INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

582VSHostingNárůst žádostí vůči mobilním a internetovým operátorům o součinnost v oblasti tzv. "Data retention" ze strany policie a dalších státních orgánů pokračuje. Společnost vshosting zaznamenala meziročně o více než 20 % vyšší míru požadavků. Český telekomunikační úřad eviduje zvýšení množství předávaných informací dokonce o čtvrtinu.

Slovo "odposlech" už při samotném vyslovení ve většině lidí navodí spíše negativní dojmy. I přes fakt, že se jedná o zásah do soukromí, existují dle české legislativy případy, kdy mají příslušné orgány právo jej aplikovat, či žádat o vydávání záznamů po mobilních a internetových operátorech. A právě žádosti o tuto součinnost se oproti roku 2017 zvýšily o jednu pětinu. Tak to alespoň může potvrdit společnost vshosting~, která provozuje datové centrum Serverpark a představuje tak cca 40 % českého trhu. Český telekomunikační úřad uvádí zvýšení celkového počtu předávaných informací státním orgánům o celou čtvrtinu.

"Většina žádostí o součinnost se týkala odposlechů vydání uživatelských dat. Odposlechy ale komplikuje stále rozšířenější šifrování dat. Nová právní úprava umožňující policii odstavit web vzbuzuje obavy z možného zneužití" říká Damir Špoljarič, CEO společnosti vshosting~ a dodává: "Za rok 2018 evidujeme nárůst žádostí o součinnost ze strany policie a dalších orgánů státní správy o více než 20 % v meziročním porovnávání a pouze malá část se týká data retention."

V souvislosti s aktuálně projednávaným návrhem ohledně opětovného zrušení Data retention u Ústavního soudu je vhodné upozornit na situaci s nárůstem požadavků ze strany Policie a dalších orgánů státní moci (BIS a další).

Veřejností často chybně vnímáno, že data retention = odposlech. Data retention je přitom pouze záznam o proběhlé komunikaci, nikoliv záznam o obsahu dané komunikace jako takové, nejedná se tedy o odposlech. V porovnání s celým spektrem nástrojů, které státní orgány denně aktivně používají, zdaleka nejde o největší zásah do soukromí.

Většina požadavků ze strany Policie, ÚOOZ, BIS a dalších orgánů směrem k internetovým operátorům se primárně týká vydávání uživatelských dat (pořizování jejich kopie) či technického zajištění odposlechu aktivní komunikace. Požadavek musí být podložen soudním příkazem podle ustanovení § 88 případně 88a trestního řádu a platí po dobu v něm stanovenou. Tento nástroj lze navíc použít jen u uvedených trestných činů.

Paradoxem je, že v posledních letech došlo ke značnému nárůstu využívání šifrovacích technologií i běžnými uživateli. Prakticky většina e-mailové komunikace probíhá pomocí šifrovaných protokolů, a to zejména díky nativní podpoře šifrování v nových verzích e-mailových programů: uživatelé tedy šifrují, aniž by si toho často byli vědomi. Díky iniciativě Let's Encrypt je od začátku roku 2016 bezplatně vybaveno certifikátem téměř 100 milionů světových webů. Tyto technologie komplikují či znemožňují realizaci odposlechů, popř. činí jejich výsledek nepoužitelným.

Novinkou je také § 7b v Trestním řádu, který policii umožňuje (a to i bez souhlasu státního zástupce a soudu) vydat příkaz k odstavení webu. Tato nová právní úprava zatím není v praxi využívána. Nicméně je možné, že v praxi poskytne prostor ke snadnému zneužití (například trestním oznámením v rámci konkurenčního boje).

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3