INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Některé tradiční zemědělské plodiny, mezi něž v první řadě patří brambory, jsou na českých polích stále větší vzácností. Zatímco stoupá výměra obilovin a ozimé řepky, speciální a technické plodiny se z osevních postupů vytrácejí. To není dobrá zpráva ani pro zemědělce, ani pro krajinu ani pro spotřebitele.

Z Vysočiny se už nadobro vytratil len a nyní se zmenšují i pole s bramborami. Zatímco před 30 lety se hlízy sklízely ze 130 tisíc hektarů, loni už jen z 27 079 ha půdy. Jak uvedl prezident Agrární komory ČR Ing. Jan Veleba, tento vývoj s sebou přináší pokles zaměstnanosti i přidané hodnoty, nepříznivě se vytváří celá struktura našeho zemědělství.

Snižování pěstebních ploch a produkce brambor se přímo dotýká konzumentů i zpracovatelského průmyslu. „Po roce 2012 budou mít škrobaři problém s dostatkem suroviny," uvedla předsedkyně Českého škrobárenského svazu Ing. Marie Vávrová. V provozu zůstaly už jen tři firmy, které vyrábějí bramborový škrob. Kvóta pro ČR stanovená Evropskou unií činí 33 660 tun. Podle jejích slov je nutné, aby stát poskytl bramborářům stejnou podporu, jakou mají pěstitelé v okolních zemích, jinak bude tato komodita ještě víc ohrožena.

Ke zpracování na škrob jde pětina domácí produkce brambor. Jak prohlásil předseda Ústředního bramborářského svazu ČR Ing. Miloslav Chlan, brambory vyžadují nejen finanční podporu, ale i potřebné znalosti. Jde po agrotechnické stránce o velmi náročnou plodinu. Česká republika a především Vysočina je vyhlášená vysokou kvalitou brambor. O tom svědčí i rostoucí vývoz bramborové sadby na nejnáročnější evropské trhy. Přejme si, aby nám dobré jméno zůstalo zachováno i pro budoucnost.

Na typickou chuť, konzistenci i domácí odrůdy brambor jsou spotřebitelé zvyklí a vyžadují je. Hrozí však nebezpečí, že bez dostatečných národních dotací toto zboží z obchodů zmizí a v nabídce zůstanou jen importované potraviny.

(kčr)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3