INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

web logo...nejvíce dopadá na restaurace, neplatičům DPH vévodí s.r.o., nejvíce insolvencí je v Praze. Kolísající ceny energií a paliv, vysoká inflace, rostoucí výdaje a s nimi spojené šetření českých domácností. Jak se tato současná ekonomická situace propisuje do životaschopnosti a spolehlivosti podnikatelů a firem?

Na to se ve své analýze zaměřila společnost Imper CZ, která poskytuje největší online databázi českých firem Merk.

Insolvence vs DPH
Analýza se zaměřila na dva ukazatele, které reflektují aktuální kondici českých firem – počet insolvenčních řízení a nespolehlivých plátců DPH. V insolvenčním řízení, tedy situaci, kdy dlužník není schopný splácet své závazky, se přitom může ocitnout jak fyzická osoba, tak podnikatel nebo firma. Cílem řízení pak je co nejrychleji uspokojit závazky jednotlivých věřitelů.

Platba DPH je povinná pro všechny podnikatele, jejichž obrat překročil za uplynulých 12 měsíců dva miliony korun, případně za splnění dalších zákonných podmínek. Jako nespolehlivý plátce pak může být označena společnost, která opakovaně nedodržuje lhůty povinných podání nebo má dluh vůči finančnímu úřadu.
Nespolehlivým plátcům vévodí „s.r.o.“

Počet firem, které se v konkrétním měsíci zapsaly mezi nespolehlivé plátce DPH, se během posledních let pohybuje okolo 200-300 s občasnými výkyvy. Rekordním byl listopad 2021, kdy se v nespolehlivých plátcích nově ocitlo 526 firem, následovaný říjnem letošního roku s 502 společnostmi. „Určitý propad v počtu nově nespolehlivých plátců můžeme pozorovat v období covidu, kdy například v květnu 2020 přibylo pouhých 137 firem. Jinak ale platí, že obecně se jako nejnáročnější měsíce pro platbu DPH ukazují ty před koncem roku,“ dodává Tomáš Berger, CEO Imper CZ.

Z pohledu právní formy vévodí aktuálním nespolehlivým plátcům společnosti s ručením omezeným, kterých je evidováno 4 087. Na druhém místě jsou OSVČ (853 subjektů) a na třetím pak akciové společnosti (150). Dvě třetiny nespolehlivých plátců mají své sídlo v Praze, s velkým odstupem následuje Brno, Ostrava a Plzeň. Naopak pouhé tři „neplatiče“ DPH pak najdeme v okresech Blansko a Pelhřimov.

Jak se problémy s neplacením DPH projevují napříč obory? Nejpostiženějšími jsou dle dostupných dat subjekty podnikající v oboru profesních, vědeckých a technických činností, které následují firmy zabývající se správou a pronájmem nemovitostí. Na špičce žebříčku ale najdeme také společnosti z oborů restauračního stravování, které postihuje aktuální napjatá ekonomická situace, či ty podnikající v nákladní dopravě.

Insolvence drtí restaurace a služby
Během deseti měsíců letošního roku se do insolvenčního řízení přihlásilo 4 789 firem, zhruba o 200 víc než za stejné období loňského roku. V uplynulých pěti letech lze pak vidět zásadnější zlom jen v létě roku 2019, kdy se změnila legislativa a začala platit jednodušší pravidla pro oddlužení. Aktuálně se v insolvenci nachází přes 35 000 subjektů, přičemž drtivou většinu z nich tvoří živnostníci (88 %). Insolvence se opět nejvíc dotýká podnikatelů v Praze (4 354), následuje Brno (1 521) a Ostrava (1 410). Na čtvrtou příčku se dostala severomoravská Karviná (1 014 subjektů).

I z pohledu oborů, v nichž firmy v insolvenci působí, lze vidět odraz současného nastavení domácností, které šetří. Na prvním místě se umístily subjekty podnikající v oboru restauračního stravování (3 199), následují je podnikatelé zaměření na zprostředkování velkoobchodu a firmy působící ve stavebnictví a nákladní dopravě.

„Na předních příčkách najdeme i insolvence živnostníků podnikajících v oborech jako kosmetika, kadeřnictví, truhlářství či instalatérství, což ukazuje určité ochlazení poptávky po službách a opět i šetření ze stran domácností, které za doby covidu utrácely mnohem výrazněji,“ uzavírá za Imper CZ Tomáš Berger.

tabulka copy copy

 

 

 

 

 

 

 

 

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3