Dlouhodobě jedna z TOP 10 nejpopulárnějších kongresových destinací světa Praha zažila v roce 2020 kvůli pandemii onemocnění COVID-19 enormní propad. V porovnání s rokem 2019 se loni uskutečnilo o 78,9 % méně kongresů, konferencí a dalších hromadných akcí.
Čím to je, že nám tanec dělá tak dobře? Jak na něj reaguje tělo a hlava? Podle Václava Kuneše, tanečníka, choreografa a uměleckého ředitele souboru 420People přináší tanec nejen uvolnění, ale dává nám i sílu lépe se vypořádat s životními nástrahami.
Firmy a fyzické osoby z Lucemburka jsou, z pohledu objemu ovládaného kapitálu v základním jmění českých firem, aktuálně, poprvé v historii, největšími zahraničními vlastníky našich firem.
Strategická poloha České republiky a kvalifikovaní lidé jsou hlavními důvody, proč do ČR míří firmy z celého světa a otvírají zde svá centra podnikových či zákaznických služeb. Jejich plány nenarušil ani dramatický vývoj pandemie, zavřené hranice a nouzový stav.
Malé a střední firmy často trpí tím, že ne všechny procesy, které se na straně řízení odehrávají, se vyznačují souladem. Cenová politika neodpovídá reálnému obchodování. Tyto momenty značně mohou ovlivnit cashflow a rozvoj společnosti. Ing. Jiří Jemelka, MBA, ze společnosti J.I.P. pro firmy v rozhovoru představuje případovou studii, v níž šlo o celkovou optimalizaci podniku, který pro český trh dodává exkluzivní produkty vysokých řemeslných kvalit.
Počet pracovníků, kteří za uplynulý rok změnili obor, i navzdory pandemii a nucenému pozastavení či utlumení činnosti firem z mnoha oblastí klesá. Obor změnilo pouze 14 % ekonomicky aktivních lidí. Pro 59 % z nich byla tato změna trvalá, zbývajících 41 % však věří, že šlo o změnu dočasnou a k původnímu oboru se vrátí.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...