INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

foto sochorVladimír SochorCeny energií raketově rostou a financovat budovy náročné na jejich spotřebu není jednoduché. Situace tak nahrává jejich revitalizaci. Právě k tomu přispívá i Národní rozvojová banka s programem ELENA pro města, kraje, instituce a podnikatele. Banka pomůže při přípravě revitalizace nehospodárných budov. Celkovou investici pomohou splatit ušetřené peníze za energie. Z Národní rozvojové banky na naše otázky odpovídal Vladimír Sochor, specialista
na EPC projekty:

Cílem Evropské unie je do roku 2030 zrenovovat na 35 miliónů nehospodárných budov. Národní rozvojová banka představila program ELENA, který s renovací budov souvisí. Co konkrétně zájemcům nabízí?

Program ELENA podporuje přípravu energeticky úsporných projektů formou komplexního poradenství. Prostředky do programu banka získala z evropského programu ELENA prostřednictvím Evropské investiční banky a jde o prostředky, které mohou uhradit 90 % nákladů na přípravu projektu. NRB se snaží nastavit podmínky tak, aby zájemce o podporu získal kvalitně připravený energeticky úsporný projekt.

Program je vhodný pro města, kraje a instituce, ale pomáhá také podnikatelům. Jak taková pomoc vypadá?

Program ELENA počítá s pomocí podnikatelskému sektoru. Národní rozvojová banka nabízí zpracování energetického posudku a pomáhá při přípravě energeticky úsporného projektu. To by mělo směřovat ke kompletaci žádosti o bezúročné financování z programů ENERG nebo Úspory energie, které napomáhají financovat podnikatelské projekty zaměřené na úsporu energie pro Prahu a další místa po celém Česku. NRB nabízí pokrytí až 90 % potřebných nákladů.

Úspory za energie jsou často spojovány s EPC projekty. Můžete jako specialista vysvětlit, co je jejich podstatou?

Podstatou je, že vybraná dodavatelská firma, které se říká poskytovatel energetických služeb (také ESCO z anglického Energy Services Company), provede instalaci dojednaných energeticky úsporných opatření, avšak zejména se smluvně zaručí za to, že tato opatření přinesou konkrétně dohodnutý objem úspor energie, což lze přepočítat i na úspory nákladů souvisejících se spotřebou energie. Pokud by sjednané úspory nebyly dosaženy, firma ESCO nedostane zaplaceno celou hodnotu podle smlouvy. Obvykle je u EPC projektů uváděna ještě jedna zajímavá vlastnost, a to, že firma ESCO uhradí investici do energeticky úsporných opatření, která je postupně splácena po dobu trvání smluvního vztahu, což bývá 8–12 let.

Kolik peněz zájemci, kteří se rozhodli investovat do energeticky náročných budov, ušetří?

Obecně lze uvést, že při instalaci technologických opatření lze uspořit průměrně 15–20 % nákladů souvisejících s dosavadní spotřebou energie. Pokud se však standardní technologická opatření spojí s investičně náročnějšími opatřeními typu zateplení, na které lze získat dotaci, mohou úspory dosáhnout například až 60–70 % z původních nákladů na spotřebu energie.

ptal se Pavel Kačer

více o programu ELENA na www.nrb.cz

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3