INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Návrh novely už brzy projedná vláda, ministerstvo pro místní rozvoj ji před dvěma dny předložilo do mezirezortního připomínkového řízení. Tato tzv. technická novela, která by měla začít platit od ledna 2014, reaguje na některá problematická ustanovení současného zákona, která způsobují v praxi  potíže. 

Představitelé  ministerstva  a  společnosti  OTIDEA na  dnešní  konferenci  hodnotí fungování elektronických tržišť, které od července 2012 k zadávání veřejných zakázek povinně používají úředníci státní správy. Podle průzkumu společnosti OTIDEA tři čtvrtiny zadavatelů veřejných zakázek ve státní správě považuje zadávání přes e-tržiště za transparentnější a objektivnější. Podle 60 % zadavatelů přináší finanční úspory, například ale na spotřebě kancelářského papíru se podle nich moc neušetřilo, ani počet pracovníků zadávajících veřejné zakázky se nesnížil.

Technická novela zákona o veřejných zakázkách
„Reagujeme na největší komplikace v zadávacích řízeních a snažíme se o co nejmenší zásahy do současného znění. Měla by se změnit kontroverzní ustanovení, se kterými mají zadavatelé v praxi největší problémy. Rozsáhlou reformu zákona o veřejných zakázkách chystáme až po schválení nových evropských směrnic,“ uvedl Jan Sixta, náměstek ministra pro místní rozvoj pro veřejné investování a legislativu.

V případě schválení novely se nesníží limit pro veřejné zakázky na stavební práce ze tří na jeden milion korun, který měl dle současného zákona začít platit od začátku příštího roku. Zadávací řízení, do kterého se přihlásí jediný účastník, už zadavatelé nebudou muset neustále rušit a opakovat, ale budou mít možnost vyhlásit novou soutěž, v níž bude moci zvítězit i jediný dodavatel. A u těchto opakovaných  zakázek  odpadne  i  povinnost  uveřejňovat  předběžné  oznámení,  které  nyní  každou soutěž prodlužuje o měsíc. Novela ale odsune i další změny, které již měly začít platit od ledna 2014. Například  vzdělávání  úředníků  a  zavedení  institutu  oponentů,  kteří  by  měli  hodnotit  průběh zadávacího řízení u nadlimitních zakázek.

„Chystaná změna v případě podání jediné nabídky výrazně zrychlí proces zadávání zakázek a sníží náklady  zadavatele.  Tento  problém  je  nejmarkantnější  v oblasti  nákupu  speciálních  vědeckých přístrojů, kdy se řada zadavatelů dostává do neřešitelných situací, kdy musí řízení z důvodu podání jediné nabídky zrušit a následně soutěž několikrát opakovat, čímž jim narůstají náklady a v některých případech  i  přichází  o  přidělenou  dotaci,“  konstatoval  Vladimír  Levandovský,  expert  na  veřejné zakázky v oblasti vědy a výzkumu z týmu OTIDEA.

Zhodnocení používání e-tržišť
Na dnešní konferenci společnosti OTIDEA „E-tržiště a e-aukce ve veřejných zakázkách, praxe elektronizace a vize do budoucna“ zhodnotili elektronické formy zadávání veřejných zakázek zástupci z veřejné i soukromé sféry. První období používání e-tržišt (1. 5. – 31. 12. 2012) ministerstvo hodnotí jako  relativně  úspěšné,  nový  systém  přispěl  k  efektivnějšímu  a  transparentnějšímu  vynakládání veřejných financí. Negativní je ale malé zapojení subjektů, které e-tržiště používat nemusí, a s tím související  neochota  dodavatelů  se  v systému  registrovat.  Ministerstvo  proto  bude  pracovat  na zjednodušení užívání systému. Na e-tržištích bylo zadáno celkem 13 490 zakázek za 1,176 miliardy korun, z toho 72 % zakázek v kategorii dodávek, 23 % u služeb a 5 % u stavebních prací. Statistiky jasně prokázaly, že e-tržiště zatím využívají pouze povinné subjekty – necelých 93 % zakázek zadal stát a 7 % jeho příspěvkové organizace. Do loňska se na používání nového systému proškolilo 1 738 úředníků.

Výsledky průzkumu společnosti OTIDEA mezi zadavateli veřejných zakázek ve státní správě
V rámci provedeného průzkumu státní úředníci zhodnotili nový proces zadávání veřejných zakázek přes e-tržiště:
    tři čtvrtiny nový systém považuje za transparentnější a objektivnější
    podle 60 % elektronické zadávání přináší finanční úspory
    63 % používá stále stejné množství kancelářského papíru
    98 % tvrdí, že počet pracovníků na úřadech se nesnížil, podle 30 % nyní na zadávání zakázek
pracuje dokonce ještě více lidí než dříve
    podle 30 % nový systém zadávání zakázek urychlil, ale podle 26 % zpomalil
   45 % je přesvědčeno, že nový systém e-tržiště nelze nijak obejít a vybrat vítěze na základě subjektivního hodnocení, 40 % si ale zároveň myslí, že to lze, ale je to téměř nemožné

„Většina výsledků nás nepřekvapila, potvrzují naše očekávání. Z praxe víme, že zadavatele nejvíce trápí složitost systému. Naše data potvrzují, že 83 % úředníků by uvítalo jeho zjednodušení. Podle téměř 40 % jsou e-tržiště složitá natolik, že proces zadávání nijak neusnadňují ani nezrychlují. Na tom by se podle nás mělo začít pracovat co nejdříve,“ vyhodnotil výsledky průzkumu ředitel společnosti OTIDEA Tomáš Langr.

(tz)



















OTIDEA - poradenská společnost, která se zaměřuje na administraci, audit a vzdělávání v oblasti veřejných zakázek

E-tržiště jsou webovou aplikací umožňující elektronické zadávání veřejných zakázek. Jsou určena pro rychlé operativní nákupy snadno standardizovatelných komodit v určených zadávacích řízeních. Jedná se o plně elektronický systém, v němž jsou úkony zadávacího řízení prováděny elektronicky, a ve většině případů tak nahradí dosavadní listinný způsob zadávání veřejných zakázek. Pro následující období pěti let vybralo MMR  ČR v koncesním řízení na vytvoření a provoz e-tržišť pět provozovatelů: Českou poštu, Český trh, Tendermarket, Syntaxit a Vortal.

Kontakt:
Petra Věchtová, PR manažerka společnosti OTIDEA
GSM: 605 203 831, E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3