INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

RazSvět investování je dnes dostupnější než kdy předtím. O to víc obezřetný však investor musí být. Obrovské množství informačních vstupů je výhodou i nevýhodou zároveň.

Rozhlasový seriál 9 mýtů o financích, který vznikl ve spolupráci Českého rozhlasu Dvojka a yourchance o.p.s. ve svém 6. dílu zmapoval to, jak násobit vydělané peníze formou investování.

Komu by se nelíbil pasivní příjem? Místo druhé práce někam vložíte své peníze, které se pokusíte zhodnotit. Nejúspěšnější investor naší doby Warren Buffett tvrdí, že na úspěšné investování není třeba závratného IQ, ani informací zevnitř firem, které, pokud chcete investovat legálně, nemůžete používat. Stačí prý selský rozum a co je hlavní – schopnost nevpouštět do rozhodování emoce, což je pro některé paradoxně tou největší výzvou.

Pokud se do světa investic pustíme, většinou si chceme zlepšit vlastní životní podmínky, koupit nové auto, nebo zabezpečit rodinu. Každý investor by však měl dávat pozor, aby se chamtivost nestala motorem jeho investiční strategie. V takovém případě s vidinou rychlých zisků odstoupí od dlouhodobého plánu, podstoupí nepřiměřená rizika a snažení přijde snadno vniveč.

Každopádně věříte, že i investování nemusí být záležitostí jen pro ty skutečně hodně bohaté? V Česku totiž převládá názor, že pro investování potřebuje člověk sumy ve statisících až milionech, a musí dobře rozumět fungování burzy, trhu s ropou a mnoha dalším věcem. Nic z toho není tak úplně pravda. Zkušení investoři často říkají, že nejtěžší je vydělat první milion, ale tak vysoké cíle nemusí mít každý.

Většina bank dnes nabízí investiční programy, které umožňují investovat jen s pár stokorunami. Takže klidně je možné začít s tím, že 10 procent z příjmu se pro začátek rozdělí na investice a spoření. Řekněme půl na půl.

Pokud budete investovat v řádech tisíců měsíčně nelze očekávat, že z takových vkladů budu výnosy v desetitisících. Ale za dva, tři roky či za pět let? Možná, že už ano. Samozřejmě záleží na vybraném typu investic. Konzervativní investice mají menší výnos, ale jsou méně rizikové. Rizikové investice mohou přinést velké zisky, ale je to „hop, nebo trop“. Na počátku je dobré výnosy rovnou reinvestovat, čímž se zvyšuje hodnota investice, a pak i výdělky. U většiny investičních účtů zpravovaných bankami je obvykle záruka, že – i při rizikové variantě – aspoň část peněz investorovi zůstane.
Samozřejmě se dá jít i do většího rizika. Na trhu existují společnosti, které podobným způsobem zajistí investice do akcií, komodit. Také se dá investovat do drahých kovů. Ať už člověk vybere, cokoliv z toho, nemusí být zrovna burzovní makléř, na to jsou v příslušných firmách odborníci. Ale při tomto typu investic je nutné počítat s rizikem, že taková cena ropy je velmi variabilní a zisk se rychle může proměnit ve ztrátu. Na druhou stranu, právě ten zisk může být opravdu velký!

Autorka: Jana Merunková, yourchance o.p.s., spoluautorka seriálu
Seriál 9 mýtů o financích vyrobil Český rozhlas Dvojka ve spolupráci s yourchance o.p.s.
Partneři yourchance: Nadace DRFG, Mercedes-Benz Praha a Atollon

Jednotlivé pořady si můžete poslechnout na www.yourchance.cz/9-mytu/ 

Součástí pořadu je také soutěž, více informací o ní najdete na www.yourchance.cz/9-mytu/9-mytu-soutez/

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3