INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
NSP_LOGOPro to, aby mohly české podniky a celá tuzemská ekonomika dlouhodobě úspěšně obstát ve světové konkurenci, potřebují čeští zaměstnavatelé dostatečný počet zaměstnanců s patřičnou kvalifikací v těch správných oborech. Česká republika si dlouhodobě nemůže dovolit nechat „ležet ladem" tak velký lidský potenciál, jaký představují statisíce lidí bez zaměstnání.

NSP_LOGOLINKVeřejná zakázka Národní soustava povolání II (NSP II) je realizována v rámci projektu Ministerstva práce a sociálních věcí, který je spolufinancován z prostředků Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Realizátorem veřejné zakázky je sdružení, jehož členy jsou Svaz průmyslu a dopravy ČR, Hospodářská komora ČR a společnost TREXIMA, spol. s r.o.

„Hlavním přínosem projektu je nejen efektivní rozvoj lidských zdrojů v České republice, ale i aktivní ovlivňování vazeb mezi světem práce a vzdělavatelskou sférou prostřednictvím důraznějšího a širšího zapojení všech klíčových partnerů," řekl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Národní soustava povolání (NSP) je otevřená databáze informací o potřebách trhu práce. Je to aktuální, efektivní a flexibilní systém mapování jeho potřeb. Obsahuje informace o povoláních uplatnitelných na trhu práce a kompetencích, které jsou pro ně požadovány. Slouží pro podnikovou praxi, poradenské služby a ovlivňování odborného vzdělávání. Vytváří ji zaměstnavatelé a jejím garantem je stát. V databázi uživatel nalezne vše, co potřebuje vědět o povoláních v České republice, například jejich pracovní náplň, požadovanou kvalifikaci, kompetence, potřebné odborné dovednosti a znalosti, údaje o mzdovém ohodnocení, volných místech a další.

Nejpřesnější informace o potřebách trhu práce mají zaměstnavatelé, a proto jsou stěžejním aktérem Národní soustavy povolání – vytvářejí ji prostřednictvím tzv. sektorových rad. V rámci Národní soustavy povolání tak co nejpřesněji určují strukturu svých potřeb. „Požadavky zaměstnavatelů a jejich organizací nejpřesněji vystihují potřeby trhu práce, proto společně s Ministerstvem práce a sociálních věcí aktivně hledají východiska a řešení za účelem vytváření celostátního ‚zadání' pro vzdělavatele a aktéry trhu práce obecně," vysvětlil Zdeněk Liška, generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy ČR.

V současnosti je ustaveno 29 sektorových rad, které sdružují významné zástupce zaměstnavatelů, profesních organizací, vzdělavatelů a dalších odborníků na lidské zdroje a aktérů trhu práce v daném sektoru či odvětví. Tyto rady pokrývají již kompletně celou oblast činností trhu práce v České republice a na jejich práci se nyní podílí více než 1 000 odborníků. Díky zapojení do činnosti sektorových rad mají zaměstnavatelé možnost dlouhodobě ovlivňovat strukturu lidských zdrojů, a získat tak ve svém odvětví potřebně kvalifikované pracovníky, kterých je v mnoha oborech nyní citelný nedostatek. Vzdělavatelé i veřejnost pak získávají přesné informace o profesích skutečně uplatnitelných na trhu práce.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3