INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

li dy a1Podle mezinárodních finančních institucí u nás v tomto segmentu chybí téměř 80 miliard dolarů. K získání půjčky stačí jen výpisy z podnikatelského účtu, ručit nemovitostí není potřeba.

Překleneme úvěrovou propast, která dělí od půjček na rozvoj podnikání malé a střední firmy a také živnostníky. S takovým plánem vstupuje na český trh firemního úvěrování finančně-technologická společnost Lidya. V České republice je připravena během prvních pěti let poskytnout úvěry ve výši přesahující 5 miliard korun. Půjčky vyřizuje on-line do 24 hodin – bez nutnosti zdlouhavého dokladování či zajištění nemovitostmi. Klíčem je vlastní digitální platforma, která analyzuje více než 100 ukazatelů, na jejichž základě dokáže spolehlivě vyhodnotit profil žadatele o úvěr. Analýzy se navíc neustále zdokonalují na principu umělé inteligence.

Malé a střední podniky jsou motorem každé ekonomiky. Podle údajů Ministerstva průmyslu a obchodu ČR (za rok 2017) představují 99,8 % z celkového počtu aktivních podnikatelských subjektů v ČR, na přidané hodnotě naší ekonomiky se podílejí téměř z 55 % a na celkové zaměstnanosti dokonce 58 %. Svým počtem zároveň představují velmi stabilní, diverzifikované portfolio. Podle zprávy International Finance Corporation (ze skupiny Světové banky) se však tento segment zároveň na většině trhů potýká s nedostatkem financí na rozvoj. Konkrétně v České republice představuje rozdíl mezi identifikovanou potřebou a reálně získanými finančními zdroji téměř 80 miliard dolarů (přes 1,8 bilionu korun). „Přinášíme řešení, které tuto disproporci zmenší. Mezi firmami dané velikosti je velké množství těch zdravých a perspektivních, které ale z různých důvodů nedosáhnou na bankovní úvěry. Na rozdíl od mnohých bank se na tento segment specializujeme a umíme jej efektivně obsloužit. Vedle tržního potenciálu hrálo v našem rozhodování roli i to, že Česká republika patří mezi stabilní země s nadprůměrným ekonomickým růstem a že je tu již velmi slušně rozvinuta digitální ekonomika,“ vysvětluje motivaci pro vstup na český trh spoluzakladatel společnosti Lidya Ercin Eksin.

„Specializujeme se na poskytování krátkodobého provozního financování bez požadavku zástavy. Typickými klienty jsou tak například maloobchodníci, e-shopy, restaurace či hotely, které nakupují zboží do zásob, malé stavební či řemeslnické firmy, které potřebují profinancovat nákup materiálu na nové zakázky, nebo třeba výrobní podniky či zemědělci, kteří potřebují krátkodobě posílit likviditu. Obecně jde o živnostníky a firmy, kteří mají zavedený byznys, ale pro tradiční banky jsou příliš malí, atypičtí nebo podnikají v oborech, které banky považují za příliš rizikové,“ upřesňuje plány společnosti Lidya na našem trhu její ředitel pro Českou republiku Libor Vaníček. „Nabízíme provozní financování od výše úvěru 50 tisíc korun, ale předpokládáme, že nejčastěji se půjčky budou pohybovat v rozmezí 250 až 400 tisíc korun,“ doplňuje.

Žadatel si v on-line systému společnosti Lidya založí uživatelský účet, nahraje do něj pouze výpisy z firemního bankovního účtu a počítačový algoritmus vyhodnotí přes 100 různých ukazatelů z poskytnutých podkladů i z veřejných zdrojů. Do jednoho dne se pak podnikatel dozví, zda byl úvěr schválen a v jaké výši. V případě kladného vyřízení jsou peníze k dispozici ihned. Lidya nevyžaduje ručení majetkem ani další obtěžující administrativu. Také splácení a veškerá obsluha úvěru probíhá on-line, inkasním příkazem z bankovního účtu žadatele. Již zaregistrovaným uživatelům bude Lidya při opakovaných žádostech o úvěr nabízet zjednodušený postup a lepší podmínky.

O společnosti Lidya

Lidya byla založena v roce 2016 jako digitální platforma pro poskytování krátkodobých a bezpečných úvěrů v segmentu živnostníků a malých a středních firem. U jejího zrodu stáli úspěšní internetoví podnikatelé Tunde Kehinde a Ercin Eksin, kteří se již dříve podíleli na vzniku a vzestupu největší africké platformy e-commerce Jumia Group. Z té odešli poté, co se stala prvním africkým jednorožcem, tedy start-upem, který přesáhl hodnotu 1 miliardy dolarů.

Lidya dosud působila na jednom z největších afrických trhů – v Nigérii – a během krátké doby se zde stala ve svém segmentu jedním z nejvýznamnějších poskytovatelů půjček. Očekávaný letošní objem poskytnutých prostředků překoná hranici 30 milionů dolarů. Celkový počet půjček poskytnutých od založení společnosti již přesáhl 10 tisíc. Letos Lidya přesunula svoji centrálu do Spojených států a zahájila globální expanzi s tím, že vedle České republiky vstupuje také do Polska a další země budou následovat v příštím roce. Již dva roky také funguje mezinárodní technologické a vývojové centrum v Portugalsku. Kapitál na rozvoj společnost získává od renomovaných investorů jako Accion Venture Lab, Omidyar Network, Bamboo Capital Partners, Alitheia Capital, Goodwell Investments nebo Newid Capital.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3