INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Era_logo_finalTéměř polovina živnostníků vede své hospodaření stylem „co bude zítra, nebudu řešit dnes". Důvod? Podle svých slov je za tím důvěra v opakující se činnost a věrnost stálých zákazníků. Zbytek živnostníků plánuje, ale spíše v krátkodobém (22 %) a střednědobém (18 %) horizontu. Vyplývá to z průzkumu více než 600 respondentů, který si nechala zpracovat Era / Poštovní spořitelna.

Pokud by se podnikatelé přeci jen náhle ocitli ve finanční tísni, použili by na neočekávané výdaje nejprve vlastní zdroje, poté bankovní úvěr a až pak by si šli půjčit od rodiny a přátel. „Přitom třetina dotázaných uvedla, že nemá peněz nazbyt, a proto nehodlá v brzké době do ničeho investovat," upozornil Aleš Pospíšil, výkonný ředitel Řízení segmentů Poštovní spořitelny. „Ostatní zvažují nákup zboží, vybavení provozovny nebo rozšíření podnikání. Peníze přitom budou čerpat prvotně z vlastních zdrojů. Čtrnáct procent živnostníků zvažuje financování bankovním úvěrem."

Zajímavé je, že 45 % dotazovaných živnostníků využívá pro své podnikání stále jen osobní účet. Používání podnikatelského účtu udává 19 % respondentů, je přitom vyšší u živnostníků, kteří mají podnikání jako svoji hlavní činnost, a také u těch, kteří z podnikání generují vyšší obrat. Zbylá třetina podnikajících má osobní a podnikatelský účet oddělený. Hlavním důvodem je podle jejich slov větší přehlednost toku finančních prostředků a snazší čerpání informací pro vedení účetnictví. Naopak důvodem pro ponechání pouze jednoho typu účtu je často nižší výkonnost firmy a s tím související menším pohyb finančních prostředků. Lidé se také obávají, že by museli platit dvojí poplatky.

„Uvědomujeme si, že je pro podnikatele velice finančně náročné zahájit svoji činnost. Proto se jim tento krok snažíme usnadnit a nabízíme jim speciální Účet k podnikání. Nejen že u nás podnikatelé nemusí zaplatit za prvních 6 měsíců ani korunu, ale dokonce mají možnost využít vedení Era osobního účtu zdarma," dodal Aleš Pospíšil.

Z průzkumu dále vyplývá, že v průměru přibližně 60 % plateb uskutečněných v rámci podnikání je prováděno bezhotovostně. Výsledky ukazují, že živnostníci s podnikatelským účtem mnohem častěji docházejí na pobočky bank a pracují s hotovostí. Na podnikatelský i osobní účet živnostníci nejčastěji vkládají své peníze jednou měsíčně. Jednou týdně vkládá hotovost na účet 12 % podnikatelů s osobním účtem, na podnikatelský účet vkládá své peníze se stejnou frekvencí plných 27 % živnostníků.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3