INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) prostřednictvím Státního fondu životního prostředí (SFŽP) vypsalo letos v lednu dotaci na výměnu nejstarších a životní prostředí nejvíce znečišťujících autobusů městské hromadné dopravy za ekologické autobusy na stlačený zemní plyn (CNG). Nyní ministr životního prostředí Richard Brabec podepsal v rámci 57. výzvy Operačního programu Životní prostředí seznam schválených a zamítnutých žádostí. Díky této podpoře získá několik měst v ČR desítky CNG autobusů, například město Brno 12 nových autobusů na CNG již tento měsíc a dalších 88 autobusů na přelomu roku 2014 a 2015.

Díky dotaci z Evropské unie bude v Brně v areálu vozovna Slatina vybudována také nejmodernější a nejkapacitnější plnicí stanice CNG v České republice. Otevřena bude již letos v létě a obslouží 100 autobusů denně.

„Jsme rádi, že CNG autobusy tuto podporu dostaly, protože tím se výrazně snižuje návratnost investic a kromě finančních úspor, regionům výrazně uleví od škodlivých emisí,“ říká Jan Ruml, výkonný ředitel Českého plynárenského svazu (ČPS). „Stlačený zemní plyn má nejlepší ekologické i ekonomické parametry a tak ve většině dopravních podniků českých měst probíhá obnova vozového parku právě za autobusy na CNG. Podniky s 30 autobusy mohou ušetřit ročně přes deset milionů korun,“ dodává Jan Ruml.

„Hlavní cíle projektu jsou tři: snížit negativní vliv provozu autobusů na životní prostředí ve městě Brně až o 766 kilogramů prachových částic za rok, obnovit vozový park a tím zvýšit podíl nízkopodlažních autobusů ze 40 na 70 procent a snížit finanční náklady na provoz městské hromadné dopravy,“ uvedl generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Mezi skupinou schválených žádostí figuruje celkem osm projektů v oblasti Alternativní doprava. V 57. výzvě OP ŽP byly podpořeny:

  • Projekt - Nákup CNG autobusů pro Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova a.s. (dotace 47 113 400 Kč).

  • Pořízení autobusů MHD s pohonem na CNG - Brno-město (dotace 394 146 882 Kč)

  • Projekt - Autobusy CNG v DPO - Dopravní podnik Ostrava a.s. (dotace 645 671 251 Kč).

  • Projekt - Pořízení CNG autobusů - ČSAD Havířov a.s. (dotace 110 665 460 Kč).

  • Projekt - Nákup autobusů s CNG pohonem - Dopravní podnik města Ústí nad Labem a.s. (dotace 128 787 028 Kč).

  • Projekt - Pořízení CNG autobusů - ČSAD Karviná a.s. (dotace 67 431 707 Kč).

  • Projekt - Pořízení CNG autobusů - ČSAD Frýdek-Místek a.s. (dotace 96 732 151 Kč).

  • Projekt - Zelená Opava - CNG - Městský dopravní podnik Opava, a.s. (dotace 90 881 284 Kč).

  Celkové náklady těchto 8 projektů budou více než 2,4 miliardy korun. Podle Českého plynárenského svazu, který sleduje vývoj CNG a pravidelně zpracovává statistická data z této oblasti, jezdí v ČR zatím jen asi 2,5 procenta CNG autobusů ze všech, resp. 512 CNG autobusů v nejméně 35 městech. Během jednoho roku tak bude v ČR jezdit nejméně 750 CNG autobusů. V loňském roce bylo v ČR registrováno 891 nových autobusů, z toho těch na CNG jen 42. Ve světě dnes jezdí již téměř 782 tisíc CNG autobusů. Ve městech jako je Barcelona nebo Madrid jezdí 400 resp. 700 CNG autobusů. V Madridu pak plnicí CNG stanice dopravního podniku obslouží 150-180 autobusů za hodinu.

 

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3