INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
V poslední době se v médiích objevila celá řada kauz s tématikou, jak někdo zaplatil za zboží objednané přes internet předem a pak již neviděl ani zboží ani peníze. Nejedná se o objev Ameriky, protože problémy s e-shopy, které velmi často provozují i studenti, jsou na našem trhu dlouhodobě, ale přesto někdy zůstává nad jednáním jejich provozovatelů rozum stát.

Určitým matadorem se v posledních měsíců byl Livemobil pana Poláka, který vylákal z důvěřivců více jak 300.000,-Kč. Případ je dnes řešen policií na severní Moravě, která již zajistila účet pana Poláka a začala s ním komunikovat. Bohužel vše ale dopadlo tak, že v rámci trestního řízení budou odškodňováni, pokud vůbec, jen ti, co podali trestní oznámení. Ti ostatní, kdo trestní oznámení nepodali, by se měli rychle připojit, protože jinak jim nezbyde než vymáhat částku v občanskoprávním řízení, což obnáší povinnost zaplatit soudní poplatek, který může u řady případů dokonce překonat cenu zboží. Samozřejmě že by pan Polák uhradit i tento poplatek, ale všichni tušíme, jak to chodí.

Od doby, co jsme zaregistrovali kauzu pana Poláka, se k nám dostala celá řada stížností na nejrůznější prodejce, jejichž seznam uvádíme níže. Ne každý z těchto prodejců bude a priory podvodník, protože občas skutečně nedorozumění může napsat, ale u některých z nich je zřejmé, že s podivným chováním mají bohaté zkušenosti. K této skupině patří například rajnakupu.eu. V tomto obchodě je stále možnost nakupovat drobné zboží v malých finančních hodnotách, které ovšem celé řadě klientů není doručeno. Provozovatel možná spoléhá na to, že to drobné položky lidé nebudou řešit a jednoduše je oželí.

Problémem je takzvaná globální vesnice. Při prodeji na internetu ihned získáte v ČR desetimilionový trh. Pokud někoho podvedete na tak velkém trhu, bude chvíli trvat, než se o tom dozví ostatní. Mezitím se dá uzavřít ještě spousta kupních smluv a z důvěřivých spotřebitelů vylákat hromada peněz. Kdyby pekař před sto lety na malém městě podváděl s váhou rohlíků a byl by odhalen, zjevně by u něj nikdo nenakupoval a on by byl odepsán. Dnes je to ale jinak. Vypočítavec si založí e-shop, který nějak pojmenuje, podvede třeba 60 lidí a pak se na webových diskuzích objeví, že je to podvodná adresa. To již ji ale bývalý majitel stáhne, otevře si prodejnu na jiné adrese a s jiným artiklem a pokračuje. Takto to půjde klidně do nekonečna, pokud ho policie nezastaví.

Samozřejmě i nákup na webu může být bezpečný. Stačí si pouze ověřit, zda obchod, ve kterém budeme nakupovat, má nějaké reakce od jeho klientů. Bezpečnější jsou obecně zaběhlé obchody, kterým jde o jméno a o značku. Naopak nové obchody bez reakcí jsou rizikem větším. Vedle nedodání zboží je ještě spotřebitel ohrožen nezákonnými obchodními podmínkami, které se u tohoto typu obchodů vyskytují. Určitou zárukou, že obchodní podmínky jsou v pořádku, může být, že obchod disponuje certifikátem TOP – Test obchodních podmínek, který uděluje naše sdružení po auditu těm obchodům, jež mají svoje všeobecné smluvní podmínky v souladu se zákony ČR a nesnaží se nějak spotřebitele ošálit.

Seznam e-shopů na které se nám v posledních dnech sešly stížnosti:

Rajnakupu.eu

AD SHOP CZ

Knizkarna.cz

Dovozovezbozi.cz

Hlidaneceny.cz

Sekáček Fešáček

Ladies Fashio.cz

Inostyle.eu

www.kup-to.eu

www.helbea.cz

petr-stepanek.eu

eshop.trafikadvd.cz

www.eshop-minimarket.cz

www.nakupzdomu.cz

www.nejlevnejsiknihkupectvi.cz

www.megamobil.cz

www.aminomeal.cz

www.ratanshop.eu

www.vypadatskvele.cz

www.autonavi.cz

applevyprodej.cz

www.slevoelektro.cz

www.eshop-galanterie.cz

www.eshop-knihy.cz

www.skutecneslevy.cz

www.galerie-korunka.cz

eshop.linie 3000.cz

metrix-group.webnode.cz

Inostyle.eu

www.orionelektro.cz

www.SpravnaProdejna.cz

Reakce zveřejněných majitelů e-shopů velmi rádi zveřejníme. Všem e-shopům jsme schopni zajistit kontakt s nespokojenými zákazníky, kteří naše sdružení kontaktovali. Budeme jenom rádi, pokud dojde mezi provozovateli těchto e-shopů a nespokojenými zákazníky k jednání.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3