INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

logo_gina-softwarePříběh možná jako z pohádky: Jeden ze studentů fakulty informatiky VUT Brno dostane zajímavý nápad. Osloví dva kamarády s návrhem dotvořit jej do reálnější podoby a přihlásit do mezinárodní soutěže. Tým dává hlavy dohromady, nový software přihlásí a ten posléze zvítězí.

IMG_0876Našim aktérům příběhu se naskýtají dosud netušené možnosti, protože jejich nápad GINA Systém pomáhá zachraňovat lidské životy kdykoli někde na planetě dojde ke katastrofě. Hovoříme o software GINA s ženskou představitelkou bývalého studentského trojlístku a dnes již společnicí firmy GINA Software, Petrou Černou (Bačíkovou):

Paní Petro, co bylo pro vás úplně na počátku nejdůležitějším rozhodnutím, které vás posléze dovedlo až do role podnikatelky a manažerky?

Nejdůležitějším milníkem pro mě bylo vytvoření dobrého týmu se Zbyňkem Poulíčkem a Borisem Procházkou; oba jsou velice chytří a od začátku jsem věřila, že to někam dotáhneme. Prvním krokem bylo přihlášení se do soutěže Imagine Cup, dalším pak splnění podmínek a vstup do MIC Akcelerátoru (podpora studentských a absolventských projektů z oblasti IT společností Microsoft).

Bylo jednoduché skloubit intenzívní práce na dotvoření nápadu budoucího projektu GINA System se studijními povinnostmi?

Díky rodině a přátelům se to úspěšně podařilo, a tímto jim děkuji za jejich podporu. Největší motivací je vědomí, že to co děláte, pomáhá lidem.

Hned poprvé jste s přihlášeným projektem v mezinárodní soutěži neprorazili, bylo to velké zklamání?

Dostali jsme se do mezinárodního kola, a to úspěch byl! Tou dobou jsme již působili na Haiti, a přesto, že jsme nepostoupili mezi nejlepších 12 týmů na světě, hodnotitelé nás podporovali, abychom pokračovali dál ve vývoji.

Asi tím radostnější bylo zjištění, když jste se po roce dočkali uznání. Jak to vlastně bylo?

V letošním roce jsme se soutěže zúčastnili jako úspěšný projekt z minulých let. Byl to důkaz, že jsme to mysleli vážně a po skončení loňské soutěže to „nezabalili“, nýbrž pokračovali dál v práci a přetváření myšlenek do reálné podoby.

Co bylo při přetvoření původní myšlenky do zpracování konkrétního software nejtěžší?

Asi určit, pro koho budeme primárně software vyvíjet, abychom prosperovali, a do této podoby ho upravit.

V čem spočívala pomoc Jihomoravského inovačního centra a jak ji s odstupem času hodnotíte?

Největší pomocí byl brainstorming a konzultace. Tím získáte mnoho nápadů, rychlou oponenturu a máte možnost nejlepší z nich uskutečnit. V Jihomoravském inovačním centru stále působíme. Splnili jsme podmínky, jsme inkubovanou firmou a pomoci se nám dostává stále.

Založení firmy bylo tedy vyvrcholením péče centra, nicméně co bylo vaším prvním úkolem v nově založené firmě?

Bylo to vytvoření firemní identity - loga, webových stránek, prezentací, vizitek. Bavilo mě to, byla to skvělá doba prvních začátků.

Jaké priority jsou pro vás závazné dnes?

Od grafiky jsem přešla k plánování logistiky, k ekonomice a marketingu.

Čeho byste chtěla dosáhnout vy osobně a jak to koresponduje s přáními vašich kolegů a spolumajitelů firmy?

Naše firemní cíle jsou jednotné: Mít prosperující firmu, pomáhat lidem šetřit čas a starosti, a hlavně neusnout na vavřínech. Můj osobní cíl je velice prostý, věnovat v budoucnu své rodině a koníčkům tolik času, kolik nyní věnuji firmě.

rozmlouval Jiří Novotný



Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3