INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
„Abychom neutralizovali naši uhlíkovou stopu a ochránili životní prostředí, museli bychom přestat existovat," tvrdí někteří kritici ochrany životního prostředí. Zkušenost České rady pro šetrné budovy, která nedávno v Praze realizovala velkou výroční konferenci Šetrné budovy 2012 jako akci „carbon neutral", ukazuje ale něco jiného. Snaha o snižování uhlíkové stopy učí poznávat skutečné náklady a vytváří příležitost k jejich snižování. Vytváří také zajímavé obchodní příležitosti a konkurenční výhody pro firmy. Určitě to není cesta do záhuby.

Konference Šetrné budovy 2012 proběhla 10. května 2012 a je první „carbon neutral" akcí v Česku. Konference trvala jeden den a zúčastnilo se jí zhruba 400 účastníků. Po důkladné analýze životního cyklu bylo zjištěno, že nejvýznamněji se na uhlíkové stopě, respektive zátěži životního prostředí podepisuje energetická spotřeba hotelu (celkově přes 60 %). Tato oblast také nabízí největší možnost úspor. Druhou nejnáročnější oblastí je doprava účastníků (37 %). Náklady na vizuální identitu konference a náklady na produkci přidruženého expa (papír, sklo a plast) tvoří nejmenší část (pod 2,5 %).

Podle výpočtů docenta Vladimíra Kočího z VŠCHT činí uhlíková stopa konference celkově 4,2 tuny CO2 (ekvivalentu). Úspora jedné 1 kWh české energie představuje snížení uhlíkové stopy o zhruba 0,803 kg CO2 (ekvivalentu). Pro neutralizaci uhlíkové stopy akce bude třeba ušetřit asi 5231 kWh českého energetického mixu (5231 kWh • 0,803 kg CO2 ⁼ 4200,493 kg CO2 ekv. nutných k úspoře). Pro lepší představu o energetické náročnosti akce si uvědomme, že příprava, průběh a demontáž konference si vyžádala tolik energie, kolik by v Česku spotřebovala jedna 100 W žárovka za zhruba 6,3 roku nepřetržitého provozu. Tuto energii, respektive CO2 (ekvivalent) musí nyní organizátoři ušetřit.

Vydělat několikrát

Nejúčinnější neutralizace této environmentální zátěže vyjádřené uhlíkovou stopou jsou úspory energie na místě. Kongresový hotel Clarion, který byl dějištěm konference, se ústy svého ředitele Miroslava Bukvy zavázal snížit v průběhu roku svou energetickou náročnost minimálně právě o 5 500 kWh, což odpovídá v celkové roční spotřebě konferenčního patra hotelu asi 2 %. Tak dosáhne konference „carbon neutral" statutu.

Hotel Clarion na tom může vydělat hned několikrát: jednak ušetří desetitisíce za energii a navíc získá zkušenost a nabídne svým klientům možnost chovat se odpovědně a pořádat akce v úspornějším režimu. Na to slyší hlavně zahraniční společnosti, které tvoří významnou část kongresové klientely hotelu. Může se však stát, že brzy „naskočí" také česká klientela.

Česká rada pro šetrné budovy, iniciátor a organizátor konference Šetrné budovy 2012, bude plnění úsporného programu v Clarionu monitorovat se svými partnery, jejichž podpora byla pro „carbon neutral" akci klíčová. Firma Schneider Electric v hotelu instalovala monitorovací zařízení spotřeby energie. Proto bylo možné pohodlně měřit. Analýzu sebraných dat celého životního cyklu akce zajišťuje doc. Ing. Vladimír Kočí Ph.D. z Vysoké školy chemicko-technologické.

Proč a jak snižovat CO2 stopu?

Snížení podílu CO2 ekvivalentu v zemské atmosféře snižuje nežádoucích důsledky nadměrného posilování skleníkového jevu, který podle vědců vede k nežádoucím environmentálním dopadům na lidské zdraví a ekonomiku. V Česku má tento efekt podle již zmíněného docenta Vladimíra Kočího z VŠCHT vliv například na úbytek zdrojů pitné vody, snížení zemědělských výnosů a zvýšení nemocnosti populace.

Česká rada vytvořila díky výše zmíněné zkušenosti stručný návod pro jiné instituce, které chtějí pořádat akce se sníženou uhlíkovou stopu, akce „carbon neutral", nebo dokonce akce „uhlíkově pozitivní". Návod najdete na: www.czgbc.org/Navod-na-carbon-neutral-event.pdf

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3