INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Vznik nové webové stránky www.potravinynapranyri.cz uvítala i Potravinářská komora ČR. K hodnocení a zveřejňování výsledků kontrol má však výhrady a navrhuje řadu zlepšení. Na výrobce totiž vrhá špatné světlo v případech, kdy vadu zboží způsobil prodejce a nikoli dodavatel.

Jak uvedl prezident Potravinářské komory Miroslav Toman, je dobře, že takové internetové stránky vznikly. Kvalita potravin v obchodní síti patří k obecně zajímavým tématům a prohřešky přitahují pozornost politiků, zvláště nyní před volbami.

„To je v pořádku, ale vždy by měl být definován viník," prohlásil Toman.

Mnoho závad však nevznikne ve výrobě, ale v řetězci od dodavatele ke spotřebiteli. Za přelepování doby trvanlivosti, plísně a porušené obaly, za to odpovídá prodejce, upozornil M. Toman. „My však se nebudeme zříkat odpovědnosti tam, zda se prokáže například nižší podíl masa, porušení technologické kázně ve výrobě a podobně," řekl Toman.

Potravinářská komora doporučuje aktualizovat zveřejněné případy, aby bylo jasné, zda dochází k nápravě nebo ne. Pro výrobce by bylo motivující, kdyby se na webu objevila i sekce kvalitních potravin, které prošly kontrolami a testy bez připomínek.

„Negativní případy se nejvíc dotýkají dobrého jména seriózních výrobců. Různí no name dodavatelé si z kritiky nic nedělají, protože nemají problém z tuzemského trhu rychle odejít," sdělil Miroslav Toman.

(kčr)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3