Na 120. výročí založení chemického závodu v Novém Bohumíně vrcholí přerod skupiny Bochemie ve významného hráče na poli bateriových technologií. Zároveň pokračuje výrazná přestavba areálu Bochemie zaměřená především na energetickou nezávislost provozu a technologickou modernizaci.
Stát od ledna 2023 povinně zřídil datovou schránku více než 2 milionům živnostníků, spolků, nadací a dalším nepodnikajícím právnickým osobám. Podle údajů České pošty však k aktivnímu využívání svých datových schránek do této chvíle nepřistoupilo více než 450 tisíc lidí.
V roce 2024 očekáváme nárůst využívání automatizace nejen v segmentu e-commerce, s čímž bude spojeno také rostoucí využívání AI. U nás v Trenýrkárna.cz můžeme tento rostoucí trend určitě potvrdit už nyní, kdy AI využíváme jak při sestavování textů do popisků produktů, tak i při překladech pro naše expanzní weby.
Pouhý jeden rok od vzniku stačil Iniciativě ČESKÉ POLE na to, aby si připsala řadu úspěchů při navracení tradičních produktů českého zemědělství do tuzemské gastronomie. V rámci unikátního projektu se už podařilo rozšířit pěstování odrůdy brambor Agria na hranolky a navýšit plochu, na které se tyto brambory v Česku pěstují, oživit pěstování chutného a řízného českého křenu či nastartovat renesanci pravého českého česneku v podobě původních českých odrůd. Teď jde Iniciativa, jejímž zakládajícím a hybným členem je mimo jiné i Ministerstvo zemědělství ČR, ještě dál.
Řekne se knedlík. Jenže co to vlastně je? Samozřejmá příloha k vepřo zelo? Nebo pokrm, který je neodmyslitelnou součástí české kuchyně? Kdoví, když prvním doloženým je ten z Číny! Každopádně knedlík v mnoha rozmanitých podobách patří k naší stravovací tradici a každý řádný Čech je na něj patřičně hrdý. Parádní gulášek nebo svíčková s knedlíkem, knedlík bramborový k pečenému králíkovi a špenátu, knedlík švestkový s mákem jako královský pokrm, knedlík chlupatý, karlovarský, špekový... Kynutý knedlík plněný povidly, knedlík borůvkový jako naprostá delikatesa... A třeba i knedlík rodinný, který si vaří každý sám podle své chuti, odvahy či inspirace předků. Knedlík je totiž příležitostí. Je motivací k tvořivému přístupu k životu v kuchyni.
Situace v českém zpracovatelském průmyslu se v dubnu podle průzkumu PMI dále zhoršila. Index nákupních manažerů poklesl z březnových 44,3 bodů na 42,8 bodu.
Poslední dva roky pozoruji velmi zvláštní fenomén. Týká se přítomnosti v práci. Je to jasné, po covidu se na nás řítí dynamika dosud nevídaná. Nicméně tak nějak se změnil rytmus svátků, volna a dovolených. Vánoční prázdniny dětem sice končí na začátku ledna, ale v mnoha firmách klíčoví lidé do pracovního rytmu vplouvají až v polovině měsíce. Pak přichází 15 dní intenzivní práce. Po ní, od počátku jarních prázdnin, lidé rotují po horách a za stůl usedají přerušovaně až do konce března. Velikonoce odstartují další dovolenkový turnus. A květnové svátky mnozí využijí na odpočinkovou víc než týdenní šňůru. Od poloviny června se dostáváme na vlnu letních dovolených, která ustává až s půlkou září. Až potom se do půlky prosince rozjedou naplno kolečka pracovní aktivity, protože rok se pomalu s tím další schází. A pak je vánoční rádiový klid....
Uplynutím platnosti patentu průmyslověprávní ochrana léčiva nebo účinné látky na ochranu rostlin nemusí končit V důsledku období, které uplyne mezi podáním patentové přihlášky na nový léčivý přípravek a jeho registrací, není doba patentové ochrany vždy postačující k pokrytí investic vložených do výzkumu. Obdobná situace je i v rostlinolékařské oblasti.
Pokračování ...