Současný růst cen stavebních materiálů bylo podle odborníků možné očekávat již začátkem roku. Řada stavebníků přitom aktuálně nepředpokládá, že by v budoucnu mělo dojít k výraznému zlevnění. Během letoška je možné v souvislosti s růstem cen pozorovat například větší zájem o rekonstrukce nebo snahu o urychlení stavebních prací. Setkat se však lze i s tím, že stavba není zahájena, i když je uzavřený kontrakt. Investoři a zhotovitelé se totiž v některých případech nedohodnou na zvýšení ceny.
Prázdniny, které skončily, byly už podruhé za sebou v mnohém netypické. I když se letošní a loňská situace liší, část lidí tráví léto jinak, než byli zvyklí. Jak vypadá letošní dovolená podle výsledků ankety na stránkách Profesia.cz? 28 % respondentů odpovědělo, že se nechtějí stresovat a omezovat měnícími se opatřeními a raději stráví dovolenou v ČR. Dalších 18 % zůstane také v tuzemsku, ale dovolenou by zde trávili i bez vlivu covidu. Třetina respondentů vyráží do zahraničí – 14 % i přes komplikace s omezeními, a dalších 19 % s tím, že jim tento fakt dovolenou nezkazí. To, že letos neplánují žádnou dovolenou, odpovědělo 21 % lidí.
Zdraví je to nejcennější, co máme. A kvalitní, dostupné a dlouhodobě udržitelné zdravotnictví je základem každé dobře fungující moderní společnosti.
Obor podnikových, zákaznických a IT služeb má potenciál proměnit Českou republiku z tradiční výrobní ekonomiky s levnou pracovní silou na zemi moderních a inovativních služeb s vysokou přidanou hodnotou, a výrazně tím přispět k transformaci a růstu české ekonomiky.
Dvě třetiny českých firem si nemyslí, že vláda ve zbytku letošního roku omezí jejich činnost. Vyplývá to z průzkumu Instant Research1 pro poradenskou skupinu Moore Czech Republic, realizovaného v období 2.–7. září 2021.
Mnoho firem nařídilo úplný home office, někde se střídali pracovníci v sudých a lichých týdnech, schůzky nahradily videokonference. Následovaly rozestupy, dezinfekce, respirátory, očkování. S nástupem léta a nižších čísel nárůstů nakažených ale mnoho firem, stejně jako českých občanů obecně, v opatřeních a ostražitosti významně polevilo. Co musejí firmy a instituce nyní udělat, aby je neohrozila nákaza zaměstnanců a podzimní či zimní omezení provozu?
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...