služby v oblasti revitalizace a interim managementu zejména středně velkých firem. Klientům poskytuje také poradenství v oblasti generační obměny a strategického řízení.

(tz)

Ilustrace Pixabay.com

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3