INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Přestože se za poslední měsíc na českých pumpách snížila cena benzínu Natural 95 o více než deset procent, je to stále výrazně méně, než pokles cen na burze. Podle společnosti ARMEX Oil, jednoho z největších domácích distributorů pohonných hmot ale nemohou ceny benzínu a nafty na stojanech čerpacích stanic klesat tak rychle a tak hluboko jako ceny na burzách. Většinu konečné ceny si totiž bere stát. Při ceně 30 korun za litr Naturalu to je až 18 korun.

„Je třeba si uvědomit, že z celkové ceny benzínu a nafty tvoří samotná surovina jen menší část, zhruba 40 procent. Zbylých 60 procent tvoří daně, které distributoři odvádějí státu. Proto nemohou ceny na čerpacích stanicích klesnout tak hluboko, jako ceny na burzách,“ upozorňuje Hynek Sagan, generální ředitel společnosti ARMEX Oil.

Přirozené také je, že se vždy zpozdí pokles cen na čerpacích stanicích oproti poklesu cen na burze. „Benzín a nafta se na burze vždy nakupuje za určitý průměr kotovaných cen v určitém období. To má za následek zhruba týdenní zpoždění změn ceny na čerpacích stanicích oproti burze. Dalším faktorem je vývoj kurzu koruny, který v současné době ceny naopak tlačí vzhůru,“ uvedl Hynek Sagan.

Obecně ale panuje v České republice velmi silné konkurenční prostředí u čerpacích stanic. „To hraje při vývoji cen také velkou roli. Většina čerpacích stanic vyprodá své starší zásoby zhruba do týdne, pak již nakupuje za nové, nižší či vyšší ceny. Následně se to odrazí na stojanech čerpacích stanic, jejichž síť patří u nás k nejhustším v Evropě,“ řekl generální ředitel ARMEX Oil, která ročně prodá kolem 380 milionů litrů pohonných hmot.

„Vývoj cen pohonných hmot na čerpacích stanicích je tak celkově pomalejší a mírnější než vývoj cen na burzách, přestože se z psychologického hlediska může zdát, že se zdražuje rychle, ale zlevňuje pomalu. Dobrým příkladem může být právě aktuální vývoj, kdy ceny na burzách stoupají, koruna vůči dolaru oslabuje, ale ceny na čerpacích stanicích jdou přes to dolů.,“ doplnil Hynek Sagan.

(tz))

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3