INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Sněmovní Hospodářský výbor schválil vládní návrh novely zákona o hospodaření energií, který obsahuje také povinnost opatřit prodávané či nově pronajímané domy a byty průkazem energetické náročnosti. Zájemci o koupi či nový pronájem se tak dozví ověřené číslo, ze kterého mohou snadno vyčíst očekávanou roční spotřebu za energie v dané nemovitosti. Nová povinnost by měla začít platit už od 1. ledna 2013 při prodeji a novém pronájmu celých budov.

Pro prodej či pronájem jednotlivých bytů či kanceláří schválil Hospodářský výbor posun povinnosti, resp. možnost po přechodnou dobu splnit povinnost doložením tří ročních faktur za teplo, plyn a elektřinu. Tyto pozměňovací návrhy, které koordinovala iniciativa Šance pro budovy s Ministerstvem průmyslu a obchodu, zajistí hladký náběh nové povinnosti.

Petr Holub, koordinátor iniciativy Šance pro budovy, schválenou podobu normy, novelu zákona vítá.

„Díky průkazům energetické náročnosti získají kupci či noví nájemníci lepší přehled, zda si například kupují dům či byt v „déčkové" nebo už „áčkové" energetické kategorii, podobně jako například u elektrických spotřebičů. V případě rodinného domu jde o rozhodnutí, zda chci ročně platit za energie 60 tis. nebo třeba jen 20 tis.", komentoval smysl nové povinnosti Holub.

Dodal také, že průkazy energetické náročnosti jsou v této souvislosti opatřením na ochranu spotřebitele. „Pokud si koupíme nedopečený rohlík, můžeme jít druhý den do jiné pekárny. Ale dům či byt kupujeme většinou jen jednou, možná dvakrát za život. Pokud se rozhodneme chybně a investujeme své peníze do nemovitosti, která energií plýtvá, zaplatíme toto rozhodnutí ve vysokých účtech za energii".

Průkaz bude platit 10 let a jeho cena by u běžného rodinného domu se stavební dokumentací neměla přesáhnout 5 tis. Kč. Pokud ale bude stavební dokumentace chybět, musí proběhnout základní zaměření nemovitosti, což průkaz zdraží. U administrativních budov nebo bytových domů pak bude cena průkazu odpovídat velikosti a složitosti budovy, řádově hovoříme o desítkách tisíc korun.

U bytového domu bude třeba mít zpracován jen jeden průkaz pro celou budovu, který poté mohou využívat všichni vlastníci bytů nebo členové bytového družstva.

Součástí průkazů budou i doporučení na opatření, kterými lze energetickou náročnost nemovitostí snížit. Zpracovávat je budou energetičtí specialisté, kteří získávají oprávnění od Ministerstva průmyslu a obchodu. Kontrolou kvality zpracování bude pověřena Státní energetická inspekce.

Definitivní podobu průkazu stanoví až vyhláška ministerstva průmyslu, která bude vydána po schválení novely zákona o hospodaření energií v parlamentu.

Hlavní hlasování o novele zákona by mělo proběhnout na plenárním zasedání Poslanecké sněmovny v červnu tohoto roku.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3