INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Od 1. ledna do 31. března 2011 prošlo ekonomickým hodnocením, tzv. iRatingem 1959 mimopražských firem – žadatelů o finanční podporu z Operačního programu Podnikání a inovace. Za stejné období minulého roku to bylo 1221 firem.

Od počátku, tj. od 1. března 2009, iRatingem prošlo už 14 317 firem. Tak vysoké číslo je důkazem toho, že firmy mají zájem ucházet se o finanční pomoc z EU v rámci OPPI, který vypsalo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR na léta 2007 – 2013 pro všechny kraje ČR kromě Prahy.

Z hlediska statistického sledování došlo ve sledovaném období k velice zajímavým zjištěním. Zatímco v roce 2009 nebylo více než 10 % společností schopno zcela a správně vyplnit žádost o ekonomické hodnocení, už o rok později jich byla pouhá 2,08 %. Dokazuje to skutečnost, že propagace, kterou Hospodářská komora hl. m. Prahy vyvíjí směrem k potenciálním žadatelům o podporu z OPPI, se nemíjí svým účinkem.

Dalším zajímavým momentem je stále se zvyšující procento firem žádajících o finanční podporu z fondů EU, které dosáhnou na nejlepší výsledný stupeň. V posledních měsících tvoří toto procento dokonce přibližně 54% z celkového počtu všech žadatelů. Tento jev teoreticky ukazuje na posun v záměrech společností jak využít peněz z fondů EU. Zatímco v roce 2009 společnosti převážně žádaly o finanční příspěvek proto, aby se za každou cenu udržely „nad vodou" a peníze z projektů povětšinou rozmělnily bez většího efektu, v dnešní době žádají společnosti, které mají zdravou ekonomiku i bez finanční podpory, ale peníze z projektu zcela cíleně využijí pro svůj další rozvoj a získání konkurenční výhody.

Je tedy evidentní, že ekonomické hodnocení jako jedna z podmínek schválení projektové žádosti, bylo zcela adekvátním krokem MPO ke zvýšení úrovně žadatelů o podporu v rámci OPPI. Na základě získaných údajů můžeme konstatovat, že tento cíl se daří naplňovat.

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3